ΚΟΣΜΟΣ

Πάπας Φραγκίσκος: Ζητάει δίκαιη λύση στη Βενεζουέλα και ειρήνη στην Κολομβία

Πάπας Φραγκίσκος: Ζητάει δίκαιη λύση στη Βενεζουέλα και ειρήνη στην Κολομβία
Reuters

O πάπας Φραγκίσκος ζήτησε να υπάρξει «δίκαιη και ειρηνική λύση» στην κρίση της Βενεζουέλας, ενώ απηύθυνε έκκληση για ειρήνη στην Κολομβία μετά την επίθεση της 17ης Ιανουαρίου σε αστυνομική σχολή στη Μπογκοτά, καταγγέλλοντας το «μίσος της τρομοκρατίας». Την ευθύνη για την επίθεση -που άφησε πίσω της 20 νεκρούς- ανέλαβαν οι αντάρτες της οργάνωσης Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός.

Ο Ποντίφικας απηύθυνε την έκκληση για ειρήνη σε ομιλία του στο περιθώριο της επίσκεψής του στον Παναμά για τον εορτασμό των Παγκόσμιων Ημερών της Νεολαίας, της ετήσιας διοργάνωσης της Καθολικής Εκκλησίας που συγκεντρώνει νέους από όλο τον κόσμο.

Παράλληλα ο Ποντίφικας καταδίκασε τη διπλή βομβιστική επίθεση σε καθεδρικό ναό των Φιλιππίνων σήμερα από την οποία τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Φιλιππίνες: Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από το μακελειό στο χριστιανικό ναό

Ο Ποντίφικας εξέφρασε την «έντονη καταδίκη του για την τρομοκρατική επίθεση, τη βίαιη αυτή ενέργεια που προκαλεί περισσότερο πένθος στη χριστιανική κοινότητα. Προσεύχομαι για τους νεκρούς και τους τραυματίες. Είθε ο Κύριος να μεταβάλλει την καρδιά αυτών που τη διέπραξαν».

Ζητεί «δίκαιη και ειρηνική λύση» στη Βενεζουέλα

O πάπας Φραγκίσκος επίσης ζήτησε να υπάρξει «δίκαιη και ειρηνική λύση» στην κρίση στη Βενεζουέλα, την ώρα που η πετρελαιοπαραγωγός αυτή χώρα ξαναζεί τις τελευταίες ημέρες ένα ξαφνικό κλίμα εντάσεων.

«Απέναντι στη σοβαρή κατάσταση που περνά η χώρα, ζητώ από τον Κύριο να βρεθεί μια δίκαιη και ειρηνική λύση με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, για να ξεπεραστεί η κρίση», δήλωσε ο ποντίφικας.

«Ο Ποντίφικας παρακολουθεί στενά την κατάσταση και όπως αυτή εξελίσσεται στη Βενεζουέλα. Προσεύχεται για τα θύματα και για όλο τον λαό της χώρας. Στηρίζει όλες τις προσπάθειες που θα βοηθήσουν να σωθεί ο λαός από περαιτέρω δεινά», είπε ο εκπρόσωπός του Αλεσάντρο Τζιζότι.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο απέρριψε το διεθνές τελεσίγραφο για προκήρυξη εκλογών εντός οκτώ ημερών και δήλωσε ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό παραβίασε το Σύνταγμα όταν αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος. Μια εβδομάδα κινητοποιήσεων στη χώρα στοίχισε τη ζωή 29 ανθρώπων και οδήγησε σε 350 και πλέον συλλήψεις.

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο απορρίπτει το «τελεσίγραφο» για εκλογές αλλά είναι «ανοιχτός σε διάλογο»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ