ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Αρχίζουμε νέες γεωτρήσεις στη Μεσόγειο

Ερντογάν: Αρχίζουμε νέες γεωτρήσεις στη Μεσόγειο
(Presidential Press Service via AP, Pool)

Νέες γεωτρήσεις για να διερευνηθούν κοιτάσματα στη Μεσόγειο ανακοίνωσε το Σάββατο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

«Θα αρχίσουν μετά από εργασίες συντήρησης (σ.σ. των σκαφών)» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η εν λόγω δήλωση έρχεται μετά από την ανακοίνωση για κοίτασμα-μαμούθ στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε πως η χώρα του συνεχίζει απρόσκοπτα τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της.

Μάλιστα, όπως είπε, νέες συνεργασίες αναμένεται να ανακοινωθούν εντός του Μαρτίου. Νέες γεωτρήσεις θα πραγματοποιηθούν από τις αρχές του 2020, ώστε να υπάρξει μια συνολική εικόνα για τα αποθέματα στην κυπριακή ΑΟΖ, έτσι ώστε η κυβέρνηση της χώρας να είναι σε θέση να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

«Λαμβάνουμε ενέργειες για τη στάση της Τουρκίας, μακριά από αντιπαραθέσεις» είπε επίσης ο Κύπριος ΥΠΕΞ.

Με τη σειρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε το δικό του μήνυμα στην Τουρκία την Παρασκευή. «Είναι χρέος όλων να αποδεχτούν τη νέα πραγματικότητα που γεννά η συνεργασία στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου» είπε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε:

«Μια νέα πραγματικότητα στην οποία δε χωρούν ούτε λεονταρισμοί, ούτε προκλήσεις, ούτε ανιστόρητες διεκδικήσεις. Όσοι επιλέγουν να μη συμβιβαστούν με τη νέα συνθήκη που γεννιέται μέσα από τον αμοιβαίο σεβασμό στα πλαίσια της ειρηνικής συνύπαρξης και των κανόνων του διεθνούς δικαίου, επιλέγουν οικειοθελώς την απομόνωση και την αυτοπεριθωριοποίηση τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ