Ένας Σουηδός, που συνελήφθη την Πέμπτη και τον οποίο οι αρχές του Κίτο περιγράφουν ως στενό συνεργάτη του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, κατηγορήθηκε σήμερα, Σάββατο, για κυβερνοεπίθεση, ανακοίνωσε η εισαγγελία του Ισημερινού.

Ο Όλα Μπίνι συνελήφθη ενώ επιχειρούσε να μεταβεί στην Ιαπωνία, την ίδια ημέρα όπου ο Ασάνζ, από τον οποίο ο Ισημερινός ανακάλεσε το άσυλο που του είχε χορηγήσει, συνελήφθη στην πρεσβεία της χώρας αυτής στο Λονδίνο, καταφύγιο για εκείνον από το 2012.

Σε ένα δελτίο τύπου, η γενική εισαγγελία του Ισημερινού ανακοίνωσε ότι άσκησε διώξεις «σε βάρος ενός Σουηδού υπηκόου ηλικίας 36 ετών για τη φερόμενη συμμετοχή του στο έγκλημα της επίθεσης κατά της ακεραιότητας πληροφοριακών συστημάτων».

Δικαστής διέταξε «την προφυλάκιση του κατηγορουμένου και το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών του».

Χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά του, η υπουργός Εσωτερικών Μαρία Πάουλα Ρόμο επιβεβαίωσε, την Πέμπτη, ότι ένα πρόσωπο από το περιβάλλον του Ασάνζ εμπλέκεται σε ένα σχέδιο «αποσταθεροποίησης» του προέδρου Λενίν Μορένο και είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών του Ισημερινού Ρικάρντο Πατίνιο.

AP 19102577918175

Πηγή: Associated Press

Η ίδια μίλησε για «δύο Ρώσους χάκερ που ζουν επίσης στον Ισημερινό» και συνδέονται με «συστηματικές επιθέσεις» εναντίον της κυβέρνησης του Ισημερινού. Οι αρχές της χώρας, εντούτοις, δεν έκαναν γνωστό εάν πρόκειται για συνεργάτες του WikiLeaks.

Ο 47χρονος Αυστραλός Τζούλιαν Ασάνζ συνελήφθη την Πέμπτη στην πρεσβεία του Κίτο στο Λονδίνο, όπου είχε καταφύγει από το 2012, προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο έκδοσής του στη Σουηδία, όπου κατηγορείτο για βιασμό.

Video: Τζούλιαν Ασάνζ: Το παρελθόν και οι συνέπειες μιας προαναγγελθείσας σύλληψης

Ο πρόεδρος του Ισημερινού, εκείνη την εποχή, Ραφαέλ Κορέα (2007-2017) του είχε χορηγήσει διπλωματικό άσυλο, όμως ο διάδοχός του Μορένο ήρε το άσυλο αλλά και την εθνικότητα που του είχε χορηγηθεί το 2017.

Διαβάστε επίσης