ΚΟΣΜΟΣ

Γκουαϊδό: Συνέλαβαν τον επικεφαλής του γραφείου μου και έκτοτε αγνοείται

Γκουαϊδό: Συνέλαβαν τον επικεφαλής του γραφείου μου και έκτοτε αγνοείται
AP Photo/Natacha Pisarenko

«Στημένη» και για λόγους εκφοβισμού χαρακτηρίζει τη σύλληψη στενού του συνεργάτη ο μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό. Καταγγέλλει μάλιστα πως οι αρχές «φύτεψαν» όπλα στο σπίτι του συνεργάτη του, ο οποίος αγνοείται.

«Συνέλαβαν τον Ρομπέρτο Μαρέρο, τον επικεφαλής του γραφείου μου, με την κατηγορία ότι είχε στην κατοχή του δύο τουφέκια και μια χειροβομβίδα που τοποθετήθηκαν από πρόθεση στο σπίτι του. Η σύλληψη έγινε περίπου στις 02:00 το πρωί (08:00 ώρα Ελλάδας)», έγραψε στο Twitter ο Γκουαϊδό.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα δήλωσε ότι δεν πρόκειται να «εκφοβιστεί» σημειώνοντας πως η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο «εξέθεσε τις αδυναμίες της», «επενδύοντας στον φόβο» και στην «αποστράτευση» της αντιπολίτευσης.

«Καθώς δεν μπορούν να συλλάβουν το μεταβατικό πρόεδρο (σ.σ. τον ίδιο τον Γκουαϊδό) αναζητούν ανθρώπους που βρίσκονται κοντά του, απειλούν συγγενείς, κάνουν απαγωγές», είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως «θα συνεχίσουμε, ό,τι και αν συμβεί, δεν θα αλλάξουμε πορεία, ούτε τη βούληση στο λαού».

Για τον Γκουαϊδό, οι αρχές επιχειρούν να «δημιουργήσουν την ιδέα» ότι και ο ίδιος μπορεί να συλληφθεί μαζί με άλλα ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης. Αλλά ο Μαδούρο «δεν έχει αυτή την εξουσία», τόνισε.

«Ο Νικολάς Μαδούρο είτε δεν τολμά να με συλλάβει είτε δεν έχει καμία εξουσία, έχει χάσει την εξουσία», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης.

Ο Μαρέρο ηχογράφησε την στιγμή που μέλη της υπηρεσίας πληροφοριών SEBIN επιχείρησαν να εισβάλουν στην κατοικία του, στη γειτονιά Λας Μερσέντες του Καράκας. Το ηχητικό απόσπασμα δόθηκε από την ομάδα του Γκουαϊδό στους δημοσιογράφους.

«Βρίσκομαι στο σπίτι μου και η SEBIN είναι εδώ. Δυστυχώς, έρχονται να με συλλάβουν. Συνεχίστε τον αγώνα, μην σταματήσετε και προσέξτε τον Γκουαϊδό», ακούγεται να λέει.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον με tweet του τόνισε ότι ο «Μαδούρο έκανε ακόμη ένα μεγάλο λάθος», αναφέροντας ότι η «παράνομη» σύλληψη του Μαρέρο «δεν θα μείνει αναπάντητη». Είχε προηγηθεί η καταδίκη της σύλληψης από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε ανάρτησή του στο Twitter σημείωσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν τις εφόδους των υπηρεσιών ασφαλείας [του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο] και την κράτηση του Ρομπερτο Μαρέρο, επικεφαλής του γραφείου του μεταβατικού προέδρου Χουάν Γκουαϊδό». «Καλούμε για την άμεση απελευθέρωσή του. Απαιτούμε να λογοδοτήσουν όλοι όσοι εμπλέκονται», συνέχισε.

Τη φερόμενη σύλληψη κατήγγειλαν επίσης οι χώρες της λεγόμενης Ομάδας της Λίμα και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ).

Κατά τη σύλληψή του ο Μαρέρο «φώναξε πως (τα μέλη της SEBIN) είχαν τοποθετήσει στο σπίτι του δύο τουφέκια και μια χειροβομβίδα. Τον πήραν μαζί τους και του είπα να κρατήσει γερά», δήλωσε ο αντιπολιτευόμενος βουλευτής Βεργκάρα στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, μια δεκαπενταριά πράκτορες τον έριξαν στο έδαφος και «επισκέφθηκαν» το σπίτι του, στη συνέχεια τον ρώτησαν για το σπίτι του Ρομπέρτο Μαρέρο. Στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, που διήρκεσε δύο ώρες όπως είπε, ήταν παρόντες δύο εισαγγελείς, πρόσθεσε.

«Άρχισαν να χτυπάνε το σπίτι του Ρομπέρτο Μαρέρο, που βρίσκεται μερικά μέτρα από το δικό μου, μέχρι να καταφέρουν να μπουν», είπε. Ένας οδηγός που εργάζεται για το Κοινοβούλιο συνελήφθη επίσης.

«Από τότε, η δικτατορία κρατά τους δύο πολίτες», κατέληξε ο Βεργκάρα.

Η ΜΚΟ για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hommo Foro Penal καταμέτρησε αυτή την εβδομάδα 866 ανθρώπους οι οποίοι συνελήφθησαν για πολιτικούς λόγους στη Βενεζουέλα και χωρίς δικαστική απόφαση η πλειονότητα από αυτούς.

Για τρομοκρατία κατηγορείται ο Μαρέρο

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βενεζουέλας δήλωσε ότι οι αρχές συνέλαβαν τον Ρομπέρτο Μαρέρο, τον επιτελάρχη του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό για ανάμιξή του σε έναν υποτιθέμενο «πυρήνα τρομοκρατών» που σχεδίαζε επιθέσεις ενάντια σε υψηλά ιστάμενες πολιτικές προσωπικότητες.

Ο υπουργός Εσωτερικών Νέστορ Ρεβερόλ σε εμφάνισή του στην κρατική τηλεόραση, έδειξε μια εικόνα από δύο τουφέκια, που σύμφωνα με τον ίδιο συλλέχθηκαν κατά τις έρευνες εναντίον του Ρομπέρτο Μαρέρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ