ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Πέθαναν τα σιαμαία βρέφη - Αδυνατούσαν να τα εγχειρίσουν λόγω πολέμου

Υεμένη: Πέθαναν τα σιαμαία βρέφη - Αδυνατούσαν να τα εγχειρίσουν λόγω πολέμου
REUTERS/Khaled Abdullah

Τα σιαμαία βρέφη που νοσηλεύονταν μετά τη γέννησή τους σε νοσοκομείο της Σαναά, στην σπαρασσόμενη από εμφύλιο πόλεμο Υεμένη, πέθαναν το Σάββατο, όπως ανακοίνωσαν οι αντάρτες Χούτι.

 

Για τη διάσωση των παιδιών οι αντάρτες είχαν απευθύνει έκκληση για την επείγουσα μεταφορά των δύο βρεφών στο εξωτερικό για τον διαχωρισμό τους. Ωστόσο, το αεροδρόμιο της Σαναά είναι κλειστό στις εμπορικές πτήσεις λόγω του αεροπορικού αποκλεισμού που έχει επιβάλει ο συνασπισμός δυνάμεων του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία και ο οποίος επεμβαίνει από το 2015 κατά των ανταρτών Χούτι.

Μια εξειδικευμένη ιατρική ομάδα από τη Σαουδική Αραβία είχε δηλώσει έτοιμη να αναλάβει την περίθαλψη των δύο σιαμαίων βρεφών ηλικίας 14 ημερών από την Υεμένη, αλλά στη συνέχεια δεν δόθηκε καμία πληροφορία για την υλοποίηση αυτής της πρότασης.

Ένας γιατρός από την Υεμένη είχε απευθύνει προηγουμένως έκκληση για τη μεταφορά στο εξωτερικό των δύο αγοριών που γεννήθηκαν στη Σαναά προκειμένου να μπορέσουν να διαχωριστούν, καθώς η ιατρική του ομάδα δεν ήταν σε θέση να κάνει αυτή την επέμβαση.

Ιράν: Το πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί

Βενεζουέλα: Συνταγματάρχης δηλώνει ότι αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό

Εκτεταμένα επεισόδια στο Τορίνο με τραυματίες

«Θα ήθελα να μεταφερθούν στο εξωτερικό το συντομότερο δυνατό», είχε δηλώσει ο Φάισαλ αλ Μπάμπιλι, επικεφαλής στο παιδιατρικό τμήμα του νοσοκομείου αλ Θάουρα της Σαναά, εξηγώντας ότι το σύστημα υγείας της Υεμένης έχει καταρρεύσει εξαιτίας του πολέμου και ότι λόγω της έλλειψης εξοπλισμού η ομάδα του δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει την επέμβαση διαχωρισμού των νεογέννητων.

Ο ίδιος είχε διευκρινίσει ότι τα σιαμαία αγόρια είχαν δύο κεφάλια, δύο σώματα, αλλά μόνο δύο πόδια και ένα γεννητικό όργανο.

Οι Χούτι κατηγόρησαν τον συνασπισμό δυνάμεων υπό τη Σαουδική Αραβία για τον θάνατό τους, εξαιτίας «της άρνησής του να ανοίξει το αεροδρόμιο της Σαναά για να τους επιτραπεί να μεταφερθούν αλλού για νοσηλεία», σύμφωνα με ανακοίνωσή τους.

Περίπου 10.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους από τον πόλεμο στην Υεμένη και περισσότεροι από 60.000 έχουν τραυματιστεί από τον Μάρτιο του 2015, σύμφωνα με μερικό απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ωστόσο μη κυβερνητικές οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι ο αριθμός των νεκρών είναι κατά πολύ υψηλότερος, με ορισμένες να εκτιμούν ότι είναι ο πενταπλάσιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ