Γερμανία: Αναζητείται λύση στο αδιέξοδο που προκαλεί η υπόθεση Μάασεν
Πηγή: REUTERS/Axel Schmidt

Παρά τη διαβεβαίωση ότι το Σαββατοκύριακο θα βρεθεί λύση στην υπόθεση Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο αν και πότε θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των κυβερνητικών κομμάτων της Γερμανίας, προκειμένου να συζητήσουν την όλη υπόθεση.

Σε συνέντευξη του στην κυριακάτικη Bild ο πρόεδρος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ δηλώνει πάντως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συνάντηση των επικεφαλής των τριών κομμάτων αν προηγουμένως δεν επιτευχθεί τηλεφωνικώς μια συμφωνία.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία τέτοια είδους ένδειξη. Ο αμφιλεγόμενος πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, ο οποίος μετατέθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών ως υφυπουργός δεν δείχνει καμία διάθεση να αποχωρήσει οικειοθελώς.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχτούν την αναβάθμιση σε υφυπουργό κάποιου, ο οποίος σύμφωνα με την εκτίμησή τους, απέτυχε ως πρόεδρος μιας μυστικής υπηρεσίας, σχολιάζει η Deutsche Welle.

Μόλις τρεις ημέρες μετά τη συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων, την Τρίτη, για τη μετακίνηση του Μάασεν στο υπουργείο Εσωτερικών η πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Αντρέα Νάλες αναγκάστηκε να ανακαλέσει τη συγκατάθεση της μετά από τις έντονες εσωκομματική αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση.

Από την πλευρά του ο Βαυαρός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ δεν θέλει να «θυσιάσει» τον Μάασεν. Η Άνγκελα Μέρκελ, αν και συμφωνεί με τους Σοσιαλδημοκράτες, δεν σκοπεύει, τουλάχιστον προς το παρόν, να έλθει εκ νέου σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον Ζεεχόφερ.

Σημειώνεται πως η διένεξη μαζί του το καλοκαίρι για το προσφυγικό είχε οδηγήσει τον κυβερνητικό συνασπισμό στα πρόθυρα της διάλυσης.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι ο Μάασεν δεν θα αναλάβει υφυπουργός επειδή αυτό θα προκαλούσε, πιθανότατα, την αποχώρηση των Σοσιαλδημοκρατών από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις κανείς από τους κυβερνητικούς εταίρους δεν επιδιώκει μια τέτοια εξέλιξη. Ούτε το Βαυαρέζικο CSU.

Σε τρεις εβδομάδες διεξάγονται εκλογές στη Βαυαρία. Στις δημοσκοπήσεις ήδη καταγράφονται για τους Χριστιανοκοινωνιστές απώλειες της τάξεως του 12% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Μια διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού στην τελική φάση του προεκλογικού αγώνα θα είχε αρνητικές επιπτώσεις για τη συσπείρωση των οπαδών του CSU.

Το ζητούμενο για τα κυβερνητικά κόμματα αυτές τις ώρες στη γερμανική πρωτεύουσα είναι να βρεθεί μια λύση που θα επιτρέπει στην Άνγκελα Μέρκελ, στον Χορστ Ζεεχόφερ και στην Αντρέα Νάλες να τηρήσουν τα προσχήματα.

Μια πιθανή διέξοδος θα ήταν να παραμείνει μεν ο Χανς-Γκεοργκ Μάασεν στο υπουργείο Εσωτερικών - όχι ως υφυπουργός αλλά ως τμηματάρχης.

Διαβάστε επίσης
Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο Instagram!