ΚΟΣΜΟΣ

Αλκοόλ με μέτρο για λιγότερες νοσηλείες, με τη σφραγίδα του Harvard – Ινστιτούτο IRCCS

Αλκοόλ με μέτρο για λιγότερες νοσηλείες, με τη σφραγίδα του Harvard – Ινστιτούτο IRCCS
Pixabay

Αυτό και εάν είναι μία ενδιαφέρουσα είδηση: Το αλκοόλ με μέτρο μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικά οφέλη για τα οικονομικά της υγείας, αλλά και οφέλη για την υγεία του ασθενή.

Ειδικότερα, με νέα έρευνα του Harvard- Ινστιτούτο IRCCS επιβεβαιώνεται, ότι αυτοί που πίνουν με μέτρο, νοσηλεύονται λιγότερο σε σχέση με όσους απέχουν εντελώς.

Τα άτομα που καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά με μέτρο, στο πλαίσιο του μεσογειακού μοτίβου διατροφής, έχουν μικρότερο κίνδυνο να νοσηλευτούν σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες αλλά και με όσους απέχουν πλήρως από το αλκοόλ. Αυτό είναι το κεντρικό πόρισμα της έρευνας που πραγματοποίησε το ιταλικό Νευρολογικό Μεσογειακό Ινστιτούτο IRCCS Neuromed σε συνεργασία με το τμήμα Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η οποία δημοσιεύθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2018 στο επιστημονικό περιοδικό Addiction.

Η ερευνητική ομάδα μελετώντας τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ σε σχέση με τις νοσηλείες 21.000 ανθρώπων άνω των 35 ετών που συμμετείχαν στην έρευνα για έξι συνεχόμενα έτη διαπίστωσε αφενός ότι η βαριά κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με υψηλότερη πιθανότητα νοσηλείας, ειδικότερα για ασθένειες όπως ο καρκίνος ή που σχετίζονται με το αλκοόλ και αφετέρου, ότι όσοι πίνουν με μέτρο παρουσιάζουν μικρότερο κίνδυνο νοσηλείας για καρδιαγγειακά νοσήματα συγκριτικά με τους χρονίως απέχοντες αλλά και πρώην πότες. Σε μια άλλη πτυχή της έρευνας, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας, ανεξάρτητα από τον τύπο της νόσου.

Ο Ken Mukamal, Καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ επεσήμανε ότι «σε καμία περίπτωση δεν ισχυριζόμαστε ότι κάποιος που απέχει από το αλκοόλ θα πρέπει να αρχίσει να πίνει για να βελτιώσει την υγεία του. Ωστόσο, αυτή η έρευνα δείχνει ξεκάθαρα ότι χρειάζεται να εξετάζουμε τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ στην υγεία βάσει και της ποσότητας και της ασθένειας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ