ΚΟΣΜΟΣ

Βαρουφάκης, Μπαρνιέ & Ζαχαροπούλου: Πολιτικοί «μετανάστες» που διεκδικούν μία θέση στην Ευρωβουλή

Βαρουφάκης, Μπαρνιέ & Ζαχαροπούλου: Πολιτικοί «μετανάστες» που διεκδικούν μία θέση στην Ευρωβουλή
AP Photo/Francisco Seco

Παρόλο που το «όραμα» του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, για ένα πανευρωπαϊκό πολιτικό σχήμα στο οποίο θα ήταν υποψήφιος στις ευρωεκλογές του Μαΐου, δεν υλοποιήθηκε, αρκετοί είναι οι υποψήφιοι που διεκδικούν μία θέση στο Ευρωκοινοβούλιο όχι στην χώρα τους, αλλά σε κάποιο άλλο κράτος της ΕΕ.

Το δικαίωμα μετακίνησης των πολιτών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν προσφέρει μόνο διαμονή κι εύρεση εργασίας σε όποια χώρα-μέλος της επιθυμούν, αλλά και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι σε χώρα της αρεσκείας τους, σε περίπτωση που δεν είναι εκλεγμένοι αλλού και πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως αυτό της κατοικίας.

Στο σημερινό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπάρχουν τέσσερις εκλεγμένοι ευρωβουλευτές που πολιτεύτηκαν σε άλλη χώρα, αλλά οι αριθμοί πρόκειται να αλλάξουν στις επικείμενες εκλογές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

Οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι και ανάμεσά τους, εκτός από τον Γιάνη Βαρουφάκη που πολιτεύεται στη Γερμανία, υπάρχει και άλλη μια Ελληνογαλλίδα γιατρός.

Γαλλία: Σάντρο Γκόζι και Χρυσούλα Ζαχαροπούλου

Ο πρώην Ιταλός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι, Σάντρο Γκόζι, και η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, Ελληνογαλλίδα γιατρός, εντάχθηκαν στην προεκλογική εκστρατεία με τον Εμανουέλ Μακρόν και το κόμμα La République en Marche (LREM).

Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου εργάζεται ως γυναικολόγος και χειρούργος στη Γαλλία και αισθάνθηκε την υποχρέωση να αποδείξει την ανάγκη για διακρατικότητα, όπως την εξέφρασε και ο Γκόζι:

«Δεν μπορούσα να αποτελέσω παράδειγμα ενότητας στην Ευρώπη αν πολιτευόμουν με τη χώρα μου. Μερικές φορές με μικρά παραδείγματα μπορούμε να κάνουμε μεγάλες αλλαγές, αλλά χρειαζόμαστε γυναίκες και άνδρες που μπορούν να αντιπροσωπεύσουν αυτή την αλλαγή. Δεν θα έχουμε ποτέ μια πραγματική ευρωπαϊκή δημοκρατία, αν δεν έχουμε διακρατικά κινήματα και δεν υπερβούμε τα σύνορα».

Βέλγιο: Νικολά Μπαρνιέ και Νίλι Κρόες

Ο Νικολά Μπαρνιέ, ο γιος του επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το φιλελεύθερο κόμμα του πρωθυπουργού του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ.

«Η ιδέα να υπάρχει ένας ξένος υπήκοος στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών προήλθε από τον πρωθυπουργό, με τη στήριξη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν», ανέφερε.

«Βρίσκω αυτήν την καινοτομία σύγχρονη και θεωρώ ότι ανταποκρίνεται πλήρως στην ίδια την ουσία των ευρωεκλογών», συμπλήρωσε.

Στο Βέλγιο πολιτεύεται και η Ολλανδή πρώην επίτροπος Ανταγωνισμού της Κομισιόν, Νίλι Κρόες, προσδίδοντας αξιοπιστία στο ευρωψηφοδέλτιο των Open VLD, αλλά θεωρείται αδύνατο να τα καταφέρει να εκλεχθεί.

Μιλώντας στην Politico, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, δεν της έκανε πρόταση για το δικό του ευρωψηφοδέλτιο και έτσι προτίμησε τον συνδυασμό του πρώην Βέλγου πρωθυπουργού, Γκι Φερχόφστατ ,που εξομολογείται ότι τον σέβεται πολύ.

AP 971326056409 1

Η πρώην επίτροπος Ανταγωνισμού της Κομισιόν, Νίλι Κρόες, Πηγή: AP Photo/Yves Logghe

Γερμανία: Γιάνης Βαρουφάκης

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης είναι υποψήφιος στη Γερμανία με το DIEM25 και σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico, οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις δεν του δίνουν ιδιαίτερες ελπίδες για είσοδο στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στόχος του Γιάνη Βαρουφάκη, όπως σημειώνεται, είναι να αποδείξει πως δεν υπάρχει καμιά σύγκρουση μεταξύ Βορρά και Νότου, Γερμανών κι Ελλήνων και η μόνη σύγκρουση βρίσκεται ανάμεσα σε προοδευτικές και αυταρχικές πολιτικές.

«Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι μια μοναδική ευκαιρία για ένα ενιαίο μανιφέστο για την Ευρώπη που θέλουμε», συμπληρώνει.

4723178 1

Πηγή: EUROKINISSI/ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ρουμανία: Γιούρι Λεάντσα

Ο πρώην Μολδαβός πρωθυπουργός, Γιούρι Λεάντσα, βρίσκεται στο ευρωψηφοδέλτιο του πρώην πρωθυπουργού της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα. Όπως και πολλοί άλλοι Μολδαβοί, κατέχει και αυτός ρουμανική υπηκοότητα.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση μου είναι να διασφαλίσω ότι η ΕΕ διευρύνεται προς τα ανατολικά», δηλώνει. Ο Λέαντσα δήλωσε ότι εάν εκλεγεί στο Κοινοβούλιο, ελπίζει να δώσει προστιθέμενη αξία στο θέμα της διπλής υπηκοότητας, προσθέτοντας ότι «εκτιμά την ιθαγένεια της ΕΕ περισσότερο από κάποια παλιά ή νέα μέλη».

Η Μολδαβία και η Ρουμανία «μοιράζονται τον ίδιο πολιτισμό, την ίδια γλώσσα, την ίδια ιστορία και ελπίζω επίσης να μοιραστούμε το ίδιο μέλλον», δηλώνει χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ