ΚΟΣΜΟΣ

Εκστρατεία για το δημοψήφισμα ξεκινά ο Ζάεφ

Εκστρατεία για το δημοψήφισμα ξεκινά ο Ζάεφ
Dimitar Dilkoff/Pool via Reuters

Άτυπη εκστρατεία προώθησης της συμφωνίας των Πρεσπών ξεκίνησε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ η οποία θα τεθεί σε δημοψήφισμα που έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

«Η εκστρατεία προετοιμάζεται από την κρατική υπηρεσία για δημοσίων σχέσεων και προς το παρόν θα "τρέχει" σε κοινωνικά δίκτυα. Θα τονίσει τις στιγμές που είναι σημαντικές προς κατανόηση, την ουσία της συμφωνίας με την Ελλάδα, η οποία τώρα πρέπει να περάσει σε δημοψήφισμα» δήλωσε στην ιστοσελίδα Balkan Insight κυβερνητική πηγή.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal, έσπευσε να εκφράσει την ενόχλησή του για την στάση της ΕΕ.

«Για να είμαι ειλικρινής αναμέναμε κάτι περισσότερο, αλλά εντάξει, αρκετά δίκαιο» είπε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η ΕΕ, παρά τη συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα δεν έδωσε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων άμεσα, αλλά υπό όρους και μελλοντικά.

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, το χαρακτήρισε «σπαρακτική διαδικασία» και πρόσθεσε πως θα ήταν καλό να υπάρχουν «πιο ακριβείς προτάσεις που θα ενθάρρυναν περισσότερο τους πολίτες μας, ενόψει και του δημοψηφίσματος».

«Αυτό που θέλει η Ευρώπη, είναι η αναζήτηση λύσεων στις διμερείς διαφωνίες. Είμαστε μέλη της ευρωπαϊκής ηπείρου, θέλουμε να είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε τονίζοντας ότι μερικές φορές κράτη που είναι εκτός ΕΕ πιστεύουν περισσότερο στις αξίες της Ευρώπης από ό,τι κάποια κράτη-μέλη της ΕΕ.

Τέλος, εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η αντιπολίτευση της χώρας του, αλλά και πρόεδρος των χώρας, Γκιόργκι Ιβανόφ, θα ευθυγραμμιστούν με τη λαϊκή βούληση, αν τελικά οι Σκοπιανοί πουν «ναι» στο δημοψήφισμα.

«Αν ο κ. Ιβανόφ δεν υπακούσει, υπάρχει πάντα η δυνατότητα αποπομπής, αλλά δεν θέλω καν να σκεφτώ προς αυτή την κατεύθυνση» πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ