ΚΟΣΜΟΣ

Σύνδρομο της «Ωραίας Κοιμωμένης»: Φοιτήτρια κοιμάται 22 ώρες την ημέρα

Σύνδρομο της «Ωραίας Κοιμωμένης»: Φοιτήτρια κοιμάται 22 ώρες την ημέρα

Η Ρόντα Ροντρίγκεζ Ντίας δεν είναι μια συνηθισμένη Βρετανίδα φοιτήτρια. Έχοντας αναπτύξει μια ιδιαίτερα στενή σχέση με τον… Μορφέα, έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής στο κρεβάτι, δίνοντας άλλη… έννοια στα «βαριά βλέφαρα».

Γι΄αυτό βέβαια δεν ευθύνεται η ίδια, αλλά μια σπάνια ασθένεια, το σύνδρομο Kleine-Levin (KLS ), ευρύτερα γνωστό ως το σύνδρομο της» Ωραίας Κοιμωμένης», το οποίο τής προκαλεί συνεχόμενο ύπνο μέχρι και 22 ώρες την ημέρα!

Η 21χρονη Βρετανίδα από το Λέστερ μπορεί μάλιστα να κοιμηθεί επί εβδομάδες, ακόμα και κατά τη διάρκεια των εξετάσεων στο πανεπιστήμιο. Αυτός είναι και ο λόγος που ανταποκρίνεται με δυσκολία στις υποχρεώσεις των σπουδών ψυχολογίας, αφού όπως εκμυστηρεύτηκε η ίδια στο βρετανικό Τύπο, κατά τη διάρκεια του… ατελείωτου ύπνου της σηκώνεται σε κατάσταση «υπνωτικής έκστασης» μόνο για να φάει και να πιει κάτι πρόχειρο ή για να πάει τουαλέτα.

Τα χειρότερα επεισόδια ύπνου μάλιστα της νεαρής φοιτήτριας μπορεί να έχουν διάρκεια ακόμα και τριών εβδομάδων! Κάπως έτσι άλλωστε η Ρόντα έχασε τις γραπτές εξετάσεις στο δεύτερο έτος των σπουδών της και δεν μπόρεσε να προχωρήσει στο επόμενο.

«Είναι αλήθεια ενοχλητικό όταν οι άνθρωποι με αποκαλούν τεμπέλα. Αγωνίζομαι να αντιμετωπίσω τα συμπτώματα. Αλλά είμαι αποφασισμένη να μην την αφήσω να έχει μεγάλη επιρροή στη ζωή μου. Είναι ένα κομμάτι μου, αλλά δεν είναι αυτό που είμαι. Είναι κουραστικό γιατί δεν υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω», δηλώνει η 21χρονη.

Όταν ήταν παιδί η Ρόντα συνήθιζε να κοιμάται για δύο ή τρεις εβδομάδες συνεχόμενα αλλά μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο οι γιατροί διέγνωσαν πως πάσχει από το σύνδρομο Kleine-Levin, το οποίο ταλαιπωρεί πάνω από 100 άτομα στη Βρετανία και μόλις άλλα τόσα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η νευρολογική αυτή πάθηση, της οποίας η αιτία παραμένει άγνωστη, κάνει την εμφάνισή της στην εφηβεία. Συνήθως οι ασθενείς επανέρχονται μετά από ένα επεισόδιο, ωστόσο ενδέχεται να παρουσιάσουν αλλαγές στη συμπεριφορά και σύγχυση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ