ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Φόβοι για την προθεσμία του διαζυγίου και στο βάθος ευρωεκλογές

Brexit: Φόβοι για την προθεσμία του διαζυγίου και στο βάθος ευρωεκλογές
(AP Photo/Frank Augstein)

Καλά κρατεί το θρίλερ στη Βρετανία με τη διαδικασία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε την Τετάρτη από το βρετανικό κοινοβούλιο - σύμφωνα με το οποίο αποκλείεται μία έξοδος της χώρας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, δεσμεύοντας την κυβέρνηση να ζητήσει μία παράταση του άρθρου 50 - αυξάνει τις πιθανότητες να συμβεί κατά λάθος ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Αυτό υποστήριξε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ σε ενημέρωση και κάλεσε την Βουλή των Λόρδων να σκεφτεί πολύ προσεκτικά πριν εγκρίνει το νομοσχέδιο.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση δεν επιδοκιμάζει την καθυστέρηση του νομοσχεδίου στη Βουλή των Λόρδων από τα μέλη των Συντηρητικών βουλευτών, ωστόσο αντιτίθεται έντονα στο νομοσχέδιο. Όπως εξήγησε, χωρίς το νομοσχέδιο η πρωθυπουργός θα χρειαζόταν απλά να διαπραγματευτεί μία παράταση με την ΕΕ και αυτή να γίνει δεκτή σύμφωνα με το βασιλικό προνόμιο, ενώ τώρα θα πρέπει να λάβει την σύμφωνη γνώμη του κοινοβουλίου για το χρονικό διάστημα της παράτασης.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Στίβεν Μπάρκλεϊ υποστήριξε κάτι παρόμοιο στη διάρκεια ερωτήσεων που δέχθηκε στη Βουλή για το Brexit, ότι δηλαδή το νομοσχέδιο αυξάνει τον κίνδυνο ενός τυχαίου διαζυγίου χωρίς συμφωνία.

Το νομοσχέδιο (που έχει καταθέσει η βουλευτής των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ) έγινε χθες δεκτό με μόλις μία ψήφο διαφορά, ενώ θεωρείται σπάνιο το γεγονός ότι και οι τρεις αναγνώσεις του πραγματοποιήθηκαν μέσα σε μία μέρα.

Με εξίσου εσπευσμένες διαδικασίες συζητείται και στη Βουλή των Λόρδων, ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα απαιτούνταν κάποιοι μήνες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας στα δύο σώματα του κοινοβουλίου.

Το γεγονός πάντως έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια ορισμένων μελών της Βουλής των Λόρδων από το Συντηρητικό κόμμα, οι οποίοι προσπαθούν να καθυστερήσουν το νομοθέτημα, κάνοντας λόγο για κατάχρηση της διαδικασίας της άνω βουλής που δεν αφήνει περιθώρια στα μέλη της να διερευνήσουν το περιεχόμενου του.

Η Βρετανία μπορεί να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές

Παράλληλα, ο βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit δήλωσε ότι δεν αποκλείει την πιθανότητα η χώρα του να μετάσχει στις ευρωεκλογές του Μαΐου για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρά τη ζημιά που αυτό μπορεί να επιφέρει στο βρετανικό πολιτικό σύστημα.

«Η διοργάνωση ευρωεκλογών τρία χρόνια αφότου η χώρα ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, μπορεί να είναι ζημιογόνα για την πολιτική μας συνολικά», είπε ο Στίβεν Μπάρκλεϊ μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Ωστόσο μια τέτοια προοπτική δεν μπορεί να αποκλειστεί, τόνισε.

«Αν είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε σύμφωνα με τη συνθήκη θα κληθούμε να διεξαγάγουμε ευρωεκλογές», είπε ο Μπάρκλεϊ.

Η Τερέζα Μέι έχει δηλώσει ότι δεν θα ήθελε η Βρετανία να μετάσχει τις ευρωεκλογές, ωστόσο αυτό μπορεί να συμβεί, αν η πρωθυπουργός αναγκασθεί να ζητήσει την παράταση του Brexit πέραν της τελευταίας προθεσμίας που είναι η 12η Απριλίου.

Ηρεμία στους πολιτικούς συνιστά η αστυνομία

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου των Αρχηγών της Αστυνομίας (NPCC) καλεί τους βρετανούς πολιτικούς να δείξουν «μετριοπάθεια» για να μην εξάπτουν τα πάθη που προκαλεί στο Ηνωμένο Βασίλειο το Brexit.

«Όπως γνωρίζουμε όλοι, πρόκειται για ένα θέμα που προκαλεί μεγάλα πάθη» και δημιουργεί «μία απίστευτα εκρηκτική ατμόσφαιρα», προειδοποίησε σε συνάντησή του με τους δημοσιογράφους ο Μάρτιν Χιούιτ, ο επικεφαλής του οργανισμού που συντονίζει τις αστυνομικές δυνάμεις της Βρετανίας.

«Είναι ευθύνη των προσώπων που διαθέτουν μία πλατφόρμα (πολιτικό κόμμα, οργανισμό, κ.λπ), μία φωνή, να επικοινωνούν κατά μετριοπαθή τρόπο, για να μην πυρπολήσουν τις συζητήσεις», είπε.

Ο αριθμός των παραβάσεων που συνδέονται με το Brexit, αν και μικρός, διπλασιάστηκε πρόσφατα, από 11 την εβδομάδα της 18ης Μαρτίου, σε 26 την επόμενη εβδομάδα.

Στις αρχές του 2019, δεκάδες βουλευτές έγραψαν στον αρχηγό της αστυνομίας του Λονδίνου για να του επιστήσουν την προσοχή στην «επιδείνωση της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας» γύρω από το Κοινοβούλιο του Ουέστμινστερ.

Οι βουλευτές έλαβαν την απόφαση αυτή αφού υποστηρικτές του Brexit επιτέθηκαν λεκτικά κατά φιλοευρωπαίων βουλευτών. Στο απειλητικότερο από τα περιστατικά αυτά, ομάδα έξαλλων Brexiteers περικύκλωσαν την βουλευτή Αννα Σούμπρι αποκαλώντας την «ναζί».

Η αρχική ημερομηνία του Brexit ήταν η 29η Μαρτίου και στην συνέχεια αυτή μετατέθηκε στις 12 Απριλίου εξαιτίας της αδυναμίας της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου να καταλήξουν σε κοινό τόπο για το ιστορικό διαζύγιο.

Η αναβολή προκάλεσε την οργή πολλών οπαδών του Brexit, που ανησυχούν μήπως δεν εκπληρωθεί, τελικά, η εντολή του δημοψηφίσματος του 2016.

«Υπάρχει πολλή οργή που εκφράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε ο Μάρτιν Χιούιτ. «Σε μία τέτοια συγκυρία όπως αυτή... είναι ευθύνη κάθε προσώπου που κατέχει θέση ευθύνης να σκεφτεί προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται», είπε.

Η Βρετανία έχει χάσει 6,6 δισεκ. λίρες

Όπως ανακοίνωσε ο οίκος S&P Global Ratings, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει χάσει 6,6 δισεκ. λίρες σε οικονομική δραστηριότητα κάθε τρίμηνο μετά το δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο οικονομολόγος Μπόρις Γκλας του οίκου ανέφερε ότι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα ήταν κατά περίπου 3% μεγαλύτερη έως τα τέλη του 2018 εάν η χώρα δεν είχε ψηφίσει υπέρ της αποχώρησής της από το μπλοκ στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016.

Οι τριμηνιαίοι ρυθμοί ανάπτυξης θα ήταν κατά μέσο όρο γύρω στο 0,7%, αντί για 0,43%, δήλωσε.

«Αμέσως μετά το δημοψήφισμα, η λίρα υποχώρησε περίπου κατά 18%. Αυτός ήταν ο μοναδικός, πιο σχετικός δείκτης του αντίκτυπου του δημοψηφίσματος και οι επιπτώσεις που δημιούργησε, μέσω του πληθωρισμού, εξαπλώνονται σε όλη την οικονομία», δήλωσε.

Καθώς οι εισαγωγές έγιναν πιο ακριβές, ο πληθωρισμός άρχισε να αυξάνεται, πλήττοντας τις δαπάνες των νοικοκυριών. Ο S&P εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός ήταν κατά 1,8% υψηλότερος απ’ ό,τι θα ήταν σε διαφορετική περίπτωση έως το τρίτο τρίμηνο του 2017.

Η εκτίμηση σε στερλίνες είναι λίγο χαμηλότερη από την εκτίμηση της Goldman Sachs νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, που υπολόγισε το κόστος στην οικονομία περίπου στα 600 εκατ. λίρες ανά εβδομάδα. Αυτό ισοδυναμεί με 7,8 δισεκ. λίρες το τρίμηνο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ