ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Η πριγκίπισσα Ayako παντρεύεται «κοινό θνητό» και απαρνείται τα προνόμιά της

Ιαπωνία: Η πριγκίπισσα Ayako παντρεύεται «κοινό θνητό» και απαρνείται τα προνόμιά της
Wikimedia/ Η πριγκίπισσα Ayako, πρώτη από αριστερά.

Η πριγκίπισσα Ayako της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την απόφασή της να παντρευτεί κάποιον που δεν ανήκει στη βασιλική οικογένεια. Είναι η δεύτερη πριγκίπισσα της χώρας μέσα σε δύο χρόνια, που θα πρέπει να απαρνηθεί το βασιλικό της αξίωμα. 

Η Ayako είναι η τρίτη και μικρότερη κόρη του πρίγκιπα Takamado, ο οποίος είναι ξάδελφος του αυτοκράτορα Akihito.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Βασιλικού Οίκου, ο μέλλον σύζυγος της Ayako ονομάζεται Kei Moriya και εργάζεται στην ναυτιλιακή εταιρεία NYK Line.

Ο 32χρονος γνώρισε την πριγκίπισσα μέσω της μητέρας της, πριγκίπισσας Takamodo, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η πριγκίπισσα Takamodo θεώρησε ότι η κόρη της, η οποία έχει μεταπτυχιακό στη δημόσια υγεία, θα έβρισκε κοινά ενδιαφέροντα με τον Kei.

Παρότι οι δύο νέοι όντως συνειδητοποίησαν ότι μοιράζονται το πάθος τους για την δημόσια υγεία, ανακάλυψαν αρκετούς ακόμα τομείς για τους οποίους ενδιαφέρονται και οι δύο, μεταξύ των οποίων ήταν το σκι, τα βιβλία και τα ταξίδια.

Παρότι μετά τον γάμο, η Ayako θα πρέπει να απαρνηθεί τα βασιλικά της προνόμια, θα λάβει ένα περίπου ένα εκατομμύριο δολάρια ως μπόνους.

36243833 10156477045084304 3021897092059627520 n

Καθώς η Ayako δεν είναι άμεση συγγενής του αυτοκράτορα, η απόφασή της δεν σόκαρε εξίσου με αυτή της δεύτερης ξαδέλφης της, πριγκίπισσας Mako.

Τον περασμένο Μάιο, η Mako, η οποία είναι εγγονή του αυτοκράτορα, ανακοίνωσε ότι θα αποποιηθεί τα βασιλικά της καθήκοντα προκειμένου να παντρευτεί τον Kei Komoro, ο οποίος απασχολείται ως βοηθός δικηγόρου.

Αργότερα το ζευγάρι ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει το γάμο ως τον Φεβρουάριο γιατί δεν νιώθουν ακόμα έτοιμοι να παντρευτούν.

Οι αποφάσεις των δύο πριγκιπισσών γεννούν ερωτήματα για το μέλλον της παλαιότερης κληρονομικής μοναρχίας στον κόσμο. Ο αυτοκράτορας αναμένεται να παραιτηθεί από τον θρόνο το 2019 και, μέχρι πριν μερικά χρόνια, η έλλειψη αρσενικών διαδόχων είχε δώσει αφορμή σε συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο να επιτραπεί γυναίκα στον θρόνο. Όμως, μετά την γέννηση του πρίγκιπα Hisahito το 2006, του πρώτου αρσενικού κληρονόμου εδώ και 40 χρόνια, η συζήτηση έληξε.

Η απόφαση της πριγκίπισσας, όμως, πιθανώς επισπεύσει συζητήσεις σχετικά με την πιθανότητα να μπορούν οι πριγκίπισσες που παντρεύονται εκτός της βασιλικής οικογένειας να δημιουργήσουν νέους κλάδους της οικογένειας προκειμένου να εξασφαλιστεί η διαδοχή και να μοιραστούν καλύτερα οι ευθύνες της βασιλικής οικογένειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ