ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Συμβολική κηδεία έξω από την Αγιά Σοφιά για τους 50 νεκρούς του Κράιστσερτς

Τουρκία: Συμβολική κηδεία έξω από την Αγιά Σοφιά για τους 50 νεκρούς του Κράιστσερτς
ΑP Photo

Κάτω από δρακόντεια αστυνομικά μέτρα λόγω του φόβου επεισοδίων, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από την Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη σε μια συμβολική κηδεία, προς τιμή των 50 θυμάτων του Κράιστσερτς, στη Νέα Ζηλανδία.

Η αστυνομία είχε ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το μνημείο ενώ δεκάδες άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας, ορισμένοι έφιπποι, είχαν περικυκλώσεις τους συγκεντρωμένους. Δεν είναι τυχαίο πως από νωρίς με δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος διαφοροποίησε την Αγια Σοφιά από το επεισόδιο απορρίπτοντας σε δημόσια ομιλία του κάθε συζήτηση για μετατροπή της σε τζαμί.

Στην συγκέντρωση το αίτημα ακούστηκε από τους πολίτες που παρευρέθηκαν, με τις πληροφορίες να αναφέρουν περίπου 500 ανθρώπους, μέλη κυρίως εθνικιστικών και ισλαμικών οργανώσεων. Ξεδίπλωσαν πανό με συνθήματα όπως «Μουσουλμάνοι, ενωθείτε» και «Μουσουλμάνοι, ψηλά το κεφάλι» και στη συνέχεια έκαναν μια σύντομη τελετή με προσευχές για τα θύματα.

Ο ακροδεξιός εξτρεμιστής που κατηγορείται για τις επιθέσεις στα δύο τεμένη, είχε δημοσιεύσει σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ένα μανιφέστο στο οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Αγία Σοφία, που είχε μετατραπεί σε τζαμί από τους Οθωμανούς και σήμερα είναι μουσείο, θα «απελευθερωθεί» από τους μιναρέδες της.

«Όλος ο κόσμος αντιλαμβάνεται την άνοδο της ισλαμοφοβίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι επιτιθέμενοι βρίσκουν το θάρρος να εξαπολύουν τέτοιες επιθέσεις λόγω της ατολμίας των μουσουλμάνων» υποστήριξε ο Φαρούκ Χανεντάρ, ένας από τους διαδηλωτές. «Είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι οι μουσουλμάνοι είναι ικανοί να απαντήσουν με έξυπνο τρόπο», πρόσθεσε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ