ΚΟΣΜΟΣ

Ροχανί: Οι ΗΠΑ θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Ιράν

Ροχανί: Οι ΗΠΑ θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Ιράν
REUTERS/Carlo Allegri

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνησή του, αφήνοντας, ωστόσο, ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου με την Ουάσινγκτον.

Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Ροχανί χαρακτήρισε «παράλογη» τη θέση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που λίγο νωρίτερα, από το ίδιο βήμα, είχε καλέσει τη διεθνή κοινότητα να «απομονώσει» το «διεφθαρμένο» ιρανικό καθεστώς.

Η ασφάλεια δεν μπορεί να είναι «έρμαιο» της αμερικανικής εσωτερικής πολιτικής, τόνισε.

Ο Ιρανός πρόεδρος επέκρινε την Ουάσινγκτον για την εχθρική της στάση και προέβλεψε ότι η προσέγγιση των ΗΠΑ είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

«Η πρότασή μας είναι σαφής: δέσμευση έναντι δέσμευσης· παραβίαση έναντι παραβίασης· απειλή στις απειλές· και βήμα προς βήμα, αντί για συνομιλίες για τις συνομιλίες... Αυτό που λέει το Ιράν είναι σαφές: όχι στον πόλεμο, όχι κυρώσεις, όχι στις απειλές, όχι μπούλινγκ. Απλώς να ενεργούμε με βάση τον νόμο και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων», είπε.

Ο Ροχανί τόνισε επίσης ότι καμία χώρα δεν γίνεται να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δια της βίας, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καλύτερη οδός από αυτή του διαλόγου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ