ΚΟΣΜΟΣ

Η μέρα που η Βόρεια Κορέα έκανε... σκόνη το πεδίο πυρηνικών δοκιμών

Η μέρα που η Βόρεια Κορέα έκανε... σκόνη το πεδίο πυρηνικών δοκιμών
Reuters

Όταν το συνεργείο του CNNi έφτασε στη Βόρεια Κορέα την Τρίτη, το ταξίδι στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Punggye-ri έμοιαζε ακόμη αβέβαιο. Ουάσιγκτον και  Πιονγκιάνγκ είχαν αρχίσει και πάλι τις αψιμαχίες και όλα έδειχναν πως η σύνοδος κορυφής του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν κινδύνευε. Οι υποψίες επιβεβαιώθηκαν αργότερα, με τον Αμερικανό πρόεδρο να ματαιώνει τη συνάντηση, αφού, όμως, το ασιατικό καθεστώς είχε καταστρέψει ένα σημαντικό μέρος των πυρηνικών του εγκαταστάσεων.

Ο απεσταλμένοι του αμερικάνικου δικτύου που παρακολούθησαν τις εκρήξεις στο Punggye-ri περιγράφουν λεπτομερώς τις στιγμές που προηγήθηκαν και ακολούθησαν της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ.

Το ταξίδι στο Punggye-ri

Όταν τα συνεργείο έφτασε στο Wonsan, πόλη της Βόρειας Κορέας, το κλίμα ήταν αμήχανο. Οι Αρχές της χώρας δεν επέτρεπαν – αρχικώς – σε Νοτιoκορεάτες δημοσιογράφους να περάσουν τα σύνορα, όμως, το ζήτημα επιλύθηκε και το απόγευμα της Τετάρτης όλα τα μέσα που είχαν λάβει την «πρόσκληση» από τον Κιμ να παρακολουθήσουν την καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεων κλήθηκαν να ετοιμαστούν για να μεταβούν στο σημείο.

Επιβιβάστηκαν σε ένα τρένο που θύμιζε άλλες εποχές και ξεκίνησαν το ταξίδι τους. Αυτό που έκανε εντύπωση στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης είναι πως παρότι ήταν ακόμη νωρίς, όλες οι κουρτίνες του τρένου ήταν κλειστές. "Δεν είχες καμία επαφή με τον έξω κόσμο". Μάλιστα, όταν επιχείρησαν να τις ανοίξουν διατάχθηκαν να τις κλείσουν αμέσως και να μην βιντεοσκοπήσουν τίποτα κατά τη διάρκεια του 12ωρου ταξιδιού.

Από τους εκατοντάδες δημοσιογράφους που είχαν ζητήσει να συμμετάσχουν στη διαδικασία, περίπου 24 ήταν αυτοί που έκαναν το ταξίδι, απεσταλμένοι των ΗΠΑ, της Κίνας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Νότιας Κορέας.

Το πρωί της Πέμπτης το τρένο έφτασε στο προορισμό του. Οι κουρτίνες άνοιξαν, οι δημοσιογράφοι ξεκίνησαν να βιντεοσκοπούν το τοπίο, όταν διατάχθηκαν και πάλι να κλείσουν τις κάμερες.

Δεν είδαν ούτε έναν πολίτη

Μετά το τρένο, σειρά είχε μία διαδρομή 90 λεπτών με λεωφορείο σε ορεινό δρόμο. Παρότι το λεωφορείο πέρασε από πολλά μικρά χωριά, δεν είδαν κανέναν κάτοικο, αλλά ούτε και ζώα. Σε όλα τα σπίτια ήταν κλειστές οι κουρτίνες. Η μόνη επαφή που είχαν οι δημοσιογράφοι με ντόπιους ήταν με τους στρατιώτες που τους συνόδευαν στο ταξίδι τους.

Το Punggye-ri έμοιαζε με κατασκήνωση. Πολλά ξύλινα καλύβια διασκορπισμένα στο δάσος. Οι στρατιώτες έδωσαν σαφείς διαταγές στους δημοσιογράφους να μην επιχειρήσουν να μπουν σε κανένα από τα κτίσματα γιατί είχαν τοποθετηθεί εκρηκτικά.

Μετά από μία σύντομη ενημέρωση οι «καλεσμένοι» του Κιμ μπόρεσαν να κάνουν μία επιθεώρηση στην περιοχή, να δουν ακόμη και τα πυρηνικά τούνελ του καθεστώτος. Το παλαιότερο είχε καταρρεύσει πριν από χρόνια, όμως, τα άλλα τρία ήταν σε καλή κατάσταση. Οι αξιωματούχοι της Βόρειας Κορέας, που συνόδευαν τους δημοσιογράφους στις εγκαταστάσεις, τους ενημέρωσαν πως τα δύο εξ΄αυτών δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ποτέ και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές πυρηνικές δοκιμές.

2018 05 24T230234Z 1828187179 RC152681E0A0 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES

Πηγή: Reuters

Οι δημοσιογράφοι δεν είχαν τις τεχνικές γνώσεις να κρίνουν την ακριβή κατάσταση των τούνελ – το καθεστώς είχε αρνηθεί να συμμετάσχουν στην «αποστολή» ειδικοί στην καταστροφή πυρηνικών και χημικών όπλων, κάτι που ορισμένοι ερμήνευσαν ως προσπάθεια του Κιμ να καταστρέψει αποδείξεις – όμως, έμοιαζαν καλοδιατηρημένα.

Καλώδια διέτρεχαν όλο το μήκος των τούνελ και κατέληγαν σε εκρηκτικά, που αργότερα θα κατέστρεφαν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Οι εκρήξεις και η απογοήτευση

Μετά από ώρα και αφού οι δημοσιογράφοι είχαν μεταφερθεί στο ειδικό παρατηρητήριο που είχε στηθεί περίπου 500 μέτρα μακριά από το σημείο, όλα ήταν έτοιμα. Όλοι φόρεσαν κίτρινα προστατευτικά κράνη και βορειοκορεάτες γιατροί ήταν έτοιμοι να φροντίσουν όποιον – πιθανόν – τραυματιζόταν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Το τούνελ 2 καταστράφηκε πρώτο. Μία τεράστια έκρηξη ακολουθήθηκε από ένα σύννεφο καπνού και το έδαφος σείστηκε. Αφού ολοκληρώθηκε η αρχική διαδικασία και το σύννεφο καπνού χάθηκε, οι δημοσιογράφοι επέστρεψαν στο σημείο για να δουν τα αποτελέσματα. Το μόνο που είχε απομείνει ήταν σπασμένα ξύλα, τίποτα που να μαρτυρούσε κάτι παράξενο.

Στη συνέχεια οι δημοσιογράφοι μετέβησαν εκ νέου στο παρατηρητήριο για να δουν την καταστροφή των τούνελ 3 και 4. Όταν τελείωσαν όλα, ο ίδιος αξιωματούχος τούς ενημέρωσε πως όλα στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία και οι εγκαταστάσεις, όπως είχε υποσχεθεί το καθεστώς, είχαν καταστραφεί πλήρως.

Η χαμένη ευκαιρία και η απογοήτευση

Ορισμένοι στρατιώτες δεν έμοιαζαν ιδιαιτέρως χαρούμενοι με την εξέλιξη. Πολλοί εξ αυτών έγιναν μάρτυρες της καταστροφής μίας δουλειάς δεκαετιών. Άλλοι ήταν χαρούμενοι όμως, θεωρώντας πως αυτή η ιστορική στιγμή θα μπορούσε να επισκιαστεί μόνο από την σύνοδο κορυφής του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Αυτά τα καλά συναισθήματα χάθηκαν σύντομα όμως. Στο ταξίδι της επιστροφής οι δημοσιογράφοι πληροφορήθηκαν πως ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αποφασίσει να ακυρώσει τη συνάντηση, εκφράζοντας, όμως, παράλληλα την επιθυμία του να βρεθεί με τον Κιμ όταν οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες.

2018 05 24T232434Z 949592391 RC1455525A60 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES

Πηγή: Reuters

Οι στρατιώτες έμοιαζαν ξαφνιασμένοι και απογοητευμένοι από το άκουσμα της είδησης. Στα μάτια τους η Πιονγκγιάνγκ είχε κάνει μία πελώρια επίδειξη της θέλησής της να επιλυθεί η κρίση, καταστρέφοντας το πολύ σημαντικό γι’αυτήν πεδίο δοκιμών, όμως η άλλη πλευρά δεν θα τηρούσε τη δική της πλευρά της συμφωνίας.

Σε απάντηση της απόφασης του Τραμπ, αξιωματούχος της Βόρειας Κορέας σημείωσε πως η χώρα είναι ακόμη διατεθειμένη να συμμετέχει σε διάλογο με την άλλη πλευρά.

The day we saw decades of North Korea's nuclear work go up in smoke, by Tim Schwarz and Will Ripley, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ