Βενεζουέλα: Ασυλία σε όσους ταχθούν στο πλευρό του υποσχέθηκε ο Χουάν Γκουαϊδό
Πηγή: REUTERS/Carlos Barria

Να συμπαραταχθούν με το στρατόπεδό του κάλεσε τους στρατιωτικούς και τους δημόσιους υπάλληλους της Βενεζουέλας, με αντάλλαγμα τη χορήγηση αμνηστίας, ο Χουάν Γκουαϊδό.

Ο αυτοανακηρυγμένος πρόεδρος της Βενεζουέλας εξέφρασε την ικανοποίηση του για την «ισχυρή» απάντηση της ΕΕ, η οποία «βαδίζει στη σωστή κατεύθυνση» ζητώντας από τον εκλεγμένο πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο να προκηρύξει εκλογές μέσα στις επόμενες ημέρες.

«Η απάντηση της Ευρώπης ήταν ισχυρή, πολύ θετική, πολύ παραγωγική για τη Βενεζουέλα, αυτό δίνει χρόνο στους πολιτικούς και τους στρατιωτικούς αξιωματούχους οι οποίοι θα ήθελαν να κάνουν το μεγάλο βήμα που θα οδηγήσει στο τέλος του σφετερισμού, σε μια μεταβατική κυβέρνηση και σε ελεύθερες εκλογές οι οποίες είναι ο στόχος μιας μεταβατικής προεδρίας», δήλωσε ενώπιον υποστηρικτών του στο Καράκας.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι προειδοποίησε σήμερα ότι η ΕΕ «θα λάβει νέα μέτρα» αν δεν προκηρυχθούν εκλογές «μέσα στις επόμενες ημέρες» στη Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένης της «αναγνώρισης της ηγεσίας» στη χώρα.

«Οι ευχαριστίες μας και η ευγνωμοσύνη μας» στην Ευρώπη, αντέδρασε ο Χουάν Γκουαϊδό μιλώντας από το Καράκας: «Νομίζω ότι η Ευρώπη προχωρά στη σωστή κατεύθυνση, αυτήν της πίεσης».

Ωστόσο, διευκρίνισε πως εάν η έκκληση για εκλογές πρόκειται να γίνει τις επόμενες ημέρες, «ειδικοί» θα πρέπει να καθορίσουν την ημερομηνία των εκλογών αυτών, οι οποίες μπορεί να γίνουν έπειτα από μήνες για να διασφαλιστεί ότι είναι πράγματι «ελεύθερες».

 

Διαβάστε επίσης