ΚΟΣΜΟΣ

Νέα τραγωδία στην Ινδία: Δεκάδες νεκροί από κατανάλωση νοθευμένου αλκοόλ

Νέα τραγωδία στην Ινδία: Δεκάδες νεκροί από κατανάλωση νοθευμένου αλκοόλ
AP

Εξήντα εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 200 ακόμη νοσηλεύονται στη βορειοανατολική Ινδία αφού κατανάλωσαν νοθευμένο αλκοόλ, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, δύο μόλις εβδομάδες έπειτα από ένα αντίστοιχο περιστατικό που είχε προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 100 ανθρώπων.

«Από την Πέμπτη το βράδυ έχουμε καταγράψει το θάνατο 50 ανθρώπων στην Γκολαγάτ», δήλωσε ο Ντίρεν Χαζαρίκα αξιωματούχος της πόλης αυτής που βρίσκεται στο κρατίδιο Άσαμ.

Στη γειτονική πόλη Τζορχάτ άλλος αξιωματούχος έκανε λόγο για 19 άτομα που πέθαναν μετά την κατανάλωση νοθευμένου αλκοόλ.

Τα περισσότερα θύματα, μεταξύ των οποίων είναι και πολλές γυναίκες, εργάζονταν στις φυτείες τσαγιού της περιοχής.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης του κρατιδίου Άσαμ, ο Σαρμπανάντα Σονοουάλ, ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας. Από την πλευρά της, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έναν άνδρα ο οποίος πουλούσε νοθευμένο αλκοόλ, ενώ δύο αξιωματούχοι της τοπικής υπηρεσίας συλλογής φόρων τέθηκαν σε διαθεσιμότητα επειδή δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθεί η πώλησή του.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, περισσότερα από 100 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε ένα Σαββατοκύριακο, μετά την κατανάλωση νοθευμένου αλκοόλ, ενώ πολλοί ακόμη χρειάστηκε να νοσηλευθούν στα κρατίδια Ουτάρ Πραντέρ και Ουταραχάντ της βόρειας Ινδίας. Η αστυνομία άρχισε τότε μια τεράστια επιχείρηση για τον εντοπισμό παράνομων αποστακτηρίων.

Σημειώνεται ότι εκατοντάδες φτωχοί Ινδοί πεθαίνουν κάθε χρόνο μετά την κατανάλωση φτηνού, νοθευμένου αλκοόλ. Συχνά οι λαθρέμποροι προσθέτουν μεθανόλη, μια ιδιαίτερα τοξική αλκοόλη η οποία πολλές φορές χρησιμοποιείται ως αντιψυκτικό, στα ποτά για να τους δώσουν γεύση.

Κάθε χρόνο καταναλώνονται στην Ινδία πέντε δισεκατομμύρια λίτρα αλκοόλ, με περίπου το 40% να παράγεται παράνομα, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ