ΚΟΣΜΟΣ

Ζιμπάμπουε: Μεγάλη συμμετοχή στις πρώτες εκλογές που διεξάγονται μετά την εποχή Μουγκάμπε

Ζιμπάμπουε: Μεγάλη συμμετοχή στις πρώτες εκλογές που διεξάγονται μετά την εποχή Μουγκάμπε
REUTERS / SIPHIWE SIBEKO

Οι πολίτες της Ζιμπάμπουε ψηφίζουν σήμερα μαζικά και σε κλίμα ηρεμίας στις πρώτες γενικές εκλογές που διεξάγονται στη χώρα μετά την παραίτηση του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε το Νοέμβριο του 2017, στην οποία εξαναγκάστηκε έπειτα από 37 χρόνια στην εξουσία.

Συνολικά 23 υποψήφιοι --αριθμός ρεκόρ-- διεκδικούν την προεδρία. Ταυτόχρονα διεξάγονται βουλευτικές και δημοτικές εκλογές.

Στην κούρσα για το ανώτατο αξίωμα φαβορί είναι ο 75χρονος νυν αρχηγός του κράτους Έμερσον Μνανγκάγκουα, του οποίου το υποκοριστικό είναι «ο κροκόδειλος», ηγέτης του Zanu-PF, του κυβερνώντος κόμματος από την ανεξαρτησία της Ζιμπάμπουε το 1980, και ο 40χρονος ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Κινήματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή (MDC).

Για τις ιστορικές αυτές εκλογές η «συμμετοχή είναι μεγάλη», ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα η πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής Πρισίλα Σιγκούμπα.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μεγάλες ουρές είχαν σχηματιστεί από τα ξημερώματα μπροστά από τα πολλά εκλογικά τμήματα στη Χαράρε.

Ο βασικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης Νέλσον Σαμίζα δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι υπήρξε μια απόπειρα «καταστολής και ματαίωσης» της ψηφοφορίας στις αστικές περιοχές όπου ο ίδιος έχει ισχυρή υποστήριξη, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Ο πρώην πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε ψήφισε στη Χαράρε. Ο 94χρονος πρώην ισχυρός άνδρας της χώρας, ο οποίος δεν είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, ψήφισε, όπως και η σύζυγός του Γκρέις. Εξερχόμενο από το εκλογικό τμήμα --ένα δημοτικό σχολείο της συνοικίας Χάιφιλντ-- το ζευγάρι δέχτηκε τις επευφημίες οπαδών του αλλά αρνήθηκε να προβεί σε δηλώσεις.

Οι εκλογές στη Ζιμπάμπουε, οι πρώτες που διενεργούνται μετά την πτώση του Μουγκάμπε που κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, ήταν σε ορισμένες περιπτώσεις «πολύ ήρεμες» και σε άλλες «τελείως αποδιοργανωμένες», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης 'Ελμαρ Μπροκ, ενώ η ψηφοφορία είναι σε εξέλιξη.

Ο Μπροκ δήλωσε ότι πολλοί ψηφοφόροι, κυρίως νέες γυναίκες, απογοητευμένοι από τη μακρά αναμονή, εγκατέλειψαν τις μεγάλες ουρές όπου περίμεναν για να ψηφίσουν. Ο αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η αποστολή του δεν έχει ακόμη καταλήξει σε ένα συμπέρασμα για το πώς θα κρίνει την ψηφοφορία.

Ο Μνανγκάγκουα έχει δεσμευτεί για ελεύθερες και διαφανείς εκλογές, αντίθετα από τις ψηφοφορίες που διεξάγονταν επί εποχής Μουγκάμπε.

«Το Zanu-PF θα πρέπει θα υποστηρίξει τις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές για να μπορέσει να προσελκύσει επενδύσεις από το εξωτερικό», εκτιμά η εταιρία αναλύσεων EXX Africa που εδρεύει στο Λονδίνο. "Ωστόσο παραμένουν σοβαρές ανησυχίες για την αξιοπιστία της ψηφοφορίας", τονίζει.

Ο ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του μετά τους εκφοβισμούς που δέχτηκαν ψηφοφόροι εν όψει των εκλογών, αλλά χαιρέτισε τη «διεύρυνση του δημοκρατικού χώρου στη Ζιμπάμπουε».

Για πρώτη φορά τα τελευταία 16 χρόνια, δυτικοί παρατηρητές κλήθηκαν να παρακολουθήσουν την ψηφοφορία. Οι κάλπες έκλεισαν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ