ΚΟΣΜΟΣ

33χρονια από την τραγωδία του Challenger, ο γιος του διοικητή της αποστολής θυμάται

33χρονια από την τραγωδία του Challenger, ο γιος του διοικητή της αποστολής θυμάται
EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στις 28 Ιανουαρίου του 1986, ο Richard "Rich" Scobee – τελειόφοιτος της Ακαδημίας Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ – συναντήθηκε με την μητέρα του στο Διαστημικό Κέντρο του Κεντάκι για να παρακολουθήσει την εκτόξευση της αποστολής Challenger στην οποία συμμετείχε ο πατέρας του, ο αστροναύτης Dick Scobee.

Στάθηκε στην οροφή του Κέντρου, στο πλευρό συγγενών των άλλων έξι μελών της αποστολής, και περίμενε ενθουσιωδώς την εκτόξευση. Ο ουρανός ήταν καθαρός, όλα έβαιναν βάσει σχεδιασμού και τίποτα δεν προμήνυε τη δραματική συνέχεια.

Αμέσως μετά την εκτόξευση, ο νεαρός Scobee κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. «Είδα τη μαμά μου και το είχε καταλάβει και εκείνη», θυμάται, περιγράφοντας τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν μπροστά του.

Μέσα σε 73 δευτερόλεπτα το διαστημικό λεωφορείο που μετέφερε τον πατέρα του διαλύθηκε πλήρως, σκοτώνοντας όλους τους επιβαίνοντες. Ο διοικητής Scobee έχασε τη ζωή του μαζί με τους Christa McAuliffe, Gregory Jarvis, Ronald McNair, Ellison Onizuka, Judith Resnik και Mike Smith.

Η έκφραση της μητέρας του, June, στοιχειώνει τον Richard μέχρι σήμερα. «Έπειτα από τόσα χρόνια είναι ακόμη δύσκολο να θυμάμαι τη θλίψη στα μάτια της», λέει 33 χρόνια μετά το δυστύχημα ο αντιστράτηγος, πλέον, Scobee.

«Όλος ο κόσμος είδε τον πατέρα μου να πεθαίνει, είδαν το τέλος της καριέρας του. Αυτό που δεν είδαν ήταν η ζωή του, η οποία ήταν απίθανη», τονίζει, σημειώνοντας πως θεωρεί χρέος του να μοιραστεί τις αναμνήσεις του.

1338719

Τα μέλη της αποστολής Challenger (O Dick Scobee είναι ο μεσαίος άντρας στην πρώτη σειρά)/Πηγή: EPA/NASA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από μηχανικός αστροναύτης

Ο Dick Scobee ξεκίνησε την καριέρα του στην Πολεμική Αεροπορία, εργαζόμενος ως μηχανικός. Δούλευε και σπούδαζε. Έγινε αξιωματικός, πιλότος μαχητικού και πιλότος δοκιμαστικών πτήσεων πριν τελικώς λάβει μία θέση στο σώμα αστροναυτών της NASA.

«Ξεκίνησε σαν μηχανικός σε εμπορικά αεροσκάφη και έφτασε να διοικεί ένα διαστημικό λεωφορείο», σημειώνει, περήφανος, ο γιος του.

Οι ηγετικές αρετές του Dick Scobee ήταν αξιέπαινες και αναγνωρίζονταν από τους συναδέλφους του. «Σε έκανε να νιώθεις καλά για τον εαυτό σου», θυμάται ο Richard, «είχε έναν τρόπο να σε κάνει να νιώθεις επιτυχημένος».

Στα χνάρια του πατέρα του

Στα χρόνια που ακολούθησαν τον θάνατο του πατέρα του, ο Rich Scobee ξεκίνησε τη δική του σταδιοδρομία ως πιλότος μαχητικών αεροσκαφών F-16. Έλαβε μέρος σε μάχες στον Περσικό Κόλπο, έγινε διοικητής μοίρας και στη συνέχεια ανέλαβε τη διοίκηση της αμερικάνικης βάσης Κιρκούκ στο Ιράκ.

Ο πατέρας του, όπως λέει, τον δίδαξε σημαντικά μαθήματα ζωής που τον έχουν βοηθήσει στην καριέρα του.

Τον φθινόπωρο του 2018 ο Scobee προήχθη σε αντιστράτηγο και ανέλαβε τη διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας.

9534866

Πηγή: EPA/NASA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μέλλον των αμερικάνικων διαστημικών αποστολών

Στη ζωή του ήρθε τελικώς και η συνεργασία με τη NASA. Η Πολεμική Αεροπορία θα συνδράμει στις πρώτες διαστημικές αποστολές που θα εκτοξευτούν από τη Φλόριντα.

Οι αστροναύτες είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν το ταξίδι τους εντός του 2019 ώστε να δοκιμάσουν δύο διαφορετικές κάψουλες για ανθρώπινες διαστημικές πτήσεις. Πρόκειται για τα Boeing's Starliner και SpaceX's Dragon.

Η ομάδα «Guardian Angel» (σ.σ. Φύλακες Άγγελοι) της Πολεμικής Αεροπορίας έχει αναλάβει τη φύλαξη των αστροναυτών.

Ο Scobee, που μεγάλωσε μιλώντας με τον πατέρα του για το διάστημα όσο περισσότερο μπορούσε, θεωρεί πως η εξερεύνηση του διαστήματος είναι σημαντικότατη και οι ΗΠΑ θα αναλάβουν ηγετικό ρόλο.

«Πρέπει να αναλάβουμε τον ηγετικό ρόλο που μας ανήκει», δηλώνει και εκφράζει τη στήριξή του στην αποστολή αστροναυτών στον Άρη. «Παρότι το διάστημα είναι επικίνδυνο, σαν εξερευνητές πρέπει να πάμε γιατί δεν θα καταλάβουμε πλήρως κάποια πράγματα μέχρι κάποιος να μας τα διδάξει».

Son of space shuttle Challenger commander remembers tragedy 33 year, by Thom Patterson, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ