ΚΟΣΜΟΣ

Χάος στο Σουδάν: Νεκροί και τραυματίες από επέμβαση του στρατού κατά διαδηλωτών

Χάος στο Σουδάν: Νεκροί και τραυματίες από επέμβαση του στρατού κατά διαδηλωτών
(AP Photos/Salih Basheer)

Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις επιχειρήσεις διάλυσης της καθιστικής διαμαρτυρίας μπροστά από το στρατηγείο των σουδανικών ενόπλων δυνάμεων στο κέντρο του Χαρτούμ, ανακοίνωσε η κεντρική επιτροπή των Σουδανών γιατρών, που πρόσκειται στο κίνημα διαμαρτυρίας που ζητεί από το Στρατιωτικό Συμβούλιο που έχει αναλάβει τη ηγεσία του Σουδάν την μεταβίβαση της εξουσίας σε πολιτική ηγεσία.

Η κεντρική επιτροπή των γιατρών διευκρίνισε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός σοβαρά τραυματισμένων διαδηλωτών που χρειάστηκαν χειρουργικές επεμβάσεις ή νοσηλεία σε εντατική μονάδα.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα εικονίζουν σκηνές των διαδηλωτών να φλέγονται και διαδηλωτές να τρέχουν να σωθούν.

Χιλιάδες άνθρωποι απέκλεισαν δρόμους και έβαλαν φωτιά σε ελαστικά στην Ομντουρμάν, τη δίδυμη πόλη του Χαρτούμ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Reuters.

«Ακούω πυροβολισμούς και βλέπω στήλες καπνού να υψώνονται από την περιοχή της καθιστικής διαμαρτυρίας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο κάτοικος της περιοχής.

Άλλος κάτοικος ανέφερε ότι ένστολοι αστυνομικοί αποπειρώνται να διώξουν τους διαδηλωτές από δρόμο κοντά στον χώρο όπου γίνεται η καθιστική διαμαρτυρία.

Οι διαδηλωτές απαιτούν από το στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο να παραδώσει την εξουσία στους πολίτες ώστε να εξασφαλιστεί η «δημοκρατική μετάβαση», μετά την ανατροπή από τον στρατό του προέδρου Όμαρ Ελ Μπασίρ την 11η Απριλίου, έπειτα από έναν λαϊκό ξεσηκωμό χωρίς προηγούμενο.

Η Συμμαχία για την Ελευθερία και την Αλλαγή (ALC), έχει καλέσει σε «ειρηνικές πορείες σε συνοικίες, πόλεις και χωριά» για την ανατροπή του Στρατιωτικού Συμβουλίου.

Η Ένωση Σουδανών Επαγγελματιών στηλίτευσε τη «σφαγή» και κάλεσε τους Σουδανούς σε «απόλυτη πολιτική ανυπακοή για να ανατραπεί το προδοτικό και δολοφονικό στρατιωτικό συμβούλιο».

Κάλεσε εξάλλου τους «επαναστάτες» να βγουν στους δρόμους και να συνεχίσουν την κινητοποίηση.

Το κίνημα διαμαρτυρίας διακόπτει κάθε επαφή με την στρατιωτική ηγεσία

Το κίνημα διαμαρτυρίας του Σουδάν ανακοίνωσε ότι διακόπτει κάθε πολιτική επαφή με το Στρατιωτικό Συμβούλιο πολιτικής μετάβασης, το οποίο κατηγορεί ότι διέλυσε βιαίως την καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από το αρχηγείο του στρατού στο Χαρτούμ, προκαλώντας τον θάνατο 13 ανθρώπων, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

«Ανακοινώνουμε την διακοπή κάθε πολιτικής επαφής και διαπραγματεύσεων με το συμβούλιο των πραξικοπηματιών», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Συμμαχίας για την Ελευθερία και την Αλλαγή, η οποία καλεί σε «απεργία και απόλυτη πολιτική ανυπακοή από σήμερα».

Το Στρατιωτικό Συμβούλιο από την πλευρά του αρνείται ότι διέλυσε την εστία της καθιστικής διαμαρτυρίας. «Οι σκηνές είναι εκεί και οι νέοι μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι», δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος εξηγώντας ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις επιχείρησαν νωρίς το πρωί κατά ενός πυρήνα διαφθοράς και παράνομων δραστηριοτήτων που ονομάζεται «Κολομβία» και βρίσκεται κοντά στον χώρο τη καθιστικής διαμαρτυρίας. «Πολλοί άνθρωποι διέφυγαν από την Κολομβία και εισήλθαν στον χώρο της καθιστικής διαμαρτυρίας, αναγκάζοντας πολλούς νέους να εγκαταλείψουν την περιοχή», εξήγησε ο εκπρόσωπος.

Έκκληση από την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε σήμερα έκκληση προς την στρατιωτική ηγεσία του Σουδάν να επιτρέψει τις ειρηνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και να φροντίσει για την ταχεία μεταβίβαση της εξουσίας σε πολιτική ηγεσία.

«Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη της κατάστασης, περιλαμβανομένων των σημερινών επιθέσεων κατά διαδηλωτών και απευθύνουμε έκκληση προς το Μεταβατικό Στρατιωτικό Συμβούλιο να ενεργήσει με υπευθυνότητα και να σεβαστεί το δικαίωμα των ανθρώπων να εκφράσουν τις ανησυχίες τους», δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ.

Έκκληση Γκουτέρες για επανάληψη των διαπραγματεύσεων

Από τις 6 Απριλίου, χιλιάδες διαδηλωτές έχουν καταλάβει τον χώρο μπροστά από το αρχηγείο του στρατού στο Χαρτούμ ζητώντας από το Στρατιωτικό Συμβούλιο την παράδοση της εξουσίας. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές με στόχο τον σχηματισμό κυβερνητικού συμβουλίου που θα ηγηθεί της πολιτικής μετάβασης για μία περίοδο τριών ετών κατέρρευσαν στις 20 Μαΐου και το Στρατιωτικό Συμβούλιο απηύθυνε προειδοποίηση για παρεκτροπές στον χώρο της εκδήλωσης καθιστικής διαμαρτυρίας, χαρακτηρίζοντάς τις «απειλή για την δημόσια τάξη και την ασφάλεια». Ακολούθησε γενική απεργία και διαδήλωση υποστήριξης του στρατού στην πρωτεύουσα.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση προς τις δύο πλευρές να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις.

Ο επικεφαλής του Στρατιωτικού Συμβουλίου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν ταξίδεψε πρόσφατα στην Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Σαουδική Αραβία για να εξασφαλίσει την υποστήριξη των τριών χωρών.

Ο Ομάρ αλ Μπασίρ βρισκόταν στην εξουσία επί 30 χρόνια. Ανετράπη από τον στρατό στις 11 Απριλίου υπό την πίεση του ισχυρού κινήματος διαμαρτυρίας εναντίον του που ξεκίνησε στις 19 Δεκεμβρίου από την απόφαση τριπλασιασμού της τιμής του ψωμιού σε μία χώρα που πλήττεται από σοβαρή οικονομική κρίση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ