ΚΟΣΜΟΣ

Αρίθα Φράνκλιν: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της βασίλισσας της soul

Αρίθα Φράνκλιν: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της βασίλισσας της soul
REUTERS/Mike Segar

Χιλιάδες θαυμαστές της Αρίθα Φράνκλιν συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Ντιτρόιτ για να τιμήσουν τη θρυλική "βασίλισσα της σόουλ", η σορός της οποίας εκτίθεται από σήμερα σε ένα μουσείο της πόλης, ξεκινώντας τις τετραήμερες εκδηλώσεις προς τιμήν της.

Η Φράνκλιν πέθανε στις 16 Αυγούστου στο Ντιτρόιτ, από καρκίνο στο πάγκρεας. Είχε συμπληρώσει 60 χρόνια καριέρας και ήταν μια από τις πλέον αξιοσέβαστες καλλιτέχνιδες στις ΗΠΑ, ενώ αγωνίστηκε επίσης και για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών.

Σήμερα, το επιχρυσωμένο φέρετρό της τοποθετήθηκε στο μουσείο Τσαρλς Χ. Ράιτ, που είναι αφιερωμένο στην ιστορία των μαύρων Αμερικανών. Θαυμαστές της είχαν κατασκηνώσει όλη τη νύχτα έξω από το κτίριο για να προσκυνήσουν τη σορό της.

Οι αρχές αναμένουν ότι χιλιάδες άνθρωποι θα συμμετάσχουν στο λαϊκό προσκύνημα σήμερα και αύριο. Την Πέμπτη η σορός της θα μεταφερθεί στην εκκλησία όπου ιερουργούσε ο πατέρας της.

Ορισμένοι από τους θαυμαστές της έφτασαν στο Ντιτρόιτ ντυμένοι με μπλουζάκια που είχαν τυπωμένο επάνω το πρόσωπό της. "Είναι η Βασίλισσα. Είναι ίνδαλμα, είναι θρύλος. Απλώς είναι τιμή μας να βρισκόμαστε εδώ για να την τιμήσουμε", εξήγησε ένας από αυτούς στο τοπικό κανάλι Local 4 News.

"Η μουσική της άλλαξε τη ζωή πολλών και είναι τιμή να είμαστε εδώ", πρόσθεσε ένας άνδρας που έφτασε στο Ντιτρόιτ από το γειτονικό Οχάιο. "Άγγιξε τόσους πολλούς ανθρώπους", συνέχισε.

Την Πέμπτη το βράδυ θα δοθεί μια δωρεάν συναυλία στη μνήμη της ενώ την Παρασκευή θα τελεστεί η κηδεία της στην οποία αναμένενεται να δώσουν το παρών, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο Στίβι Γουόντερ και η Τζένιφερ Χάντσον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ