Ανυπολόγιστες καταστροφές, τραυματίες και κοινωνικό αναβρασμό άφησαν πίσω τους οι χτεσινές συγκρούσεις μεταξύ «κίτρινων γιλέκων» και αστυνομίας, αναδεικνύοντας για ακόμη μια φορά την αδυναμία της γαλλικής κυβέρνησης να βρει εποικοδομητικές λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης που απειλεί να καταστρέψει την γαλλική οικονομία αλλά και την προεδρία του Εμανουέλ Μακρόν.

Το σκληρό πρόσωπο που επέλεξε να υιοθετήσει το προηγούμενο διάστημα ο Γάλλος πρόεδρος φαίνεται ότι έχει εξοργίσει ακόμη περισσότερο τα «κίτρινα γιλέκα», τα μέλη των οποίων διαμηνύουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Παρόλα αυτά, η γαλλική κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη… Και αυτό γιατί κατά γενική ομολογία η κατάσταση στο Παρίσι ήταν χτες πιο ήπια απ’ ότι τις περασμένες εβδομάδες.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της γαλλικής αστυνομίας απέδωσε, κατά την κυβέρνηση, καρπούς, με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ να δηλώνει ότι μπήκε ένα «φρένο» στην κλιμάκωση της βίας.

Μέχρι στιγμής, όμως, παραμένει άγνωστο το πολιτικό κόστος αυτού του σχεδίου, καθώς πλάνα τηλεοπτικών σταθμών δείχνουν αστυνομικούς να πυροβολούν ακόμη και στο κεφάλι διαδηλωτές με πλαστικές σφαίρες.

Ακόμη και αυτή η μικρή βελτίωση, όμως, φαίνεται ότι ανακούφισε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Πρόσκαιρα, όμως, καθώς γνωρίζει πως για να υπάρξει εκτόνωση της κατάστασης θα πρέπει να παρουσιάσει γρήγορα εποικοδομητικές ιδέες που θα ικανοποιήσουν τους πιο μετριοπαθείς εκπροσώπους των «κίτρινων γιλέκων».

«Έχει έρθει η ώρα να ανοίξει ο διάλογος» λέει τώρα η κυβέρνηση, αποκαλύπτοντας ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα απευθύνει διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό αύριο, Δευτέρα, στις 21:00 (ώρα Ελλάδος). Μάλιστα, το πρωί, ο πρόεδρος της Γαλλίας θα δεχθεί κοινωνικούς εταίρους και βουλευτές ενώ αναμένεται να ανακοινώσει «συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα» για την αντιμετώπιση της κρίσης, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Μιριέλ Πενικό.

«Ωστόσο, δεν μπορούν να λυθούν όλα τα προβλήματα των “κίτρινων γιλέκων” με ένα μαγικό ραβδί» είπε, νωρίτερα, στο κανάλι LCI ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μπενζαμέν Γκριβό.

Το ερώτημα που γεννάται, ωστόσο, είναι εάν θα καταφέρει να ικανοποιήσει τους διαδηλωτές, που έχουν ένα απλό αλλά συνάμα εξαιρετικά σύνθετο αίτημα: περισσότερα χρήματα στην τσέπη τους.

Αντέχει οικονομικά η Γαλλία να ικανοποιήσει αυτό τους το αίτημα;

Τα «κίτρινα γιλέκα» βγήκαν στους δρόμους αρχικά για να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση στις τιμές των καυσίμων. Τις περασμένες εβδομάδες, ωστόσο, τα αιτήματά τους έχουν πολλαπλασιαστεί. Υπάρχει, όμως, ένας κοινός παρονομαστής: οι Γάλλοι είναι δυσαρεστημένοι με τα οικονομικά τους και φαίνεται πως δεν έχουν πλέον εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. To μόνο σημείο στο οποίο φαίνεται ότι συμφωνούν όλοι οι εκπρόσωποι των «κίτρινων γιλέκων» είναι η… απέχθεια στο πρόσωπο του Γάλλου προέδρου.

Πολλοί εκ των διαδηλωτών, άλλωστε, ζητούν την παραίτηση του Εμανουέλ Μακρόν, του οποίου η δημοτικότητα έχει κάνει βουτιά στο 23%.

Μάλιστα, αρκετοί είναι αυτοί που τον αποκαλούν «πρόεδρο των πλουσίων».

Αναλυτές, ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τα όρια της φυσιολογικής κοινωνικής διαμαρτυρίας. Αρκετοί φιλειρηνικοί διαδηλωτές έχουν ήδη αρχίσει να αποχωρούν από το κίνημα λόγω των βίαιων επεισοδίων και της «εισβολής» εξτρεμιστικών ομάδων στους κόλπους του.

Η γαλλική κοινή γνώμη, ωστόσο, συνεχίζει να βλέπει με… θετικό μάτι τα «κίτρινα γιλέκα» με το 66% των ερωτηθέντων να δηλώνει πως στηρίζει τις διαδηλώσεις.

Ανησυχία για το νέο «ραντεβού» και την οικονομία

Η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει ένα βήμα πίσω, «παγώνοντας» τις αυξήσεις στα καύσιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και το φυσικό αέριο.

Παρότι αρκετοί έσπευσαν να μιλήσουν για «μερική εκτόνωση» της κατάστασης μετά τα χτεσινά επεισόδια, η αλήθεια είναι ότι η γαλλική κυβέρνηση θα κάνει τεράστιο λάθος αν υποτιμήσει τη δυναμική των «κίτρινων γιλέκων» και δεν εργαστεί εντατικά για την επίλυση των διαφορών.

Μάλιστα, αρκετά γαλλικά ΜΜΕ υπογραμμίζουν τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχουν οι πορείες και τα επεισόδια το επόμενο διάστημα.

Αντί για ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο χωριό, η γαλλική πρωτεύουσα θύμιζε χτες πεδίο μάχης ενώ τα καταστήματα είχαν κατεβάσει ρολά λίγο καιρό πριν από τα Χριστούγεννα. Και το Παρίσι δεν είναι η μοναδική πόλη που θα «γονατίσει» οικονομικά το επόμενο διάστημα, καθώς αντίστοιχες εικόνες βίας παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Νωρίτερα σήμερα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε ότι οι ταραχές αυτές μπορεί να είναι καταστροφικές για την οικονομία.

«Είναι καταστροφή για το εμπόριο, καταστροφή για την οικονομία μας» είπε ο Λεμέρ σε δημοσιογράφους, την ώρα που περπατούσε στους «βομβαρδισμένους» δρόμους του Παρισιού.

Όπως αποκάλυψε η Σοφί Αμορό, εκπρόσωπος της ομοσπονδίας εμπορίου, ο κλάδος έχει χάσει περί το 1,1 δισ. λόγω των «κίτρινων γιλέκων» από την αρχή του μήνα.

Δεδομένων αυτών, ο Γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να κάνει μια σημαντική προσπάθεια τις επόμενες ημέρες να πείσει τους Γάλλους για τις προθέσεις του και να επιχειρήσει να βελτιώσει ουσιαστικά την αγοραστική τους δύναμη.

 

Ο Dominique Moisi, ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε στο CNNi ότι οι ταραχές στη Γαλλία δεν απειλούν μόνο τη γαλλική προεδρία αλλά και το μέλλον της Ευρώπης. 

«Σε μερικούς μήνες από τώρα έχουμε τις ευρωπαϊκές εκλογές. Η Γαλλία υποτίθεται ότι θα ήταν φορέας ελπίδας και ευρωπαϊκής προόδου. Τι θα συμβεί εάν τελικά αυτό δεν ισχύσει; Εάν ο πρόεδρος δεν έχει τη δύναμη να μεταφέρει πια αυτό το μήνυμα;» είπε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Εάν ο Μακρόν δεν καταφέρει να διασφαλίσει το μέλλον της Γαλλίας τότε πιθανώς να αρχίσει να μοιάζει με την Ιταλία. Και είναι πολύ σοβαρό επειδή σε αυτό τη θέση θα βρίσκεται πλέον ένα κράτος που παίζει πολύ σημαντικότερο ρόλο στην ισορροπία των δυνάμεων μέσα στην Ευρώπη».

Διαβάστε επίσης
Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο Instagram!