ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό της τρίτης βαλίτσας στην Κόκκινη Λίμνη

Κύπρος: Άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό της τρίτης βαλίτσας στην Κόκκινη Λίμνη
AP PHOTO

Παλιά κιβώτια ανασύρθηκαν τελικά από την Κόκκινη Λίμνη κατά τη διάρκεια των ερευνών για τον εντοπισμό της τρίτης βαλίτσας με το πτώμα θύματος του 35χρονου serial killer, Νίκου Μεταξά, μετά τον εντοπισμό ενός νέου «αντικειμένου».

Ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκος Τράγκολας, σε δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης, τόνισε ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια, μέχρι οι έρευνες να φτάσουν στα όριά τους. Είπε, παράλληλα, ότι αν και υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, υπάρχουν, τόσο η υπομονή, όσο και η επιμονή για την ολοκλήρωσή της.

Σημειώνεται πως χτες, Τρίτη ανασύρθηκε τσιμεντομπλόκ σε βάθος 13 μέτρων από τα θολά νερά της Κόκκινης Λίμνης. Το εύρημα πιστεύεται ότι συνδέεται με την 3η βαλίτσα θανάτου και αναπτερώνει τις ελπίδες για εντόπισμό της. Εντός της βαλίτσας, όπως ομολόγησε ο Νίκος Μεταξάς, βρίσκεται το πτώμα της 29χρονης Μαρικάρ από τις Φιλιππίνες.

Λίγες ώρες πριν, οι αρμόδιοι έλαβαν αρνητικό μήνυμα από τη Βρετανία, ως προς τη χρήση του ραντάρ στην Κόκκινη Λίμνη, αναφέροντας ότι δε θα μπορούσε να βοηθήσει τις προσπάθειες.

Όπως πληροφορείται η Cyprus Times μέσα από το τσιμεντομπλόκ υπήρχε περασμένο σχοινί και οι εξεταστές της υπόθεσης θεωρούν ότι πρόκειται για τεκμήριο.

Την Τρίτη, οι έρευνες στην «Κόκκινη Λίμνη» έγιναν κάτω από πιο ευνοϊκές συνθήκες, αφού η ορατότητα ήταν σε καλύτερα επίπεδα, ωστόσο η βαλίτσα δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστεί.

Καμία εξαφάνιση γυναίκας μεταξύ των 30 με τις οποίες συνομιλούσε ο «Ορέστης»

«Δεν υπάρχει εξαφάνιση γυναίκας μεταξύ των 30 γυναικών με τις οποίες συνομιλούσε ο 35χρονος που κρατείται μετά την παραδοχή ότι σκότωσε πέντε γυναίκες και δύο κοριτσάκια», είπε ενώπιον των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Νομικών και Ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης.

Περαιτέρω ο Αρχηγός Αστυνομίας ανέφερε πως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα από την πορεία των ερευνών και ανακρίσεων δεν υπάρχουν εύλογες υποψίες ότι ο 35χρονος εμπλέκεται σε άλλες υποθέσεις δολοφονιών, αναφέρει η Καθημερινή Κύπρου.

Τράγκολας: Ακόμα υπάρχουν περιθώρια μέχρι να θέσουμε όρια

«Όταν θα φτάσουμε στα όρια ασφαλώς και θα πούμε ότι πλέον δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την έρευνα και ιδιαίτερα όπου τα μέτρα της λάσπης είναι πολλά» σημείωσε το πρωί και ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας για τις έρευνες της υπόθεσης «Ορέστης».

Σε δηλώσεις του στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, διευκρίνισε πως «αναζητούμε συγκεκριμένα αντικείμενα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Το τσιμεντομπλόκ που βρέθηκες χθες με δεμένο σχοινί, είναι ένα από τα αντικείμενα τα οποία ψάχνουμε στην λίμνη με βάση τις πληροφορίες που έχουμε από την Αστυνομία. Ακόμα ένα είχε ανασυρθεί λίγο πιο ψηλά, στην ίδια ευθεία. Παρέμειναν στην ίδια θέση ενώ οι βαλίτσες αποσυνδέθηκαν. Και οι δυο βρέθηκαν ανατολικά της λίμνης και αναζητείται και η τρίτη».

Για το εάν αναπτερώθηκαν οι ελπίδες λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που διαρκούν οι έρευνες καθώς μπαίνουμε στον δεύτερο μήνα, ο κ. Τράγκολας σημείωσε πως «αρχίσαμε να σκεφτόμαστε αρνητικά όμως με τα νέα στοιχεία, πήραμε θάρρος να προχωρήσουμε για ανεύρεση και της τρίτης βαλίτσας. Σήμερα θα συνεχίσουμε τις έρευνες με τους δύτες σε συγκεκριμένη περιοχή που υπολογίζουμε ότι θα πρέπει να βρίσκεται η βαλίτσα».

Την ίδια στιγμή τόνισε πως ακόμη εκκρεμούν στόχοι που έχει δείξει το σόναρ εντός της Κόκκινης λίμνης «οι οποίοι θα ερευνηθούν με την ρομποτική κάμερα, ενώ οι έρευνες στον βυθό ιδιαίτερα στην περιοχή που βρέθηκε η βαλίτσα αλλά και απέναντι νότια, είναι δύσκολες καθώς είναι πολύ απόκρημνος ο πυθμένας οπότε καταλαβαίνετε τους κινδύνους για τους δύτες».

Σε ό,τι αφορά το ραντάρ το οποίο είναι ειδικό για εικόνα κάτω από την λάσπη, ο διευθυντής της Πυροσβεστικής διευκρίνισε ότι «για την Κόκκινη Λίμνη δεν θα έρθει. Λόγω του νερού, των κλίσεων που υπάρχουν στα πλευρά αλλά και σε κάποιες περιοχές περίπου μέχρι το κέντρο, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό το ραντάρ».

Δύσκολα τα πράγματα στον Ξυλιάτο

Πιο δύσκολα φαίνεται να είναι τα πράγματα σε ό,τι αφορά την Λίμνη Μεμί στην περιοχή του Ξυλιάτου καθώς, όπως τόνισε ο κ. Τράγκολας «δεν αναζητούμε πλέον βαλίτσα αλλά σορό. Αυτή είναι η μεγαλύτερη μας ανησυχία αλλά οι εικόνες που έδωσε το σόναρ είναι πολύ ξεκάθαρες. Υπάρχουν στόχοι τους οποίους έχουμε παραλάβει σε σκληρό δίσκο, έχουμε τους τοπογράφους του τμήματος χωρομετρίας και με αυτούς θα τοποθετηθούν οι στόχοι για έρευνες».

«Υπάρχει δουλειά, και υπομονή και επιμονή. Αν είναι να ακούω το τι λέει ο ένας και τι λέει ο άλλος θα τα παρατούσαμε. Εμείς ακολουθούμε οδηγίες από την Αστυνομία. Έχουμε οδηγίες και θα φτάσουμε μέχρι τα όρια που να πούμε δεν μπορούμε για αυτούς και αυτούς τους λόγους», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ