ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: Οι ΗΠΑ δεν θα κερδίσουν τίποτα απειλώντας την Τουρκία

Τσαβούσογλου: Οι ΗΠΑ δεν θα κερδίσουν τίποτα απειλώντας την Τουρκία
REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Η Τουρκία έχει κάνει αρκετά για να επανορθώσει τους δεσμούς της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον ενήργησε εναντίον της συμμαχίας των δύο χωρών ως προς θεμελιώδη ζητήματα ασφαλείας.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε τα σχόλια αυτά κατά την διάρκεια ομιλίας του ενώπιον πρεσβευτών στην Αγκυρα.

Δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να μάθουν ότι δεν θα εξασφαλίσουν οιαδήποτε αποτελέσματα απειλώντας την Τουρκία.

Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών γίνονται την ώρα που Άγκυρα και Ουάσινγκτον αντιμετωπίζουν σοβαρή κρίση στις σχέσεις τους, με αφορμή μια σειρά από ζητήματα, και κυριότερο την υπόθεση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, που δικάζεται στην Τουρκία με κατηγορίες για τρομοκρατία.

Το Σάββατο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,απέρριψε το τελεσίγραφο των ΗΠΑ για απελευθέρωση του Μπράνσον χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα και ρίχνοντας λάδι στη φωτιά σε μια στιγμή που η τουρκική οικονομία κλυδωνίζεται, μετά και την επιβολή επιπλέον δασμών από τις ΗΠΑ σε τουρκικά προϊόντα.

«Μας ζητούν με απειλές να απελευθερώσουμε τον Μπράνσον», είπε απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του στην Ριζούντα σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ενώ λίγο αργότερα σε άλλη ομιλία του στην επαρχία Ορντού συνέχισε στο ίδιο ύφος:

«Μας απειλούν. Δεν μπορεί να θέλουν να σωφρονίσουν την Τουρκία με τη γλώσσα των απειλών. Εμείς γονατίζουμε μόνο μπροστά στον Θεό. Θα είναι λάθος να προσπαθήσουν να τιμωρήσουν την Τουρκία για έναν ιερέα. Θα κάνουμε μόνο ό,τι απαιτεί η τουρκική Δικαιοσύνη».

Και απευθυνόμενος για άλλη μια φορά στις ΗΠΑ, τις κατηγόρησε ότι «ανταλλάσσουν ένα στρατηγικό σύμμαχο με έναν πάστορα», λέγοντας χαρακτηριστικά: «είναι ντροπή! Προτιμάτε έναν πάστορα από έναν στρατηγικό εταίρο σας στο ΝΑΤΟ». Ξεκαθάρισε μάλιστα πως η Τουρκία θα κάνει μόνο ό,τι απαιτεί η Δικαιοσύνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ