ΚΟΣΜΟΣ

Ακτιβίστρια βασανίζεται και βιάζεται στο «παλάτι του τρόμου» της Σαουδικής Αραβίας

Ακτιβίστρια βασανίζεται και βιάζεται στο «παλάτι του τρόμου» της Σαουδικής Αραβίας
Walid Alhathloul/CNNi

Ο αδερφός της ακτιβίστριας Λουχάν Αλχαθούλ εκθέτει, μέσω άρθρο του, στο CNNi την κακοποίηση της μέσα στις φυλακές της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Γουαλίντ Αλχαθούλ εξιστορεί πως η αδερφή του ομολόγησε στους γονείς της, όταν πήγαν να την επισκεφτούν, πως συχνά υφίσταται ξυλοδαρμό, βασανισμούς με ηλεκτρικό ρεύμα και σεξουαλική παρενόχληση σε ένα υπόγειο που ονομάζεται «παλάτι του τρόμου».

Η κοπέλα συνελήφθη τον Μάιο του 2018 μεταξύ 10 ακόμη ακτιβιστριών στην Σαουδική Αραβία. Οι γονείς καθώς και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλαν πως η Λουχάν καθώς και άλλες φυλακισμένες βασανίζονται και κακοποιούνται σεξουαλικά στη φυλακή.

Mάλιστα αποκαλύπτουν πως ένας πρώην στενός συνεργάτης του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν ήταν παρών κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων. Ο ίδιος απείλησε πως θα βιάσει, θα σκοτώσει και θα πετάξει μέσα στο σύστημα αποχέτευσης μια άλλη κρατούμενη. Το όνομά του επίσης έχει αναμειχθεί και με την άγρια δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Έπειτα από τις κατηγορίες αυτές, έφυγε από τη θέση που κατείχε, με την κυβέρνηση να τηρεί σιγή ιχθύος.

«Όταν η Λουχάν μιλούσε στους γονείς μου για τα βασανιστήρια, τα χέρια της έτρεμαν. Φοβάμαι πως ο πόνος δεν θα την εγκαταλείψει ποτέ», έγραψε ο Γουαλίντ. Γνωστοποίησε επίσης πως ένας από τους ανακριτές προσπάθησε να την πιέσει να τον παντρευτεί απειλώντας την με βιασμό.

«Η μικρή μου αδερφή λέει ότι την χτυπάνε, της κάνουν ηλεκτροπληξία και την παρενοχλούν σε καθημερινή βάση. Κάποιες φορές, άνδρες, φορώντας κουκούλες την ξυπνούν στη μέση της νύχτας φωνάζοντας αδιανόητες απειλές», σημειώνει.

Μάλιστα, αποκαλύπτει πως ένας από τους ανακριτές προσπάθησε να την πιέσει να τον παντρευτεί απειλώντας την με βιασμό.

Στη συνέχεια, ο άνδρας έκανε έκκληση στη Μαράια Κάρεϊ που μαζί με τον DJ Τιέστο θα πραγματοποιούσαν εμφάνιση στην Σαουδική Αραβία λέγοντας τους: «Τώρα που σας είπα την ιστορία της αδερφής μου, θα ζητήσετε από τη σκηνή την απελευθέρωσή της; Θα ακουστεί η φωνή μου;».

Πολλές ακόμη ακτιβιστικές ομάδες ζήτησαν από την τραγουδίστρια να ακυρώσει την εμφάνισή της με αφορμή την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Μάλιστα, η Αιγύπτια δημοσιογράφος, Μόνα Ελταχάβι έστειλε μέσω twitter ένα μήνυμα στην Μαράια Κάρεϊ.

«Αγαπητή κυρία Κάρεϊ, έμαθα ότι σκοπεύετε να πραγματοποιήσετε συναυλία στη Σαουδική Αραβία. Γνωρίζετε ότι γυναίκες που πάλεψαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα κρατούνται στις φυλακές από το Μάιο του 2018;».

Μαζί με την Λουχάν είναι φυλακισμένες και πολλές άλλες ακτιβίστριες, για τις οποίες οι Αρχές της χώρας τονίζουν πως κατηγορούνται για «ύποπτες επαφές με τους ξένους φορείς».

«Το δικαστικό σύστημα του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας δεν χρησιμοποιεί, δεν προωθεί ή δεν επιτρέπει τη χρήση βασανιστηρίων. Όλοι οι κατηγορούμενοι, είτε άνδρες, είτε γυναίκες περνούν από την συνηθισμένη δικαστική διαδικασία. Οδηγούνται στον εισαγγελέα είτε κρατούνται για ανάκριση. Δεν κάνουμε βασανιστήρια, σωματικά, σεξουαλικά ή ψυχολογικά», δήλωσε Σαουδάραβας αξιωματούχος στο CNNi τον Νοέμβριο.

Saudi women's rights activist is being tortured in 'palace of terror,' brother says

By Tamara Qiblawi, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ