ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Προειδοποίηση Γκουτέρες για ενδεχόμενη καταστροφή του λιμανιού της Χοντέιντα

Υεμένη: Προειδοποίηση Γκουτέρες για ενδεχόμενη καταστροφή του λιμανιού της Χοντέιντα
REUTERS/Anees Mahyoub/File Photo

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε σήμερα εναντίον της ενδεχόμενης καταστροφής του λιμανιού της Χοντέιντα στην Υεμένη, όπου διεξάγονται φονικές μάχες, και επανέλαβε τις εκκλήσεις του για κατάπαυση του πυρός.

«Αν στη Χοντέιντα καταστραφεί το λιμάνι, αυτό μπορεί να επιφέρει μια κατάσταση απολύτως καταστροφική», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΟΗΕ υπενθυμίζοντας στη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοσταθμό France Inter πως η Υεμένη βρίσκεται ήδη σε «καταστροφική» κατάσταση.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή ξέσπασαν οδομαχίες σε μια συνοικία στο ανατολικό τμήμα της πόλης Χοντέιντα, όπου βρίσκεται ένα λιμάνι τεράστιας σημασίας, καθώς φιλοκυβερνητικές δυνάμεις και η συμμαχία υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας που πολεμάει στο πλευρό τους προσπαθούν να κάμψουν την αντίσταση των σιιτών ανταρτών Χούτι, που θεωρείται ότι υποστηρίζονται από το Ιράν, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

Αξιωματούχος της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης ανέφερε ότι στόχος είναι να «εκκαθαριστούν» οι δρόμοι από κάθε παρουσία των ανταρτών - ωστόσο, η συντονίστρια μιας ΜΚΟ ανέφερε ότι ολοένα περισσότεροι άμαχοι τραυματίζονται τις τελευταίες ώρες.

Το λιμάνι που βρίσκεται στη Χοντέιντα, στην Ερυθρά Θάλασσα, έχει πολύ υψηλή στρατηγική αξία, καθώς μέσω αυτού εισέρχονται στη χώρα τα τρία τέταρτα της ανθρωπιστικής βοήθειας που χορηγείται και των εμπορευμάτων που εισάγονται στη φτωχότερη αραβική χώρα.

Αντάρτες έχουν οχυρωθεί σε δρόμους και ταράτσες κτιρίων, αποφασισμένοι να ανακόψουν την προέλαση των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, που εισέβαλαν σε μια συνοικία ανάμεσα στο νοσοκομείο της 22ας Μαΐου (το μεγαλύτερο της πόλης) και τη λεωφόρο της Σανάα, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.

Μάχες μαίνονταν επίσης γύρω από το τουριστικό συγκρότημα Αλ Ουάχα («όαση»).

Κάτοικοι πολλών συνοικιών της πόλης ανέφεραν ότι είδαν ελεύθερους σκοπευτές σε ταράτσες και άρματα μάχης των ανταρτών να βάλλουν με τα πυροβόλα τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ