ΚΟΣΜΟΣ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Γένοβα μετά την τραγωδία με τους 39 νεκρούς

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Γένοβα μετά την τραγωδία με τους 39 νεκρούς
REUTERS/Stefano Rellandini

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 12 μήνες ανακήρυξε την Γένοβα ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μετά την κατάρρευση της γέφυρας στον αυτοκινητόδρομο Α10 που στοίχισε τη ζωή σε 39 άτομα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πόλη, ο Κόντε δήλωσε πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε έπειτα από αίτημα των τοπικών αρχών, ενώ η ιταλική κυβέρνηση θα κηρύξει και εθνικό πένθος.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός απέδωσε ευθύνες για την τραγωδία στην εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο και τόνισε πως η κυβέρνηση δεν θα περιμένει τα αποτελέσματα της έρευνας για να λάβει μέτρα.

«Για την νέα ανάθεση εκμετάλλευσης του δικτύου αυτοκινητοδρόμων, η κυβέρνηση θα ορίσει σαφώς πιο αυστηρούς κανόνες», τόνισε τέλος ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Παράλληλα, θα ξεκινήσει η διαδικασία για την ακύρωση της ανάθεσης εκμετάλλευσης του δικτύου αυτοκινητοδρόμων στην ιδιωτική εταιρία Atlantia, του ομίλου Μπενετόν.

2018 08 15T162034Z 1464085519 RC1781F81930 RTRMADP 3 ITALY MOTORWAY COLLAPSE

REUTERS/Stefano Rellandini

Και ο υπουργός Μεταφορών της χώρας δήλωσε πως η εταιρία που ήταν υπεύθυνη για τα έργα του αυτοκινητόδρομου Α10 θα έρθει αντιμέτωπη με βαριά πρόστιμα.

Νωρίτερα, ο περιφερειάρχης της ευρύτερης περιοχής της Γένοβας, Τζοβάνι Τότι, δήλωσε ότι «υπάρχουν ελπίδες να μπορέσουν να σωθούν οι περισσότεροι τραυματίες» και επιβεβαίωσε ότι «αναζητώνται ακόμη πολλοί αγνοούμενοι, κάτω από τη γέφυρα».

Το χρονικό

Η κατάρρευση της γέφυρας σημειώθηκε γύρω στις 11:30 (τοπική ώρα, 12:30 ώρα Ελλάδας) της Τρίτης εν μέσω ισχυρής καταιγίδας με καταρρακτώδη βροχόπτωση και ισχυρούς ανέμους. Μάλιστα, σύμφωνα με αναφορές αυτοπτών μαρτύρων που φιλοξενεί η La Repubblica, η κατάρρευση της οδογέφυρας ίσως οφείλεται σε κεραυνό που έπεσε στην περιοχή.

Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που θα πρέπει φυσικά να εξακριβωθεί από τις έρευνες, αλλά το οποίο φαίνεται να ενισχύεται και από το γεγονός ότι ένα σπίτι, που βρισκόταν δίπλα στην γέφυρα, καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε μετά την κατάρρευση. Δυο άνθρωποι που ζούσαν σε αυτό, μεταφέρθηκαν με εγκαύματα σε νοσοκομείο της Γένοβας.

Η γέφυρα Μοράντι που βρίσκεται στα δυτικά του μεγάλου ιταλικού λιμανιού, αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο και συνδέει το κέντρο της Γένοβας με το αεροδρόμιο και τις γύρω πόλεις. Επιπλέον, ο αυτοκινητόδρομος που διέρχεται από την οδογέφυρα είναι μια σημαντική αρτηρία προς την Ιταλική Ριβιέρα και τη νότια ακτή της Γαλλίας.

Έργα ανακαίνισης είχαν γίνει το 2016 στη γέφυρα, η οποία είχε εγκαινιασθεί το 1967 και έχει συνολικό μήκος 1,2 χιλιόμετρο. Η εταιρεία που εξασφαλίζει τη λειτουργία της ανακοίνωσε πως, όταν σημειώθηκε η κατάρρευση, εκτελούνταν έργα ενίσχυσης των θεμελίων της, προσθέτοντας πως η γέφυρα βρισκόταν υπό διαρκή παρακολούθηση.

Σύμφωνα, πάντως, με έκθεση που είχε συνταχθεί το 2011 από την ιταλική εταιρεία αυτοκινητοδρόμων Autostrade per l’Italia, εδώ και χρόνια η οδογέφυρα Μοράντι εμφάνιζε σοβαρά δείγματα φθοράς. Όπως αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ANSA επικαλούμενο στοιχεία από τη συγκεκριμένη έκθεση, «οι ουρές αυτοκινήτων και ο όγκος της κυκλοφορίας επιτάχυναν τη φθορά στη δομή της οδογέφυρας σε καθημερινή βάση στις ώρες αιχμής. Γι’αυτό και η συγκεκριμένη υποδομή υποβαλλόταν διαρκώς εδώ και χρόνια σε εργασίες συντήρησης».

Σύμφωνα με την περιφερειακή διεύθυνση της Πυροσβεστικής της Γένοβας, η γέφυρα κατέρρευσε σε μεγάλο μέρος πάνω σε σιδηροδρομικές γραμμές. Τα συντρίμμια της άγγιξαν επίσης ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας που βρίσκεται από κάτω, όμως φαίνεται πως έχει πληγεί μόνο ο χώρος στάθμευσης του εργοστασίου. Το εργοστάσιο ήταν άδειο, καθώς είναι παραμονή της αργίας της 15ης Αυγούστου -- βρισκόταν εκεί μόνο μια ομάδα συντήρησης.

Τα σιδηροδρομικά δρομολόγια γύρω από τη Γένοβα είχαν διακοπεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ