Το Economist Intelligence Unit καταρτίζει κάθε χρόνο τις πόλεις με την καλύτερη ποιότητα ζωής λαμβάνοντας υπόψιν το περιβάλλον, την ασφάλεια, τις υποδομές, την εκπαίδευση, τη σταθερότητα, τις υπηρεσίες υγείας και τον πολιτισμό.

Χάρις στον περιορισμό των τρομοκρατικών απειλών και τη μείωσης των δεικτών εγκληματικότητας η πρωτεύουσα της Αυστρίας, Βιέννη κατέκτησε για το 2018 την πρωτιά εκτοπίζοντας απο την κορυφή την Μελβούρνη, που κρατούσε σταθερά τα ηνία τα επτά προηγούμενα χρόνια, όμως φέτος κατετάγη στη 2η θέση.

H Αθήνα βρίσκεται σχεδόν στη μέση, για την ακρίβεια στην 72η θέση, ενώ Λονδίνο και Νέα Υόρκη δεν κατάφεραν να μπουν στις κορυφαίες 40.

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν:

  • Η Οσάκα της Ιαπωνίας (3η θέση)
  • Το Κάλγκαρι του Καναδά (4η)
  • Το Σίδνεϊ (5η)
  • Το Βανκούβερ (6η)
  • Την έβδομη θέση μοιράζονται Τόκιο και Τορόντο.

Μόνον μία άλλη ευρωπαϊκή πόλη, η Κοπεγχάγη έχει καταφέρει να μπει στην πρώτη δεκάδα (9η), την οποία συμπληρώνει άλλη μια πόλη της Αυστραλίας, η Αδελαΐδα (10η).

Στο τέλος του καταλόγου βρίσκονται χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας, που σπαράσσονται από ταραχές κι εμφύλιους πολέμους και αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με την τρομοκρατία και την εγκληματικότητα.

Οι χειρότερες πόλεις του πλανήτη όσον αφορά το επίπεδο διαβίωσης είναι η Δαμασκός, η Ντάκα του Μπανγκλαντές, το Λάγος της Νιγηρίας, το Καράτσι του Πακιστάν και το Πορτ Μόρεσμπι της Παπούας Νας Γουϊνέας.

«Σε παγκόσμια κλίμακα η φετινή ήταν μια χρονιά μεγάλων αλλαγών», δήλωσε η Ροξάνα Σλάβτσεβα, εκ των συντακτών της έρευνας.

«Όχι μόνον εκτόπισε η Βιέννη την Μελβούρνη, αλλά συνολικά 77 πόλεις άλλαξαν θέση κατάταξης στον πίνακα. Η επιστροφή σε μια σχετική σταθερότητα μετά από αρκετά μεγάλα τρομοκρατικά πλήγματα και ταραχές σε μεγάλο τμήμα της δυτικής Ευρώπης και της βόρειας Αμερικής συνέβαλε ώστε μόλις εννέα απ’ αυτές τις πόλεις να υποχωρήσουν στον πίνακα κατάταξης αυτή την περίοδο».

Διαβάστε επίσης