ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό Νέα Ζηλανδία: Βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης του δράστη

Μακελειό Νέα Ζηλανδία: Βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης του δράστη
Screen grab/ YouTube/ Christchurch Mosque Shooter Arrested

Τέλος στο μακελειό του Κράιστσερτς έβαλαν δύο αστυνομικοί που μισή ώρα μετά την έναρξη του συμβάντος συνέλαβαν τον 28χρονο Μπρέντον Τάραντ σε γειτονική πόλη.

Οι Αρχές της Νέας Ζηλανδίας χαιρέτισαν το θάρρος των δύο ανδρών, ενώ η πρωθυπουργός της χώρας, Τζασίντα Άρντερν, δήλωσε πως ο δράστης της αιματηρής επίθεσης είναι πιθανό να είχε σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους εάν δεν είχαν επέμβει οι δύο αστυνομικοί.

«Ο δράστης βρισκόταν σε κίνηση. Είχε δύο ακόμη όπλα στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε και είναι ξεκάθαρο ότι σκοπός του ήταν να συνεχίσει τις επιθέσεις», τόνισε η Άρντερν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σε βίντεο που ήρθε στο «φως» από οδηγό που περνούσε από τη σημείο, φαίνεται το αυτοκίνητο του δολοφόνου ακινητοποιημένο στο πλάι του δρόμου από περιπολικό, το οποίο προηγουμένως είχε πέσει πάνω του.

Οι δύο αστυνομικοί, εκ των οποίων ο ένας είχε πάνω του μόνο ένα μικρό όπλο, σημάδεψαν την ανοικτή πόρτα του συνοδηγού, ενώ λίγο μετά φαίνεται να τραβούν έξω από το όχημα έναν άνδρα ντυμένο στα μαύρα.

«Παρόντες ήταν δύο αστυνομικοί, νομίζω από το Λίνκολν» δήλωσε η πρωθυπουργός, αναφερόμενη στη γειτονική, μικρή πόλη, νότια του Κράιστσερτς.

«Για όποιον έχει δει τις εικόνες είναι ξεκάθαρο πως η Νέα Ζηλανδία αποτελεί προτεραιότητα για εκείνους. Ο δράστης τέθηκε υπό κράτηση 36 λεπτά μετά την πρώτη κλήση» τόνισε η Τζασίντα Άρντερν.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της χώρας, Μάικ Μπους, χαιρέτισε τη θαρραλέα πράξη των δύο ανδρών:

«Είμαι εξαιρετικά περήφανος για τα όσα έκαναν» δήλωσε.

Τo προφίλ του δράστη

Στο αντιμεταναστευτικό μανιφέστο του με τον τίτλο «Η Μεγάλη Αντικατάσταση», ο 28χρονος Μπρέντον Τάραντ αυτοπροσδιορίζεται ως «εξτρεμιστής, δεξιός και βίαιος τρομοκράτης», χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως εθνικιστή και φασίστα, ενώ υποστηρίζει πως σχεδίαζε την επίθεσή του εδώ και δύο χρόνια.

Ο 28χρονος Μπρέντον Τάραντ που αυτοπροσδιορίζεται ως «εξτρεμιστής, δεξιός και βίαιος τρομοκράτης» γεννήθηκε στην Αυστραλία, όπως επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Σκοτ Μόρισον.

tarrant 3


Πηγή: Twitter

Συγκεκριμένα, κατάγεται από την πόλη Γκράφτον, με πληθυσμό περίπου 19.000 κατοίκων, της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην Αυστραλία.

Ο Τάραντ είναι ο συντάκτης ενός αντιμεταναστευτικού μανιφέστου υπό τον τίτλο «Η Μεγάλη Αντικατάσταση», το οποίο σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, μαίνεται κατά της εθνικιστικής γενοκτονίας και προτρέπει σε «μία ατμόσφαιρα φόβου» κατά των μουσουλμάνων.

Το εν λόγω μανιφέστο, ανήρτησε ο ίδιος ο Τάραντ στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο οποίος έχει απενεργοποιηθεί.

Ο ίδιος αυτοαποκαλείται ως «Ευρωπαίος» και όχι Αυστραλός και αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι μεγάλωσε σε μια «εργατική οικογένεια χαμηλού εισοδήματος».

Γράφει ότι η γλώσσα, η κουλτούρα, οι πολιτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις του καθώς και η ταυτότητά του είναι όλες ευρωπαϊκές και «το σημαντικότερο: το αίμα μου είναι ευρωπαϊκό».

«Είμαι ένας συνηθισμένος λευκός άνδρας, από μια συνηθισμένη οικογένεια, που αποφάσισα να πάρω θέση προκειμένου να εξασφαλίσω ένα μέλλον για το λαό μου. Οι γονείς μου είναι σκωτσέζικης, ιρλανδικής και αγγλικής καταγωγής. Είχα μια συνηθισμένη παιδική ηλικία, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα», αναφέρεται στο κείμενό του.

Ο Τάραντ υποστηρίζει ότι σχεδίαζε την επίθεσή του εδώ και δύο χρόνια. Μάλιστα αναφέρει πως η Νέα Ζηλανδία δεν ήταν η αρχική του επιλογή ως στόχος, αλλά την εξέτασε τους τελευταίους τρεις μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ