ΚΟΣΜΟΣ

Μιζούρι: Απειλείται με κλείσιμο η μοναδική κλινική όπου γίνονται αμβλώσεις

Μιζούρι: Απειλείται με κλείσιμο η μοναδική κλινική όπου γίνονται αμβλώσεις
AP Photo

Η μοναδική κλινική όπου γίνονται αμβλώσεις στην πολιτεία Μιζούρι των ΗΠΑ κινδυνεύει άμεσα να κλείσει.

Την είδηση γνωστοποίησε την Τρίτη η οργάνωση Planned Parenthood, η οποία τη διαχειρίζεται, καθώς συνεχίζεται η επίθεση των συντηρητικών στο δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

«Πρόκειται για μία πραγματική κρίση της δημοσίας υγείας. Αυτή την εβδομάδα το Μιζούρι θα γίνει η πρώτη πολιτεία που βυθίζεται στο σκοτάδι, που δεν θα διαθέτει ένα κέντρο υγείας όπου θα μπορούν να γίνονται νόμιμες και ασφαλείς αμβλώσεις» κατήγγειλε σε ανακοίνωσή της η Λιάνα Γουέν πρόεδρος της Planned Parenthood.

Η οργάνωση σκοπεύει να απευθυνθεί στη δικαιοσύνη με την ελπίδα να σωθεί η κλινική του Σεντ Λούις, η ομαδική στη μεσοδυτική πολιτεία όπου ζουν έξι εκατομμύρια άνθρωποι.

Όπως και άλλες συντηρητικές πολιτείες, το Μιζούρι υιοθέτησε πολύ περιοριστική νομοθεσία για τις αμβλώσεις, με την ελπίδα ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, στο οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει διορίσει δύο συντηρητικούς δικαστές, θα αλλάξει την ιστορική του απόφαση υπέρ του δικαιώματος των γυναικών να διακόπτουν μία κύηση.

Το νομοσχέδιο, το οποίο δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ και ενδέχεται να ακυρωθεί από τη δικαιοσύνη, προβλέπει ότι απαγορεύονται οι αμβλώσεις μετά την όγδοη εβδομάδα κύησης. Έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, βάσει της οποίας η άμβλωση επιτρέπεται μέχρι την 24η εβδομάδα.

Παράλληλα οι υγειονομικές αρχές του Μιζούρι επέβαλαν και άλλους όρους στην κλινική του Σεντ Λούις, η άδεια της οποίας λήγει σε τρεις ημέρες.

Οι Αρχές της πολιτείας αρνούνται να ανανεώσουν την άδεια αυτή «αν οι γιατροί της δεν δεχθούν να υποβληθούν σε ένα απρεπές ερωτηματολόγιο το οποίο ισοδυναμεί με παρενόχληση», σύμφωνα με την Planned Parenthood.

Έχουν ήδη αναγκάσει τις ασθενείς να υποβάλλονται σε εξετάσεις «προσβλητικές και ιατρικά ανούσιες», κατήγγειλε η οργάνωση.

Πέρυσι η προτελευταία κλινική στο Μιζούρι όπου γίνονταν αμβλώσεις έκλεισε, καθώς η νομοθεσία προβλέπει ότι οι γιατροί που κάνουν τις επεμβάσεις αυτές θα πρέπει να εργάζονται και σε κάποιο νοσοκομείο.

Την Παρασκευή ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Μιζούρι, Μάικ Πάρσον, εξέφρασε την ικανοποίησή του που η πολιτεία του «πέτυχε ιστορικό χαμηλό στις αμβλώσεις, περνώντας από τις 20.000 στις 3.000 ετησίως».

AP 19144608653367


Πηγή: AP Photo by Summer Balentine

«Αν εργαστούμε μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να βοηθάμε τους κατοίκους του Μιζούρι να επιλέγουν τη ζωή», πρόσθεσε.

Πριν από 10 χρόνια στην πολιτεία υπήρχαν πέντε κλινικές όπου γίνονταν αμβλώσεις, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ