ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Δεύτερο κόμμα οι Πράσινοι, μια «ανάσα» πίσω από τη Χριστιανική Ένωση

Γερμανία: Δεύτερο κόμμα οι Πράσινοι, μια «ανάσα» πίσω από τη Χριστιανική Ένωση
REUTERS/Andreas Gebert

Μόλις τρεις μονάδες χωρίζουν τους Πράσινους από την κορυφή στην τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό των γερμανικών ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών RTL και n-tv. Συγκεντρώνουν το 24% και καταλαμβάνουν πλέον την δεύτερη θέση, πίσω από την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), που συγκεντρώνει 27%.

Την τρίτη θέση μοιράζονται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με ποσοστό 13%, ενώ ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι (FDP) και η Αριστερά με 9%. Με τα δεδομένα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης δεν θα μπορούσε να σχηματιστεί «μεγάλος» συνασπισμός, καθώς CDU/CSU και SPD συγκεντρώνουν μόλις 40%.

Επιπλέον, ενόψει της εκλογής διαδόχου της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία του CDU, ο Φρίντριχ Μερτς φαίνεται ότι υστερεί κατά 22 μονάδες σε δημοτικότητα έναντι της Καγκελαρίου εντός του CDU.

Κούρσα διαδοχής της Μέρκελ

Όμως, την ίδια ώρα, σε δημοσκόπηση της Emnid για την Bild am Sonntag, ο κ. Μερτς φαίνεται να προηγείται στην κούρσα διαδοχής, καθώς συγκεντρώνει το 38% των προτιμήσεων, έναντι 27% της Γενικής Γραμματέως του κόμματος Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ και 13% του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν. Σε ό,τι αφορά τους υποστηρικτές του κόμματος, ο κ. Μερτς προηγείται με 44% και ακολουθούν η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ με 39% και ο κ. Σπαν με 9%.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 68% δηλώνει ότι δεν στενοχωρήθηκε με την απόφαση της κυρίας Μέρκελ να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 28%. Μεταξύ των υποστηρικτών του CDU, το 54% δηλώνει ότι απογοητεύτηκε από την προαναγγελία αποχώρησης της κυρίας Μέρκελ, αντίθετα εκφράζεται το 30%. Την ίδια ώρα όμως, το 60% τάσσεται υπέρ της αποχώρησης του Χορστ Ζεεχόφερ από την ηγεσία του δικού του κόμματος, των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ