ΚΟΣΜΟΣ

Φωτιές Καλιφόρνια: Η καταστροφή από το Διάστημα

Φωτιές Καλιφόρνια: Η καταστροφή από το Διάστημα
REUTERS/Terray Sylvester

Τη έκταση της περιβαλλοντικής καταστροφής που προκάλεσαν οι φονικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, κατέγραψε ο φακός της NASA.

«Η πυρκαγιά Woolsey στη νότια Καλιφόρνια έχει αφήσει ένα σημάδι στο τοπίο τόσο μεγάλο που είναι εύκολα ορατό από το διάστημα», αναφέρει σε ανάρτηση στον λογαριασμό της στο twitter, η NASA.

Στη φωτογραφία, οι καμένες εκτάσεις εμφανίζονται με καφέ χρώμα ενώ η περιοχή όπου υπάρχει ακόμη βλάστηση είναι πράσινη.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, η πυρκαγιά «Camp Fire» που ξέσπασε στις 8 Νοεμβρίου έχει προκαλέσει τον θάνατο 79 ανθρώπων, ενώ 699 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Μια μέρα νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ Ράιαν Ζίνκε δήλωσε ότι οι φονικές πυρκαγιές της Καλιφόρνια οφείλονται εν μέρει στις αγωγές που υπέβαλαν περιβαλλοντολόγοι που επιδίωκαν να εμποδίσουν τις πρακτικές διαχείρισης των δασών, όπως την αραίωση δασικών εκτάσεων.

«Ακραίες περιβαλλοντικές οργανώσεις που προτιμούν να καεί ένα ολόκληρο δάσος αντί να κόψουν ένα μόνο δέντρο ή να αραιώσουν δασικές εκτάσεις», κατέθεσαν αγωγές για να εμποδίσουν τη διαχείριση των δασών, είπε ο Ζίνκε στους δημοσιογράφους σε μια τηλεδιάσκεψη με θέμα τις φονικότερες πυρκαγιές στην ιστορία της Καλιφόρνιας.

«Ναι, αποδίδω ευθύνη στους περιβαλλοντολόγους», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν αναφέρθηκε ονομαστικά σε οργανώσεις, υποστηρίζοντας ότι δεν επιθυμεί να υποδείξει κάποιες από αυτές.

Πρόσθεσε ότι άλλες μεταβλητές, όπως υψηλότερες θερμοκρασίες, οι πιο ακραίες ιστορικά συνθήκες ξηρασίας και τα πολλά ξερά δέντρα, ευθύνονται για την καταστροφή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ