ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Ο στρατός διέλυσε με δακρυγόνα διαδήλωση - Τρεις στρατιώτες αυτομόλησαν στην Κολομβία

Βενεζουέλα: Ο στρατός διέλυσε με δακρυγόνα διαδήλωση - Τρεις στρατιώτες αυτομόλησαν στην Κολομβία
AP Photo/ Fernando Llano

Τρία μέλη της Εθνοφρουράς της Βενεζουέλας λιποτάκτησαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου (23/02), όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Μετανάστευσης της Κολομβίας, λίγο πριν ξεκινήσει η σχεδιαζόμενη από την αντιπολίτευση προσπάθεια εισαγωγής ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

Οι στρατιώτες ζήτησαν βοήθεια από την υπηρεσία, ανέφερε. Η αντιπολίτευση και χώρες που υποστηρίζουν το καραβάνι βοήθειας κάλεσαν επανειλημμένα τον στρατό της Βενεζουέλας να αψηφήσει τις εντολές του προέδρου, Νικολάς Μαδούρο να μην επιτρέψουν την είσοδο της βοήθειας στη χώρα.

Στο μεταξύ, Βενεζουελάνοι στρατιώτες έκαναν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να διαλύσουν διαδηλωτές που ήθελαν να διασχίσουνν μία γέφυρα στα σύνορα με την Κολομβία, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έδωσε εντολή να κλείσουν τα σύνορα με την Κολομβία στην Πολιτεία Τάτσιρα (δυτικά), που γειτονεύει με την πόλη Κουκουτά της Κολομβίας, από την οποία ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, σχεδιάζει να μπουν στη χώρα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Γκουαϊδό δεσμεύεται για την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας

Ο αυτοανακηρυγμένος μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο Χουάν Γκουαϊδό, δήλωσε ότι κατάφερε να περάσει τα σύνορα της χώρας του και να μεταβεί στην Κολομβία με τη βοήθεια του στρατού.

«Οι ένοπλες δυνάμεις συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία», υποστήριξε ο Γκουαϊδό στην πόλη Κουκουτά, στα σύνορα των δύο κρατών.

Μέχρι στιγμής, οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας τάσσονται στο πλευρό του εκλεγμένου προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος έχει διατάξει να μην επιτραπεί η είσοδος της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν διαθέσει κυρίως οι ΗΠΑ στη χώρα.

Ο Γκουαϊδό επέμεινε ότι η βοήθεια θα μπει στη χώρα, παρά την εναντίωση της κυβέρνησης του Μαδούρο.

«Τα εμπόδια που βάζει η δικτατορία θα ξεπεραστούν από ποταμούς ενότητας και ειρήνης», είπε ο Γκουαϊδό. «Η παραλαβή ανθρωπιστικής βοήθειας «δεν είναι ζητιανιά (...). Ο λαός της Βενεζουέλας δεν ζητιανεύει, αντιστέκεται σε μια δικτατορία», επέμεινε.

Ο Γκουαϊδό έκανε τις δηλώσεις αυτές περιστοιχισμένος από τους προέδρους της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε, της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα και της Παραγουάης, Μάριο Άμπντο Μπενίτες, μαζί με τους οποίους επισκέφθηκε ένα κέντρο συγκέντρωσης της βοήθειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ