ΚΟΣΜΟΣ

Η Βουλγαρία «πάγωσε» ύποπτες μεταβιβάσεις «εκατομμυρίων ευρώ» από τη Βενεζουέλα

Η Βουλγαρία «πάγωσε» ύποπτες μεταβιβάσεις «εκατομμυρίων ευρώ» από τη Βενεζουέλα
Associated Press

Η Βουλγαρία μπλόκαρε, έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, μεταβιβάσεις πολλών «εκατομμυρίων ευρώ» που έγιναν από την πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας μέσω της χώρας αυτής κατά παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων, όπως ανακοίνωσε η βουλγαρική εισαγγελία.

Η Σόφια κατάργησε λογαριασμό που είχε ανοιχτεί σε βουλγαρική τράπεζα και από τον οποίο περνούσαν χρήματα της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας, PDVSA, με προορισμό άλλες χώρες, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας, Σοτίρ Τσατσάροφ.

«Πρόκειται για εκατομμύρια ευρώ», διευκρίνισε ο διευθυντής της βουλγαρικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, Ντίμιταρ Γκεόργκιεφ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Σόφια.

Η Βουλγαρία, η οποία ειδοποιήθηκε από την Ουάσινγκτον, «ελέγχει ολόκληρο το τραπεζικό σύστημά της για να διαπιστώσει αν έγιναν δεκτές άλλες μεταβιβάσεις από τη Βενεζουέλα και αν μεταφέρθηκαν ποσά στο εξωτερικό», πρόσθεσε.

«Ο στόχος είναι να βεβαιωθούμε πως δεν έχει κλαπεί ο πλούτος του λαού της Βενεζουέλας» προς όφελος του καθεστώτος, διαβεβαίωσε την Τετάρτη, ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Βουλγαρία, Έρικ Ρούμπιν.

Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα, τον ύποπτο λογαριασμό, ο οποίος περιλαμβάνει και παράγωγους λογαριασμούς, είχε ανοίξει ένας Βούλγαρος δικηγόρος με διπλή υπηκοότητα. «Οι μεταβιβάσεις απ' αυτόν τον λογαριασμό δεν έχουν καμιά σχέση με τις δραστηριότητές του ως δικηγόρου», υπογράμμισε.

Ο δικηγόρος, σε βάρος του οποίου είναι πιθανό να ασκηθεί δίωξη για «ξέπλυμα χρήματος», δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Βουλγαρία, διευκρίνισε.

Τα κεφάλαια που πέρασαν από τη Βουλγαρία χρησίμευαν επισήμως για τη χρηματοδότηση αθλητικών δραστηριοτήτων ή την αγορά τροφίμων, κάτι που αμφισβητεί η Ουάσινγκτον.

Ο Κάρλος Παπαρόνι, πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας και προσκείμενος στον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και αυτοανακηρυχθέντα προσωρινό πρόεδρο της χώρας, Χουάν Γκουαϊδό, ανακοίνωσε την Κυριακή, μέσω του Twitter, πως η PDVSA είχε επιχειρήσει να υπεξαιρέσει δημόσια κεφάλαια μέσω της Βουλγαρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ