ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Το σκάνδαλο, η κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού και οι πρόωρες εκλογές

Αυστρία: Το σκάνδαλο, η κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού και οι πρόωρες εκλογές
(AP Photo/Michael Gruber)

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Αυστρία, όπου μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με πρωταγωνιστή τον αντικαγκελάριο της χώρας Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του,  ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς κατήγγειλε την κυβερνητική συνεργασία με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων και προκήρυξε πρόωρες εκλογές.

Στις επίσημες δηλώσεις του Κουρτς, οι οποίες αναμένονταν με αγωνία και οι οποίες αναβλήθηκαν επανειλημμένα, προκαλώντας εμφανή δυσαρέσκεια ακόμα και στους ίδιους τους οπαδούς του, αφού τόνισε ότι «φτάνει πια», πρόσθεσε ότι πράττει αυτό που είναι σωστό και αναγκαίο για την Αυστρία καθώς το Κόμμα των Ελευθέρων βλάπτει το μεταρρυθμιστικό εγχείρημα, επισημαίνοντας ότι εκείνο που βάρυνε και υπήρξε προβληματικό στα λεγόμενα του Στράχε στο επίμαχο βίντεο ήταν οι ιδέες της κατάχρησης εξουσίας και οι χειρισμοί με τα χρήματα των Αυστριακών φορολογούμενων.

Σύμφωνα με τον καγκελάριο, δεν είναι πλέον δυνατή μία συνέχιση της συνεργασίας με το Κόμμα των Ελευθέρων, όπως επίσης συνεχίζει να μην είναι δυνατή μία συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες, ενώ τα μικρά κόμματα είναι πολύ μικρά (σ.σ. προφανώς για να υπάρξει η απαραίτητη πλειοψηφία, και ως εκ τούτου ο ίδιος επέλεξε τις πρόωρες εκλογές).

Ο καγκελάριος ανέφερε πως δεν αποκόμισε την εντύπωση ότι το Κόμμα των Ελευθέρων έχει την βούληση να αλλάξει, κάτι το οποίο, όπως είπε, θα ήταν επιτακτικά αναγκαίο, ενώ χαρακτήρισε την καταγραφή του επίμαχου βίντεο επαίσχυντη καταγγέλλοντας όμως ταυτόχρονα τις ιδέες της κατάχρησης εξουσίας που διατυπώνονται σε αυτό.

Επισημαίνοντας ακόμη πως εάν το Λαϊκό Κόμμα θα έχει στις επόμενες εκλογές τη δυνατότητα να δώσει σαφώς τον τόνο, θα μπορέσει ο ίδιος να συνεχίσει την αλλαγή την οποία έχει αρχίσει, ζήτησε να υπάρξουν σαφείς συνθήκες και σαφής εντολή των ψηφοφόρων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά θέλει να εργαστεί για την Αυστρία με την υποστήριξη της πλειοψηφίας του πληθυσμού.

Βαν ντερ Μπέλεν: Αναγκαία η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών

Ο πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν δήλωσε σήμερα ότι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είναι αναγκαία για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους πολιτειακούς θεσμούς μετά την παραίτηση του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, αντικαγκελάριου και επικεφαλής του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων.

Σε ανακοίνωσή του προς τον Τύπο, ο βαν ντερ Μπέλεν αναφέρει ότι συζήτησε το θέμα των πρόωρων εκλογών με τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος έβαλε τέλος στην κυβέρνηση συνασπισμού με την άκρα δεξιά και πρότεινε νέες εκλογές. Οι δύο θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα αύριο, Κυριακή.

Η επικεφαλής της σοσιαλδημοκρατικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Πάμελα Ρέντι-Βάγκνερ δήλωσε ότι το κόμμα της δεν θα εμποδίσει την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εάν προταθεί στο κοινοβούλιο.

Το σκάνδαλο που έριξε την κυβέρνηση

Ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος πρόκειται αύριο να παραιτηθεί και από την θέση του ως αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, είχε ανακοινώσει το μεσημέρι την παραίτησή του.

Το Κόμμα των Ελευθέρων συγκυβερνά από τον Δεκέμβριο του 2017 με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, στον οποίο ο Στράχε είχε υποβάλει νωρίτερα την παραίτησή του, η οποία και έγινε αποδεκτή.

Το τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, έρχεται ως συνέπεια του "σκανδαλώδους βίντεο πρωτοφανούς πολιτικής συναλλαγής", που είχαν δημοσιοποιήσει χθες βράδυ το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Στο βίντεο ο Στράχε εμφανίζεται καθαρά να υπόσχεται σε υποτιθέμενη Ρωσίδα επιχειρηματία δημόσιες συμβάσεις λίγους μήνες πριν από τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2017, με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξή της απέναντι στο ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Στην μακροσκελή δήλωση παραίτησής του ο Στράχε χρησιμοποίησε μία σειρά δικαιολογιών και επιχειρημάτων για να "εξηγήσει" την "καταστροφική" εικόνα που εμφανίζει στο επίμαχο βίντεο, εκτοξεύοντας κατηγορίες προς διάφορες κατευθύνσεις.

Χρησιμοποίησε βαρύτατους χαρακτηρισμούς, έκανε λόγο για διαρκή εκστρατεία λάσπης εναντίον του, για συνωμοσίες κατά του κόμματός του, για ανάμιξη μυστικών υπηρεσιών, για παραβίαση νόμων και παράνομη λήψη του βίντεο από μία καθαρά ιδιωτική συνάντησή του στην Ιμπίζα, ενώ παραδέχθηκε πως στη σχεδόν επτάωρη συνομιλία με την υποτιθέμενη επιχειρηματία, ανιψιά Ρώσου ολιγάρχη, τελούσε υπό την επήρεια αλκοόλ.

Παραδέχθηκε πως η στάση του υπήρξε ανόητη, ανεύθυνη και λανθασμένη, αλλά έκανε και μία διεξοδική αναδρομή στην "συνεπή" και υπεύθυνη σταδιοδρομία του ως αρχηγός των Ελευθέρων, εδώ και 14 χρόνια, εκθειάζοντας τη συμβολή του κόμματός του στο κυβερνητικό έργο εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ