ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊλάνδη σπήλαιο: Ποιος είναι ο 25χρονος προπονητής των 12 παιδιών

Ταϊλάνδη σπήλαιο: Ποιος είναι ο 25χρονος προπονητής των 12 παιδιών
REUTERS/Soe Zeya Tun

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια των 12 μικρών αγοριών στην Ταϊλάνδη, τα οποία ήταν παγιδευμένα μαζί με τον προπονητή τους σε σπήλαιο επί 18 ημέρες. Τελευταίος βγήκε από τη σπηλιά ο προπονητής, με τη βοήθεια των δυτών, οι οποίοι κατάφεραν παρά τις μεγάλες δυσκολίες που είχε η συγκεκριμένη επιχείρηση, να την φέρουν σε πέρας.  

Ηλικίας 25 ετών, ο Ekapol Chantawong είναι βοηθός προπονητή και όπως αναφέρει το BBC Ασίας, γεννήθηκε στη Μιανμάρ και έχασε τους γονείς του σε μικρή ηλικία.

Προτού γίνει προπονητής, έζησε αρκετά χρόνια ως βουδιστής μοναχός και έμαθε πολλές τεχνικές διαλογισμού, τις οποίες σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, δίδαξε και στα παιδιά στη σπηλιά.

Αυτός ήταν και ένας βασικός παράγοντας που βοήθησε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τον εγκλωβισμό τους στο σκοτεινό σπήλαιο, για όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Με επιστολή που έστειλε στους γονείς μέσα από το σπήλαιο, μέσω των δυτών, τους ζητούσε συγγνώμη, καθώς εκείνος ήταν ο υπεύθυνος που οδήγησε τα παιδιά μέσα στο σπήλαιο.

«Υπόσχομαι ότι θα φροντίσω τα παιδιά όσο καλύτερα μπορώ», τους έγραψε και ευχαρίστησε για όλη την ηθική υποστήριξη που έλαβε.

Όπως μετέδωσαν ξένα μέσα, όταν εντοπίστηκε η ομάδα των παιδιών μέσα στη σπηλιά, ο προπονητής ήταν ο πιο αδύναμος, καθώς δεν είχε φάει καθόλου από το φαγητό που είχαν μαζί τους, προσφέροντας το μερίδιό του στα παιδιά.

Επιπλέον, ζήτησε ο ίδιος από τους δύτες να είναι ο τελευταίος που θα βγει από το σπήλαιο, -όπως και έγινε- παρόλο που η υγεία του δεν ήταν στην καλύτερη κατάσταση.

Οι γονείς των παιδιών με τη σειρά τους τον καθησύχασαν, λέγοντας πως δεν ήταν θυμωμένοι μαζί του και να μην κατηγορεί τον εαυτό του, γιατί δεν ήταν αυτός υπεύθυνος για την αγωνία τους.

Στην επιστολή του, ο προπονητής έγραφε και μια σημείωση προς την θεία και την γιαγιά του, τις οποίες ενημέρωνε ότι είναι καλά.

«Μην ανησυχείτε πολύ για μένα. Φροντίστε τους εαυτούς σας», έγραφε, προσθέτοντας: «Ετοιμάστε ένα χυμό λαχανικών και χοιρινό για μένα. Θα τα φάω μόλις μπορέσω να βγω. Ευχαριστώ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ