ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Νέες επαφές κυβέρνησης - Εργατικών μετά την επιστολή παράτασης της Μέι

Brexit: Νέες επαφές κυβέρνησης - Εργατικών μετά την επιστολή παράτασης της Μέι
AP Photo/Frank Augstein

Με συναντήσεις σε χαμηλότερο επίπεδο και τηλεφωνικές επικοινωνίες κυρίως, αντί για εντατικές διαπραγματεύσεις, συνεχίζονται σήμερα, Παρασκευή (05/04), οι συνομιλίες ανάμεσα στις ομάδες της κυβέρνησης και του Εργατικού κόμματος, για την αναζήτηση μίας συναινετικής λύσης στο αδιέξοδο του Brexit.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι, οι συνομιλίες των δύο ομάδων αναμένεται να συνεχιστούν και στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όταν η πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην κατοικία της στο Τσέκερς, αλλά δεν προβλέπεται μέχρι στιγμής συνάντηση με τον επικεφαλής του κόμματος των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

«Είναι μία συνεχιζόμενη διαδικασία και κάθε φορά συζητείται ένα θέμα. Εξακολουθούμε να επικεντρωνόμαστε στην επίτευξη ενός κοινού αποτελέσματος, το οποίο να μπορούμε να θέσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» είπε στην ενημέρωση ο εκπρόσωπος.

Ο επικεφαλής κομματικής πειθαρχίας του Εργατικού κόμματος Νικ Μπράουν, που συμμετέχει στην διαπραγματευτική ομάδα στις συνομιλίες με την κυβέρνηση, επιβεβαίωσε ότι το κόμμα επεξεργάζεται επιστολή που έχει αποστείλει η κυβέρνηση σχετικά με την πρόοδο των συνομιλιών.

Πριν γίνει γνωστή η επιστολή της Bρετανίδας πρωθυπουργού στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία ζητά μία καθυστέρηση του Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου, ο γενικός εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ υποστήριξε σε συνέντευξή του στο BBC ότι η Τερέζα Μέι έχει ελάχιστες επιλογές και θα πρέπει να συμφωνήσει σε όποια χρονική διάρκεια για παράταση προσφερθεί από την ΕΕ.

Εργατικοί καλούν Μέι να προτείνει «πραγματικές αλλαγές»

Το Εργατικό Κόμμα κάλεσε πάντως την Ντάουνινγκ Στριτ να παρουσιάσει μια "πραγματική αλλαγή" στη Συμφωνία Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Είμαστε απογοητευμένοι που η κυβέρνηση δεν έχει προσφέρει μια πραγματική αλλαγή ή έναν συμβιβασμό", ανέφερε ένας εκπρόσωπος του κόμματος σε ανακοίνωση που εξέδωσε. "Καλούμε την πρωθυπουργό να παρουσιάσει αυθεντικές αλλαγές στη Συμφωνία της, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια εναλλακτική λύση η οποία θα μπορούσε να υποστηριχθεί στο κοινοβούλιο και να ενώσει τη χώρα", πρόσθεσε.

Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος των Εργατικών Κιρ Στάρμερ έγραψε στο Twitter: "Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση δεν εκφράζει κάποια πραγματική αλλαγή στη διατύπωση της πολιτικής διακήρυξης".

Την Τετάρτη και οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν "εποικοδομητικό" τον πρώτο γύρο των συνομιλιών, οι οποίες συνεχίστηκαν χθες και σήμερα. Η Μέι πρότεινε αυτή τη διαπραγμάτευση αφού η Συμφωνία Αποχώρησης απορρίφθηκε τρεις φορές από τους βουλευτές.

Μετά την ανακοίνωση των Εργατικών σήμερα, η στερλίνα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδό της έναντι του δολαρίου για την ημέρα, στο 1,2988 δολάριο.

Στο μεταξύ, το ενδεχόμενο μίας μεγάλης παράτασης έχει εξοργίσει τους ευρωσκεπτικιστές βουλευτές της και μέλη του υπουργικού συμβουλίου, που ήδη έχουν εκφράσει την έντονη δυσφορία τους για την επιλογή της Μέι να προχωρήσει σε συνομιλίες με το κόμμα των Εργατικών για το Brexit. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε αναμονή των αποτελεσμάτων των συνομιλιών, απειλώντας με παραιτήσεις.

Χθες μέλη του υπουργικού της συμβουλίου ('Αντρεα Λίντσομ, Μάικλ Γκοβ, Γκάβιν Ουίλιαμσον, Λιζ Τρους, Κρις Γκρέιλινγκ), ορισμένα εκ των οποίων φιλοδοξούν να την αντικαταστήσουν στην ηγεσία των Τόρις, είχαν τις δικές τους συναντήσεις γύρω από το πως θα πείσουν την Μέι να αναζητήσει μόνο μία μικρή παράταση.

Ο πρόεδρος της ομάδας των ευρωσκεπτικιστών ERG Τζέικομπ Ρις Μογκ, ανάρτησε στο twitter του ένα μάλλον απειλητικό μήνυμα, μόλις γνωστοποιήθηκε το περιεχόμενο της επιστολής της πρωθυπουργού προς τον Ντόναλντ Τουσκ.

«Εάν μία μακρά παράταση μας αφήσει κολλημένους στην ΕΕ, θα πρέπει να είμαστε όσο πιο δύσκολοι γίνεται. Θα μπορούσαμε να ασκήσουμε βέτο σε οποιαδήποτε αύξηση στον προϋπολογισμό, να εμποδίσουμε τον υποτιθέμενο ευρωπαϊκό στρατό και να σταματήσουμε τα προγράμματα ολοκλήρωσης του Μακρόν» έγραψε. Και άλλα μέλη του ERG υποστήριξαν ότι η επιστολή της Μέι στις Βρυξέλλες είναι ένα λάθος και ότι η Βρετανία θα πρέπει να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία.

Επικρίσεις για το αντίθετο (επειδή ζητά μόνο μία μικρή παράταση) δέχθηκε η Τερέζα Μέι από αντιπολιτευόμενα κόμματα και οργανώσεις. Εκπρόσωπος του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας δήλωσε ότι εξακολουθεί να αγνοεί την Σκοτία και ότι η πρότασή της για μικρή παράταση, που έχει ήδη απορριφθεί από την ΕΕ, αποδεικνύει ότι βάζει τα συμφέροντα του κόμματος πάνω από όλα. Εκ μέρους της καμπάνιας People's Vote, η βουλευτής των Εργατικών Μάργκαρετ Μπέκετ ανακοίνωσε: «τα καλά νέα είναι ότι η πρωθυπουργός αποδέχτηκε ότι πρέπει να υπάρξει παράταση στην προθεσμία του Brexit.

Τα κακά νέα είναι ότι για άλλη μία φορά έκανε την χειρότερη επιλογή και για τον χειρότερο λόγο: για να διατηρήσει την αποτυχημένη της στρατηγική και την συμφωνία της ζωντανή».

«Η ευέλικτη παράταση του Τουσκ επιτρέπει Brexit την 1η Ιουλίου»

Η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να καθυστερήσει το Brexit για ένα χρόνο επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει και την 1η Ιουλίου, εφόσον το κοινοβούλιό του έχει επικυρώσει μέχρι τότε τη συμφωνία διαζυγίου με την ΕΕ, δήλωσε από την πλευρά του ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ερωτηθείς πώς μπορεί να συμβιβαστεί η πρόταση του Τουσκ - ο οποίος θα προεδρεύσει στις 10 Απριλίου της συνόδου κορυφής της ΕΕ για το Brexit - με το αίτημα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για μια δεύτερη αναβολή του Brexit μόνο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019, δήλωσε στο Reuters:

«Η ευέλικτη παράταση επιτρέπει και την αποχώρηση από την ΕΕ την 1η Ιουλίου. Απλώς θα πρέπει να έχουν οριστικοποιήσει μέχρι τότε την επικύρωση της Συμφωνίας Αποχώρησης».

Η ιδέα του Τουσκ για «flextension» - δηλαδή «flexible extension», μια «ευέλικτη παράταση» της διαδικασίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ - επιτρέπει τη συντόμευση της περιόδου αυτής, αν η Βουλή των Κοινοτήτων υιοθετήσει τη συμφωνία εξόδου που προτείνει η Μέι πριν εξαντληθεί η διάρκεια της παράτασης.

«Η επιστολή της Μέι δεν αρκεί»

Την ίδια ώρα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε τόνισε πως το αίτημα της Βρετανίας για παράταση του Brexit έως τις 30 Ιουνίου πρέπει να «διασαφηνιστεί» πριν ή κατά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ερχόμενη εβδομάδα προτού η ΕΕ μπορέσει να δώσει μια αναβολή.

«Η επιστολή της Τερέζα Μέι εγείρει πολλές ερωτήσεις, οι οποίες πρέπει να συζητηθούν», ανέφερε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους, πρόσθεσε: «Ελπίζουμε σε μεγαλύτερη σαφήνεια από το Λονδίνο πριν από την ερχόμενη Τετάρτη».

Ο Ρούτε εξέφρασε την ελπίδα οι συνομιλίες ανάμεσα στους Συντηρητικούς της Μέι και στο αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, στην προσπάθεια να καταλήξουν σε μια διακομματική προσέγγιση για το Brexit, να δώσουν μεγαλύτερη σαφήνεια για τον δρόμο προς τα εμπρός.

«Πρέπει να δώσουμε στο βρετανικό Κοινοβούλιο και στη βρετανική κυβέρνηση τη μέγιστη ευκαιρία έως την Τετάρτη προκειμένου να καταστήσουν σαφές πώς θέλουν να χρησιμοποιήσουν μια παράταση», είπε ο Ρούτε.

«Και σε διαφορετική περίπτωση, πρέπει να δούμε αν μπορούμε να έχουμε αυτή τη σαφήνεια το βράδυ της Τετάρτης μιλώντας στην Μέι, γνωρίζοντας πως μια παράταση έχει νόημα μόνο αν καταλαβαίνουμε τον λόγο γι΄ αυτήν», συμπλήρωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε πως το Λονδίνο πρέπει να «διασαφηνίσει» ακόμη πολλά σημεία μετά το αίτημά του για αναβολή της εξόδου από την ΕΕ.

«Είναι μια δύσκολη κατάσταση. Υπάρχουν ακόμη πολλές ερωτήσεις που πρέπει να διασαφηνιστούν στο Λονδίνο», τόνισε ο Μάας στο περιθώριο μιας συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7), στην Ντινάρ, στη βορειοδυτική Γαλλία.

Οι ηγέτες των 27 «θα διαμορφώσουν στη συνέχεια μια άποψη για το θέμα της παράτασης και τη διάρκειά της» κατά την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, πρόσθεσε.

«Οι ευρωεκλογές είναι ένα σημαντικό σημείο (...) Δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να απειληθεί η νομιμότητά τους», υπογράμμισε επίσης ο Χάικο Μάας.

«Είναι απαραίτητο για εμάς να διεξαχθούν με εύτακτο τρόπο», με μια «μεγάλη ασφάλεια στον νομικό τομέα», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ζήτησε σήμερα μια παράταση του Brexit έως τις 30 Ιουνίου 2019, με επιστολή που απέστειλε προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος εισηγήθηκε από την πλευρά του μια «ευέλικτη» παράταση που θα φθάνει έως τους 12 μήνες.

Και στις δύο περιπτώσεις, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν από τις 23 έως τις 26 Μαΐου και άρα θα ήταν υποχρεωμένο να συμμετάσχει σε αυτές.

«Άστοχες και πρόωρες οι συζητήσεις για νέα παράταση»

Η Γαλλία θεωρεί, τέλος, πρόωρες τις συζητήσεις για τη χορήγηση στη Βρετανία μίας ακόμη παράτασης της περιόδου των διαπραγματεύσεων για το Brexit, δήλωσε πηγή προσκείμενη στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Η γαλλική διπλωματική πηγή επέκρινε ως "άστοχα" τα σχόλια ευρωπαίου αξιωματούχου που μίλησε για μια "ευέλικτη παράταση" έως ένα έτος της ημερομηνίας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

"Είναι πρόωρο να μιλάμε για μια παράταση παρά το γεγονός ότι οι 27 έχουν θέσει μια σαφή προϋπόθεση: την ανάγκη για ένα αξιόπιστο εναλλακτικό σχέδιο που να αιτιολογεί αυτό το αίτημα. Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο σήμερα", ανέφερε η πηγή στο Reuters, προσθέτοντας:

"Φήμες που αφορούν την παράταση αυτή αποτελούν μια άστοχη δοκιμασία, οι διαφορετικές επιλογές θα συζητηθούν στις 10 Απριλίου και τίποτα δεν έχει αποφασιστεί".

"Σε κάθε περίπτωση, χρειαζόμαστε ένα σαφές σχέδιο από το Λονδίνο έως την Τρίτη", κατέληξε η ίδια πηγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ