ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Όλιβερ Νορθ αποσύρεται από την προεδρία του λόμπι NRA

ΗΠΑ: Ο Όλιβερ Νορθ αποσύρεται από την προεδρία του λόμπι NRA

Ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης Όλιβερ Νορθ θα αποχωρήσει από την προεδρία της National Rifle Association, του πανίσχυρου λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος σήμερα, υποστηρίζοντας ότι τον εκδιώκουν επειδή κατηγόρησε άλλα ηγετικά στελέχη της NRA για οικονομικές ατασθαλίες.

Σε επιστολή του που απευθύνεται στο ετήσιο συνέδριο της NRA και διαβάστηκε από ένα μέλος της, ο Νορθ αναφέρει ότι ήλπιζε να είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία όταν λήξει η θητεία του, την Δευτέρα. «Πληροφορούμαι τώρα ότι αυτό δεν θα συμβεί», πρόσθεσε.

Ο Όλιβερ Νορθ ήταν τα τελευταία χρόνια σχολιαστής σε συντηρητικά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα. Είναι όμως γνωστός κυρίως για τον ρόλο που διαδραμάτισε τη δεκαετία του 1980 στο σκάνδαλο Ιράν-Κόντρας, δηλαδή την πώληση όπλων στην Τεχεράνη, τα έσοδα από την οποία κατευθύνονταν στους αντικομμουνιστές αντάρτες Κόντρας της Νικαράγουας. Το 1989 καταδικάστηκε για την υπόθεση αυτή, όμως η ποινή του ανατράπηκε στο Εφετείο την επόμενη χρονιά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της NRA Γουέιν ΛαΠιέρ είχε κατηγορήσει πρόσφατα τον Νορθ ότι προσπάθησε να τον απομακρύνει, απειλώντας ότι θα δώσει στη δημοσιότητα «βλαπτικές» πληροφορίες για τον ίδιο. Αυτό τουλάχιστον ισχυριζόταν ο ΛαΠιέρ σε επιστολή του προς τα μέλη του ΔΣ της οργάνωσης, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην εφημερίδα Wall Street Journal.

Ο 75χρονος Νορθ ανέλαβε τη προεδρία της NRA τον Μάιο του 2018. Την εποχή εκείνη, ο ΛαΠιέρ εξέφρασε τον ενθουσιασμό του, χαρακτηρίζοντάς τον «θρυλικό μαχητή της αμερικανικής ελευθερίας, χαρισματικό στην επικοινωνία και έμπειρο ηγέτη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ