ΚΟΣΜΟΣ

Διέψευσαν τα σύννεφα στη σχέση τους Μακρόν και Μέρκελ - Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του Brexit

Διέψευσαν τα σύννεφα στη σχέση τους Μακρόν και Μέρκελ - Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του Brexit
AP Photo/Kamil Zihnioglu

«Γαλλία-Γερμανία, συμμαχία» είπαν ο Εμανουέλ Μακρόν και η Ανγκέλα Μέρκελ που συναντήθηκαν στο Παρίσι στο πλαίσιο της επίσκεψης της Γερμανίδας Καγκελάριου.

Οι δύο ηγέτες επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας πως είναι φυσικό να υπάρχουν και σύννεφα στις σχέσεις.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας υποστήριξε πως οι σχέσεις των δύο χωρών είναι «ισχυρές» κι «αποτελεσματικές», παρά τα «σύννεφα» επί μιας σειράς θεμάτων ανάμεσα στις δύο χώρες τους τελευταίους μήνες.

«Η σχέση μας είναι ισχυρή, αποτελεσματική και μας επιτρέπει να εγείρουμε, η κάθε πλευρά, θέματα που μερικές φορές θεωρούνται πως είναι περιοριστικά και προκαλούν αντιπαραθέσεις (στη Γερμανία και τη Γαλλία), κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό» είπε ο Μακρόν, πριν από τη συνάντηση εργασίας με τη Μέρκελ.

Αυτό ακριβώς «μας επιτρέπει να είμαστε δύο παίκτες ολοένα και πιο κοντά ο ένας στον άλλο, που συντονίζονται ολοένα και καλύτερα κι ενεργούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο μια Ευρώπη περισσότερο ενωμένη, πιο κυρίαρχη (…) και πιο δημοκρατική. Αυτό αναμένω τους επόμενους μήνες για εμάς τους δύο μαζί» συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η δήλωση έγινε μετά από ερώτηση σχετικά με την ύπαρξη «εντάσεων» μεταξύ του Βερολίνου και του Παρισιού, ιδίως στο θέμα της πώλησης όπλων από τη Γαλλία στη Σαουδική Αραβία ή το σχέδιο του αγωγού Nord Stream 2, στον απόηχο της υπογραφής από τους δύο ηγέτες, την 22α Ιανουαρίου, της συνθήκης του Άαχεν για την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων.

«Μετά την υπογραφή της συνθήκης, καταγράψαμε αξιοσημείωτη πρόοδο» υπογράμμισε, από την πλευρά της, η Άγγελα Μέρκελ, η οποία επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξουν «συμβιβασμοί».

«Η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να ενεργήσει όταν η Γερμανία κι η Γαλλία υποβάλλουν κοινές ιδέες» σημείωσε η καγκελάριος.

Επιπλέον, ο Γάλλος πρόεδρος υπεραμύνθηκε της προόδου που επιτεύχθηκε μετά την άφιξή του στο Ελιζέ πριν από 20 μήνες.

«Καταφέραμε μαζί να προωθήσουμε την ευρωπαϊκή ατζέντα για την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση (…) για τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης ή για μια πρωτόγνωρη εταιρική σχέση στον τομέα της άμυνας» επισήμανε.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του Brexit

Την ίδια ώρα, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνάντησης στο Παρίσι όπου οι δύο ηγέτες συζήτησαν το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Brexit και τις διμερείς σχέσεις τους, η Μέρκελ εμφανίστηκε έτοιμη να δεχθεί μια επέκταση των συνομιλιών και ενώ απομένουν μόλις 30 ημέρες πριν από την επίσημη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε ότι η Γαλλία θα μπορούσε να δεχθεί μια παράταση των διαπραγματεύσεων μόνο εάν δικαιολογείται από μία νέα απόφαση των Βρετανών. «Είναι καιρός να μας πουν οι Βρετανοί επιτέλους τί θέλουν», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Σημειώνεται ότι όπως ορίζει η παράγραφος 3 του άρθρου 50 της ΕΕ, για την παράταση της προθεσμίας αποχώρησης από την ΕΕ απαιτείται η ομοφωνία των 27 κρατών - μελών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ