ΚΟΣΜΟΣ

«Ακούστε μουσική καθώς τον τεμαχίζουμε»: Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τον Τζαμάλ Κασόγκι

«Ακούστε μουσική καθώς τον τεμαχίζουμε»: Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τον Τζαμάλ Κασόγκι
EPA/SEDAT SUNA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανατριχιαστικές αν και αντικρουόμενες πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την υπόθεση Κασόγκι, καθώς κάποια δημοσιεύματα υποστηρίζουν πως τεμαχίστηκε ενώ ήταν ακόμη ζωντανός, ενώ Τούρκοι αξιωματούχοι που ερευνούν την υπόθεση αναφέρουν πως πράκτορες της Σαουδικής Αραβίας ξυλοκόπησαν, νάρκωσαν, σκότωσαν και διαμέλισαν τη σορό του εξαφανισθέντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη.

Η υπόθεση Κασόγκι έχει προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας και έχει ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων παγκοσμίως. Ο δημοσιογράφος μπήκε στην πρεσβεία την 2α Οκτωβρίου και έκτοτε έχουν εξαφανιστεί πλήρως τα ίχνη του.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν διαρρεύσει πολλές πληροφορίες σχετικά με την έρευνα που διεξάγεται για τη λύση του μυστηρίου. Μεταξύ αυτών και ηχογραφήσεις που αποδεικνύουν πως ο Κασόγκι δολοφονήθηκε από Σαουδάραβες πράκτορες. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί το πώς βρέθηκαν στα χέρια τους οι ηχογραφήσεις.

Τα στοιχεία δείχνουν πως ο δημοσιογράφος έπεσε νεκρός μέσα στο γραφείο του Σαουδάραβα γενικού προξένου, Μοχαμάντ αλ Οταϊμπί, λεπτά μετά την είσοδό του στο διπλωματικό κτήριο.

Δεν ανακρίθηκε, αντιθέτως, ξυλοκοπήθηκε αγρίως, ναρκώθηκε και σκοτώθηκε από άτομα που είχαν σταλεί στην Κωνσταντινούπολη την ίδια μέρα, όπως ανέφεραν οι πηγές, που επικαλείται η Wall Street Jurnal.

Μετά τη δολοφονία, στο ηχητικό ακούγεται μία φωνή που καλεί τον πρόξενο στο γραφείο. Ακόμη μία φωνή, που οι Τούρκοι αναγνώρισαν ως τον Σαουδάραβα ιατροδικαστή Σαλάχ αλ Ταμπικί, ακούγεται να παροτρύνει τους υπολοίπους να ακούσουν μουσική καθώς διαμελίζουν τη σορό.

Σύμφωνα με πληροφορίες άλλης πηγής και συγκεκριμένα όπως αναφέρει το Middle East Eye, ο δημοσιογράφος διαμελίστηκε όταν ήταν ακόμη ζωντανός. Η δολοφονία του διήρκεσε επτά λεπτά, σύμφωνα με το ίδιο μέσο.

Οι Αρχές της Τουρκίας ερευνούσαν επί εννέα ώρες τις δομές του προξενείου την Τρίτη, ψάχνοντας για στοιχεία αναφορικά με την υπόθεση. Μετά το τέλος της έρευνας ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γνωστοποίησε με δεικτικό ύφος πως ορισμένοι από τους χώρους του προξενείου είχαν προσφάτως βαφτεί.

Η Τουρκία θεωρεί πως ο πρίγκιπας του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, εμπλέκεται στο περιστατικό καθώς ορισμένοι από τους πράκτορες που φέρεται να συμμετείχαν στην αποστολή δολοφονίας συνδέονται μαζί του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ