ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Στρατιωτικά οχήματα κατά πολιτών - Προς άγνωστη κατεύθυνση έφυγε ο Γκουαϊδό

Βενεζουέλα: Στρατιωτικά οχήματα κατά πολιτών - Προς άγνωστη κατεύθυνση έφυγε ο Γκουαϊδό
AP Photo/Fernando Llano

Στα πρόθυρα εμφυλίου βρίσκεται η Βενεζουέλα μετά το κάλεσμα του Χουάν Γκουαϊδό στο στρατό να σταθεί στο πλευρό του, υποστηρίζοντας πως ήδη έχει μερίδα των ενόπλων δυνάμεων στο πλάι του.

Μετά το κάλεσμα αυτό, στο Καράκας ξέσπασαν επεισόδια με τους υποστηρικτές του μεταβατικού προέδρου και ηγέτη της αντιπολίτευσης να έρχονται αντιμέτωποι με τις στρατιωτικές δυνάμεις που φέρονται να παραμένουν υπέρ του Νικολάς Μαδούρο.

Μάλιστα και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μπολσονάρο, σε μήνυμα του στο twitter, αν και τάσσεται υπέρ του Γκουαϊδό, παραδέχεται πως η στήριξη του στρατού στον ηγέτη της αντιπολίτευσης είναι «αδύναμη» και ότι δεν επιβεβαιώνεται πως στρατιωτικές δυνάμεις εγκαταλείπουν τον Μαδούρο.

Ο Dr Asa Cusack από το Κέντρο Λατινικής Αμερικής στο London School of Economics δήλωσε στο Sky News πως «θεωρώ ότι σύντομα θα επέλθει ηρεμία. Είναι η τρίτη απόπειρα που γίνεται για να αλλάξει θέση ο στρατός. Και αυτό δεν φαίνεται πιθανό. Χωρίς αυτό δεν μπορεί να αλλάξει κάτι στη Βενεζουέλα».

Ο διπλωματικός συντάκτης του Sky News μεταδίδει πως ο Χουάν Γκουαϊδό δεν καταφέρνει να πείσει τους στρατιωτικούς να τον ακολουθήσουν.

Το κάλεσμα όμως του Γκουαϊδό αποδέχθηκαν χιλιάδες πολιτών οι οποίοι ξεχύθηκαν στους δρόμους και ήρθαν αντιμέτωποι με τις στρατιωτικές δυνάμεις οι οποίες αντιμετώπισαν μια προσπάθεια πραξικοπήματος από την αντιπολίτευση, όπως λένε από το περιβάλλον του Μαδούρο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα υποστήριξε ότι δεν υπάρξει σε εξέλιξη κάποιο «στρατιωτικό πραξικόπημα» για την ανατροπή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και κατηγόρησε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ότι ενεργεί κατ' εντολή της Ουάσινγκτον.

«Δεν πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος από τον στρατό. Αυτό που συμβαίνει σχεδιάστηκε στην Ουάσινγκτον, στο Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από τον Μπόλτον», τον σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα εθνικής ασφάλειας, είπε ο υπουργός μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters.

«Εκείνοι (σ.σ. οι Αμερικανοί) είναι επικεφαλής του πραξικοπήματος και δίνουν εντολές στον Γκουαϊδό», πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, έκανε λόγο για μια απόπειρα πραξικοπήματος την οποία χαρακτήρισε «ασήμαντη» και «μικρού μεγέθους».

Στρατιωτικά τεθωρακισμένα οχήματα κινήθηκαν εναντίον του συγκεντρωμένου πλήθους με τα πλάνα να κόβουν την ανάσα.

Συγκεκριμένα, οχήματα της Εθνοφρουράς της Βενεζουέλας παρέσυραν διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από μια στρατιωτική βάση στο Καράκας, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, πολλοί κάτοικοι του Καράκας είχαν συγκεντρωθεί κοντά στη στρατιωτική βάση Λα Καρλότα για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον Γκουαϊδό. Με το πλήθος ενώθηκαν και στρατιώτες που έφεραν γαλάζιες κορδέλες οι οποίες συμβολίζουν τη «νέα αρχή», όπως είπε ένας από αυτούς στο τηλεοπτικό κανάλι NTN24 της Κολομβίας.

Από την περιοχή υψωνόταν καπνός και ακούγονταν πυροβολισμοί, δεν είναι όμως σαφές ποιος και γιατί πυροβολούσε.

Ένας αξιωματικός στη βάση Λα Καρλότα είπε στο φιλοκυβερνητικό κανάλι Telesur ότι οι αναφορές περί «λιποτακτών» είναι λανθασμένες. Τόνισε ότι οι στρατιώτες που παραμένουν πιστοί στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο έχουν υπό τον έλεγχό τους τη βάση.

Οι στρατιωτικές αρχές κάνουν χρήση χημικών αλλά και όπλων. Την ίδια ώρα ένας λοχαγός του στρατού δέχθηκε πυρά από το πλήθος και χειρουργήθηκε σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Βενεζουέλας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNNi, ο Χουάν Γκουαϊδό εγκατέλειψε το Καράκας χωρίς να είναι γνωστός ο τελικός προορισμός.

Περίπου στις 22.00 με νεότερο μήνυμα του ο Χουάν Γκουαϊδό επανεμφανίστηκε σημειώνοντας πως «στα χέρια μας είναι η δύναμη για να αλλάξουμε. Οι εξελίξεις είναι ασταμάτητες. Μας στηρίζουν οι άνθρωποί μας και ο πλανήτης για να αποκαταστήσουμε την δημοκρατία μας»

Ο εκπρόσωπος του, πάντως, στις Ηνωμένες Πολιτείες καλεί τον λαό «να παραμείνει στους δρόμους» για να εντείνει τις πιέσεις στον πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο.

Ο Βέκιο υποστήριξε ότι όσα συμβαίνουν στη χώρα του δεν συνιστούν στρατιωτικό πραξικόπημα.

«Χρησιμοποιούμε τις στρατιωτικές δυνάμεις για να στηρίξουμε το Σύνταγμα», επέμεινε, καλώντας τους αξιωματικούς να συνταχθούν με τους διαδηλωτές.

Ο Βέκιο ζήτησε επίσης την επαναφορά του Συντάγματος του 1999 στη Βενεζουέλα, επιμένοντας ότι η αντιπολίτευση θέλει μια ειρηνική διαδικασία.

Από την πλευρά του, ο Ντιοσντάντο Καμπέγιο, ο πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης, κάλεσε τους υποστηρικές του Μαδούρο να συγκεντρωθούν στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες. «Περιμένω τους ακτιβιστές για να υπερασπιστούμε τον πρόεδρό μας. Είμαστε διατεθειμένοι να τον υπερασπιστούμε μέχρι θανάτου», είπε μια γυναίκα, μέλος μιας οργάνωσης πολιτών.

Οι περισσότερες χώρες – φυσικά και οι ΗΠΑ- είναι στο πλευρό του Χουάν Γκουαϊδό. Μεταξύ αυτών η Βραζιλία, η Κολομβία και το Εκουαδόρ με το πολιτικό προσωπικό αυτών να τοποθετείται υπέρ του μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας.

Υπέρ του Μαδούρο είναι η Κούβα, η Ρωσία, η Τουρκία ενώ το Μεξικό παραμένει ουδέτερο.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, γ.γ. του ΟΗΕ καλεί και τις δύο πλευρές να αποφύγουν την βία εκφράζοντας την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απευθύνει επίσης έκκληση σε «όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος τύπου που μίλησε σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι ο Γκουτέρες είναι διαθέσιμος να μεσολαβήσει εάν οι δύο πλευρές ζητήσουν τη βοήθειά του.

Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε με μήνυμά του στο Twitter «την απόπειρα πραξικοπήματος» από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό εναντίον του προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο.

«Ως χώρα που έχουμε δώσει μάχη εναντίον των πραξικοπημάτων και γνωρίζουμε τις αρνητικές συνέπειες που προκαλούν τα πραξικοπήματα, καταδικάζουμε την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα» έγραψε στο Twitter ο Τούρκος πρόεδρος, στενός σύμμαχος του Μαδούρο. «Ολόκληρος ο κόσμος πρέπει να σέβεται τις δημοκρατικές επιλογές των Βενεζουελάνων».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση που εξέδωσε καλεί την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας να μην προσφεύγει στην χρήση βίας για να πετύχει τους πολιτικούς της σκοπούς, επικρίνοντας την για τις επιλογές της αυτές.

Η Μόσχα, αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, πιστεύει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα, «πρέπει να επιλύονται μέσω του υπεύθυνου διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις». «Οι όποιες ενέργειες πρέπει να αποφασίζονται αποκλειστικά στο πλαίσιο της νομιμότητας, σε πλήρη εναρμόνιση με το σύνταγμα και χωρίς την καταστροφική έξωθεν παρέμβαση»

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει στην ανακοίνωση του ότι η στάση αρχών που υιοθετεί συνίσταται στο ότι οι ίδιοι οι πολίτες της Βενεζουέλας είναι αυτοί που θα επιλύσουν τις εσωτερικές τους διαφωνίες, υιοθετώντας πολιτικούς και πολιτισμένους τρόπους επίλυσης τους.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ καλεί τέλος όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένων και των γειτονικών χωρών της Βενεζουέλας, να παραμείνουν προσηλωμένες στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, στους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, και να υποστηρίξουν την επιστροφή της Βενεζουέλας στον δρόμο της σταθερής και προοδευτικής ανάπτυξης μέσω του διαλόγου όλων των υπευθύνων δυνάμεων της χώρας.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον, σε δηλώσεις του υποστήριξε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας στη Βενεζουέλα. «Είναι πολύ σημαντικό να επιτευχθεί μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας από τον Μαδούρο στον μεταβατικό Χουάν Γκουαϊδό. Να ξεκαθαρίσω δύο πράγματα: Θέλουν, ως βασική προτεραιότητα, μια ειρηνική μετάβαση και θα επαναλάβω αυτό που είπε ο πρόεδρος, ότι ο Νικολάς Μαδούρο και όσοι τον στηρίζουν, ειδικά οι εκτός Βενεζουέλας, θα πρέπει να γνωρίζουν πως όλες οι εναλλακτικές λύσεις είναι στο τραπέζι. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Παρακολουθούμε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις. Είναι ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται για πραξικόπημα. Αναγνωρίζουμε τον Γκουαϊδό ως τον μεταβατικό πρόεδρο. Και όπως δεν είναι πραξικόπημα όταν ο Πρόεδρος Τραμπ δίνει μια εντολή στον υπουργό Άμυνας, δεν είναι πραξικόπημα όταν κάνει το ίδιο και ο Γκουαϊδό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ