ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Παραδόθηκαν στρατιωτικά ευρήματα και εξοπλισμός του ΝΟΡΑΤΛΑΣ

Κύπρος: Παραδόθηκαν στρατιωτικά ευρήματα και εξοπλισμός του ΝΟΡΑΤΛΑΣ
Φωτογραφία Αρχείου EPA/KATIA CHRISTODOULOU/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα στρατιωτικά ευρήματα και ο εξοπλισμός που βρέθηκε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, κατά την εκταφή του στρατιωτικού αεροσκάφους της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας Noratlas - «ΝΙΚΗ 4» και των καταδρομέων, τους οποίους μετέφερε στην Κύπρο το 1974, παραδόθηκαν από την επίτροπο για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτη Φωτίου, στην Εθνική Φρουρά.

Η παράδοση έγινε σε ειδική τελετή στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, που έγινε παρόντος του υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Κώστας Χρυσηλίου. Υπενθυμίζεται ότι το Noratlas - «ΝΙΚΗ 4» είχε καταρριφθεί από λάθος της κυπριακής αεράμυνας, κατά την τουρκική εισβολή τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου 1974.

Τα αντικείμενα θα αξιοποιηθούν σε μουσεία στην Ελλάδα, καθώς και στα μουσεία της ΕΛΔΥΚ και της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο.

Συγκλονίζουν οι συγγενείς των νεκρών στρατιωτών της ΕΛΔΥΚ μετά τον επαναπατρισμό των λειψάνων τους

Ορισμένα από τα προσωπικά αντικείμενα των πεσόντων είχαν παραδοθεί πέρυσι στους οικείους τους μαζί με τα λείψανα που πήραν στην Ελλάδα.

Ο επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου, δήλωσε πως τα ευρήματα και το αεροσκάφος Noratlas, που θα τοποθετηθεί στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, τόπο της θυσίας των Ελλήνων καταδρομέων, «πρέπει να θυμίζουν στις νέες γενιές ότι το 1974 σε εκείνο τον άνισο και προδομένο αγώνα υπήρχαν ήρωες, υπήρχαν λεβέντες, υπήρχαν άνθρωποι, που ήρθαν από την Ελλάδα, γιατί ήθελαν πραγματικά να βοηθήσουν αυτόν τον τόπο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ