ΚΟΣΜΟΣ

Μίνι Σύνοδος: Ιταλική πρόταση δέκα σημείων για την ανακούφιση του προσφυγικού

Μίνι Σύνοδος: Ιταλική πρόταση δέκα σημείων για την ανακούφιση του προσφυγικού
REUTERS/Eric Vidal

Λίστα δέκα σημείων με στόχο την ανακούφιση του προσφυγικού στην Ευρώπη παρουσίασε η Ιταλία, κατά την μίνι Σύνοδο στις Βρυξέλλες. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στην πρόταση που ετοίμασαν οι Ιταλοί και παρουσιάστηκε στους 15 ηγέτες που συμμετέχουν στη σύνοδο με στόχο την αντιμετώπιση των μεγάλων προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, καταγράφονται 10 σημεία που η Ρώμη θεωρεί πως θα αμβλύνουν το πρόβλημα.

«Κάθε χώρα της Ε.Ε πρέπει να επιβάλλει ποσόστωση στον αριθμό των οικονομικών μεταναστών», τονίζεται στο έγγραφο όπου αξιώνεται από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί στην αποδοχή των οικονομικών μεταναστών, ή να υποστούν τις συνέπειες.

Μεταξύ αυτών των συνεπειών, η Ιταλία θεωρεί πως πρέπει να περιληφθούν τα ανάλογα οικονομικά αντίμετρα, όπως μείωση των ευρωπαϊκών πόρων για τις χώρες που δεν υποδέχονται πρόσφυγες.

Μεταναστευτικό: Σε εξέλιξη η μίνι Σύνοδος για το μεγάλο «στοίχημα» των Ευρωπαίων

«Όποιος φτάνει στην Ιταλία, έχει φτάσει στην Ευρώπη», αναφέρεται στο κείμενο όπου επισημαίνεται πως η Ε.Ε έχει κοινή ευθύνη για όσους διασώζονται στη θάλασσα. Τονίζεται δε, πως η ζώνη Σένγκεν βρίσκεται σε κίνδυνο.

Στο έγγραφο, η Ιταλία καθιστά σαφές πως θέλει αλλαγή στο λεγόμενο κανονισμό του Δουβλίνου – που ορίζει πως η χώρα εισόδου των αιτούντων άσυλο αναλαμβάνει και την επεξεργασία του αιτήματος ασύλου. «Η διάσωση μεταναστών δεν πρέπει να δεσμεύει για λογαριασμό όλων τη χώρα εισόδου στην Ε.Ε για τη διαδικασία αίτησης ασύλου», αναφέρεται στο κείμενο όπου η Ιταλία καλεί για δημιουργία κέντρων υποδοχής και κράτησης μεταναστών και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όχι μόνο στην Ιταλία και την Ισπανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ