ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Μπορώ να βγάλω τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ αλλά δεν θα χρειαστεί τώρα

Τραμπ: Μπορώ να βγάλω τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ αλλά δεν θα χρειαστεί τώρα
REUTERS/Reinhard Krause

«Πιστεύω στο ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες, λίγη μόλις ώρα αφότου είχαν δει το «φως» της δημοσιότητας τα περί «τελεσίγραφου»  προς τους συμμάχους για το ζήτημα των αμυντικών δαπανών.

«Το ΝΑΤΟ είναι πιο ισχυρό από όσο ήταν πριν δύο ημέρες» τόνισε ο κ. Τραμπ, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι χώρες δεσμεύτηκαν να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες και κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη Γερμανία.

Το ζήτημα αυτό είχε αποτελέσει θέμα σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και Γερμανών αξιωματούχων, με τον κ. Τραμπ να χαρακτηρίζει το Βερολίνο «όμηρο της Ρωσίας».

Μένει, όπως είπε ο κ. Τραμπ, να ξεκαθαριστεί το θέμα «με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Strem 2».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι πιστεύει πως μπορεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ χωρίς την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου, αν και συμπλήρωσε ότι δεν εκτιμά ότι κάτι «τέτοιο είναι απαραίτητο».

Ερωτηθείς πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση που οι Σύμμαχοι δεν αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε: «Θα το κάνουν, θα το κάνουν. Δεν έχω καμία αμφιβολία. Δεσμεύτηκαν όλοι και θα αγγίξουν το 2% (σ.σ. του ΑΕΠ) μέσα στο επόμενο διάστημα. Σε μερικά χρόνια».

«Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης»

Παρότι στη συνέντευξη Τύπου ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου τα πνεύματα οξύνθηκαν αρκετές φορές.

Απαντώντας σε ερώτημα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τους «κακούς μαθητές» του ΝΑΤΟ, και ιδιαίτερα τη Γερμανία, ο κ. Τραμπ είπε: «Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης. Πρόκειται για έναν αποτελεσματικό τρόπο διαπραγμάτευσης».

Οι αμυντικές δαπάνες των μελών του ΝΑΤΟ

Οι Ευρωπαίοι είχαν εμφανιστεί ιδιαίτερα ανήσυχοι πριν την έναρξη της συνόδου του ΝΑΤΟ, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ είχε εξαπολύσει πολλάκις «βολές» για τις αμυντικές δαπάνες.

Όπως έγραφε το CNNi, σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους πριν την αναχώρησή του από τις ΗΠΑ, ο κ. Τραμπ εξέφρασε την πεποίθηση πως η συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ίσως να είναι το ευκολότερο κομμάτι των επαφών του στην Ευρώπη. «Έχω το ΝΑΤΟ. Έχω τη Βρετανία, που βρίσκεται σε μια κάποια αναταραχή. Έχω τον Πούτιν. Για να πω την αλήθεια ο Πούτιν μπορεί να είναι ο ευκολότερος όλων» είπε ο Τραμπ, και συμπλήρωσε: «Ποιος θα το περίμενε;».

Αναφερόμενος στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, είπε: «Έχουμε πολλούς συμμάχους, αλλά δεν πρέπει να μας εκμεταλλεύονται. Μας εκμεταλλεύεται η Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε ο Τραμπ, λέγοντας πως οι δαπάνες των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ βοηθούν περισσότερο την Ευρώπη παρά τις ΗΠΑ.

Τα στοιχεία του ΝΑΤΟ δείχνουν ότι η Βρετανία, η Ελλάδα, η Πολωνία και η Εσθονία είναι «καλοί μαθητές» και δαπανούν το 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες. Η Γαλλία, επίσης, έχει παρουσιάσει ρεαλιστικό σχέδιο για την αύξησή τους κατά 1/3 μέχρι το 2025.

Ωστόσο, η Γερμανία, ο Καναδάς και η Νορβηγία δεν δαπανούν τα ποσά που ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί απαραίτητα.

Ακόμη χειρότερες «επιδόσεις» έχουν Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Ισπανία, που δαπάνησαν λιγότερο από το 1% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της Συνόδου o κ. Τραμπ μίλησε για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 4%, κάτι που ωστόσο δεν αποτέλεσε επίσημη πρόταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ