ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Αδελφέ Μαδούρο κράτα ψηλά το κεφάλι

Ερντογάν: Αδελφέ Μαδούρο κράτα ψηλά το κεφάλι
REUTERS/Umit Bektas

Η Τουρκία έχει την ικανότητα να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» μόνη της στη Συρία, αλλά δεν θα αποκλείσει τις ΗΠΑ, τη Ρωσία ή άλλους εάν θέλουν να συνεργαστούν, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε δηλώσεις που έκανε στο ειδησεογραφικό δίκτυο A Haber, ο ίδιος σημείωσε ότι η Άγκυρα και η Μόσχα βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος όσον αφορά μια πολιτική λύση στη Συρία ανεξάρτητα από το ζήτημα για το κατά πόσο θα πρέπει ο Μπασάρ αλ Άσαντ να παραμείνει στην εξουσία.

Ο Τσαβούσογλου σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία έχει έμμεση επαφή με την συριακή κυβέρνηση, αλλά δεν διευκρίνισε περαιτέρω σχετικά με αυτό.

Στην ίδια συνέντευξη στο ειδησεογραφικό δίκτυο A Haber, ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι έχει έρθει ώρα να αρχίσει μια διεθνής έρευνα για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε εντολή να γίνουν οι προετοιμασίες για να μεταφερθεί το θέμα σε διεθνές επίπεδο και διευκρίνισε ότι ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ θα μεταβεί στην Τουρκία.

Στήριξη Ερντογάν σε Μαδούρο

Τη στήριξή του στον «αδελφό» Νικολάς Μαδούρο εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα. «Αδελφέ Μαδούρο, κράτα ψηλά το κεφάλι, η Τουρκία στέκεται στο πλευρό σου», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Μαδούρο κατά την τηλεφωνική επαφή που είχαν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.

«Υπάρχει ένας εκλεγμένος πρόεδρος και ένα άλλο πρόσωπο αυτοανακηρύσσεται πρόεδρος και ορισμένες χώρες το αναγνωρίζουν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει χάος», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στο ειδησεογραφικό δίκτυο A Haber. «Τασσόμαστε κατά της απομόνωσης των χωρών. Ελπίζω ότι η κατάσταση θα επιλυθεί ειρηνικά», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουάιδο, αυτοανακηρύχθηκε την Τετάρτη προσωρινός πρόεδρος της χώρας ενώπιον δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών του που διαδήλωναν στο Καράκας, διαμαρτυρόμενοι κατά της δεύτερης θητείας του Μαδούρο, την οποία αμφισβητεί η αντιπολίτευση και δεν αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας.

Αντιπολιτευόμενοι και υποστηρικτές του προέδρου Μαδούρο κατέβηκαν χθες μαζικά στους δρόμους της Βενεζουέλας, εν μέσω ενός ιδιαίτερα τεταμένου κλίματος, ενώ 13 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Τρίτη σε επεισόδια που προηγήθηκαν των διαδηλώσεων, σύμφωνα με ΜΚΟ υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ