Η ισπανική κυβέρνηση του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ, η οποία περιλαμβάνει τις περισσότερες γυναίκες που είχε ποτέ κυβέρνηση στην Ισπανία και έχει υπογραμμισμένο τον φιλοευρωπαϊκό χαρακτήρα της, ορκίσθηκε σήμερα, Πέμπτη, ενώπιον του βασιλιά Φιλίππου 6ου.

Η κυβέρνηση αυτή περιλαμβάνει 11 γυναίκες υπουργούς, κυρίως σε σημαντικά υπουργεία (Οικονομίας, Οικονομικών, Άμυνας, Δικαιοσύνης), και έξι άνδρες, συν τον Σάντσεθ.

Πρόκειται για μια κυβέρνηση μειοψηφίας, περισσότερο από κάθε άλλη φορά μετά την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας στη χώρα. 

Μεταξύ άλλων, χρέη αντιπροέδρου της κυβέρνησης αναλαμβάνει η πρώην υπουργός Πολιτισμού (2004-2007), η Κάρμεν Κάλβο. Η 60χρονη πολιτικός τίθεται επικεφαλής του υπουργείου Ισότητας, ένα από τα χαρτοφυλάκια που η κυβέρνηση θεωρεί άμεσης προτεραιότητας, τρεις μήνες μετά την «γενική απεργία των φεμινιστριών» και τις διαδηλώσεις της 8ης Μαρτίου.

Το υπουργείο Οικονομίας ανατέθηκε στην γενική διευθύντρια για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Νάντια Καλβίνο. Επίσης, το υπουργείο Δικαιοσύνης ανατέθηκε στην πρώην εισαγγελέα κατά της τρομοκρατίας, Ντολόρες Δελγκάδο. Η πρώην δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Μαργαρίτα Ρόμπλες διορίστηκε υπουργός Άμυνας. Η Ιζαβέλ Θελάα αναλαμβάνει το υπουργείο Παιδείας, η Μαγδαλένα Βαλέριο το υπουργείο Εργασίας, η Κάρμεν Μοντόν το υπουργείο Υγείας.

Επιπλέον, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χοσέπ Μπορέλ ορίστηκε υπουργός Εξωτερικών. Ο πρώτος Ισπανός αστροναύτης Πέδρο Ντούκε ανέλαβε το υπουργείο Επιστημών.

«Όλοι τους είναι υψηλά καταρτισμένοι… και αντικατοπτρίζουν το καλύτερο (πρόσωπο) της Ισπανίας» τόνισε ο Σάντσεθ, την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε από την πρωθυπουργική κατοικία.

«Πρόκειται για μια κυβέρνηση ισότητας των φύλων, ποικίλλων γενεών, ανοικτή στον κόσμο και συνδεδεμένη με την Ευρωπαϊκή Ένωση» συμπλήρωσε ο 46χρονος πρωθυπουργός.

Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός επέλεξε και δύο γυναίκες για να διευθύνουν την ομάδα που θα επιφορτιστεί με τον τομέα της οικονομίας, η οποία, σύμφωνα με την υπόσχεση που έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα, «θα πρέπει να έχει για βασική προτεραιότητα τον σεβασμό στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις», αναφορικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Στο πλευρό της Νάντιας Καλβίνο στο υπουργείο Οικονομίας, η Μαρία Χεσούς Μοντέρο αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών. Η ίδια είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών στην περιφερειακή κυβέρνηση της Ανδαλουσίας και είχε χρειαστεί να εφαρμόσει στην περιφέρειά της τις περικοπές στις δημοσιονομικές δαπάνες που είχε ζητήσει η συντηρητική κυβέρνηση.

Στο όνομα της «σταθερότητας», ο Σάντσεθ δεσμεύτηκε ότι θα διατηρήσει τον προϋπολογισμό του Κράτους για το 2018, που κατήρτισαν οι συντηρητικοί, κι αναμένεται να εξεταστεί από τη Γερουσία.

Στο πλαίσιο της φιλοευρωπαϊκής αυτής κατεύθυνσης εντάσσεται και η ανάθεση του υπουργείου Εξωτερικών στον Χοσέπ Μπορέλ, 71 ετών, ενός Καταλανού που αντιτίθεται με σθένος στην ανεξαρτησία της περιοχής του. Στο εξωτερικό, καλείται να προασπιστεί την ενότητα της Ισπανίας.

Το νούμερο τρία του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος PSOE, ο Χοσέ Λουίς Αβαλός, ορίστηκε υπουργός Δημοσίων Έργων και ο πρώην δικαστής Φερνάνδο Γράντε- Μαρλάσκα υπουργός Εσωτερικών.

Από μια Καταλανή θα ζητηθεί να συνομιλήσει με την κυβέρνηση του Κουίμ Τόρα, η Μεριτσέλ Μπατέτ, από τη Βαρκελώνη ηλικίας 45 ετών, ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Περιφερειακής Διοίκησης.

Διαβάστε επίσης