Επικοινωνία Πούτιν - Μακρόν για το θέμα της Συρίας
Πηγή: Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin via REUTERS

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Γαλλίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα συζήτησαν την κατάσταση στη Συρία. Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε την σημασία που έχει η διεθνής βοήθεια για την αποκατάσταση των υποδομών της χώρας.

Διαβάστε επίσης

«Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής απόψεων για την τρέχουσα κατάσταση στη Συρία οι δύο ηγέτες εξήραν την ρωσο-γαλλική επιχείρηση αποστολής και διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της συριακής επαρχίας Ανατολική Γούτα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Εκτός των άλλων ο Πούτιν υπογράμμισε το πόσο σημαντικό είναι να συνεχιστεί η βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για την αποκατάσταση των κοινωνικο-οικονομικών υποδομών της Συρίας, καθώς και η επιστροφή των προσφύγων στους τόπους όπου ζούσαν μόνιμα. Κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, συζητήθηκαν και μερικά άλλα θέματα σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Η Γαλλία είχε αποστείλει στη Συρία περισσότερους από 40 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας ύστερα από συμφωνία μεταξύ των δύο προέδρων, η οποία είχε αφιχθεί στις 21 Ιουλίου στο αεροδρόμιο Χμεϊμίμ με ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος ΑΝ-124 Ruslan

Στα τέλη Ιουλίου με τη συνδρομή της Συριακής αραβικής Ημισελήνου και με τη συνοδεία της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας, έφθασε στην πόλη Ντούμα της Ανατολικής Γούτα ένα φορτίο βοήθειας (ένα κινητό στρατιωτικό νοσοκομείο για την πραγματοποίηση επεμβάσεων, σκεύη κουζίνας, κλινοσκεπάσματα και φάρμακα).

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προτίθεται να συζητήσει εκ νέου με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν την κατάσταση στην Συρία τον Σεπτέμβριο, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.

Στην ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων αναφέρεται επίσης ότι «οι πρόεδροι συζήτησαν την στρατιωτική κατάσταση στη Συρία και τους όρους που είναι αναγκαίοι για την ασφαλή, αξιοπρεπή και εθελοντική επιστροφή των προσφύγων.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε την σημασία μιας καθολικής πολιτικής λύσης, η οποία θα επιτρέψει να αποκατασταθεί η ειρήνη και η μακροχρόνια σταθερότητα στην Συρία».

Τι ειπώθηκε για τον Ουκρανού σκηνοθέτη Όλεγκ Σεντσόφ 

Ο Εμανουέλ Μακρόν υπέβαλε στον Ρώσο ομόλογό του «πολλές προτάσεις» προκειμένου να «εξευρεθεί επειγόντως μια ανθρωπιστική λύση» για τον Ουκρανό σκηνοθέτη Όλεγκ Σεντσόφ, στις οποίες ο Πούτιν «δεσμεύθηκε να απαντήσει» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Όλεγκ Σεντσόφ, που κρατείται στη Ρωσία, ξεκίνησε απεργία πείνας πριν από σχεδόν τρεις μήνες. Ο Μακρόν εξέφρασε εκ νέου την «ανησυχία» του για την κατάσταση της υγείας του που «φαίνεται να επιδεινώνεται επικίνδυνα».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεσμεύθηκε επίσης να «δώσει σύντομα στη δημοσιότητα στοιχεία για την κατάσταση της υγείας  του», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε από την πλευρά του στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ότι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία αναφέρθηκε το θέμα του Όλεγκ Σεντσόφ.

Ο 42χρονος Όλεγκ Σεντσόφ, που είναι αντίθετος με την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, φοβάται πως το τέλος του «πλησιάζει», σύμφωνα με την εξαδέλφη του. Η εκπρόσωπος της ουκρανικής διπλωματίας Μαριάνα Μπέτσα κάλεσε τους Δυτικούς να «εντείνουν την πίεση στη Ρωσία για την απελευθέρωσή του».

Ο Σεντσόφ καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 χρόνων για «τρομοκρατία» και «λαθρεμπόριο όπλων», έπειτα από μια δίκη την οποία χαρακτήρισε «σταλινικού τύπου» η Διεθνής Αμνηστία, και ξεκίνησε απεργία πείνας στις 14 Μαΐου.


Διαβάστε επίσης

Επίθεση Σαλβίνι σε Μακρόν για τα «κίτρινα γιλέκα» και το χάος στη Γαλλία

Με την πλάτη στον τοίχο ο Μακρόν: Τα επόμενα βήματα για την εκτόνωση της κρίσης

Φιλίπ για «κίτρινα γιλέκα»: Πρέπει να ξαναϋφάνουμε την εθνική ενότητα

Τραμπ: Δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι συνεργάστηκα με τη Ρωσία