ΚΟΣΜΟΣ

Ικανοποίηση ΗΠΑ για την αναγνώριση Γκουαϊδό από ευρωπαϊκές χώρες

Ικανοποίηση ΗΠΑ για την αναγνώριση Γκουαϊδό από ευρωπαϊκές χώρες
REUTERS/JONATHAN ERNST

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο διατύπωσε την ικανοποίησή του για την αναγνώριση, από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, καλώντας παράλληλα όλες τις άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο.

«Ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες, μεταξύ αυτών τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να στηρίξουν το λαό της Βενεζουέλας αναγνωρίζοντας το μεταβατικό πρόεδρο Γκουαϊδό και υποστηρίζοντας τις προσπάθειες της Εθνοσυνέλευσης για την επιστροφή μιας συνταγματικής δημοκρατίας στη Βενεζουέλα» επισημαίνει σε ένα δελτίο Τύπου ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας και τις δυνάμεις ασφαλείας να στηρίξουν το σύνταγμα της χώρας τους και να προστατεύσουν όλους τους πολίτες της Βενεζουέλας, περιλαμβανομένου του μεταβατικού προέδρου Γκουαϊδό και της οικογένειάς του, όπως επίσης τους Αμερικανούς και ξένους πολίτες στη Βενεζουέλα» πρόσθεσε ο Μάικ Πομπέο.

Ο Γκουαϊδό κατηγορεί τον Μαδούρο ότι επιχειρεί να μεταφέρει δημόσιους πόρους 1,2 δισ. δολαρίων στην Ουρουγουάη

Την ίδια ώρα, ο ηγέτης της βενεζουελανής αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο επιχειρεί να μεταφέρει έως και 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια από την αναπτυξιακή κρατική τράπεζα Bande της Βενεζουέλας σε μια χρηματοοικονομική οντότητα στην Ουρουγουάη.

Ο επικεφαλής του κοινοβουλίου, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, δεν χορήγησε αποδεικτικά στοιχεία για τον ισχυρισμό του αυτό.

Το υπουργείο Πληροφοριών της χώρας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για σχολιασμό.

Σε τηλεοπτική του ομιλία ο Γκουαϊδό ζήτησε από την κυβέρνηση της Ουρουγουάης να μην επιτρέψει αυτή την μεταφορά, την οποία καταδίκασε ως «κλοπή δημοσίου χρήματος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ