ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Δικαστήριο απέρριψε αίτημα σύλληψης του Τζούλιαν Ασάνζ

Σουηδία: Δικαστήριο απέρριψε αίτημα σύλληψης του Τζούλιαν Ασάνζ
AP Photo/Matt Dunham

Δικαστήριο της Σουηδίας απέρριψε αίτημα για ερήμην σύλληψη του ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, αναφορικά με την υπόθεση βιασμού με την οποία είναι αντιμέτωπος στη χώρα. Η απόφαση σημαίνει πως δεν θα υπάρξει άμεσα αίτημα για έκδοσή του από τη Μεγάλη Βρετανία. 

Ο Ασάνζ συνελήφθη στο Λονδίνο τον περασμένο Απρίλιο, μετά την εκδίωξή του από την πρεσβεία του Ισημερινού.

Οι σουηδικές Αρχές είχαν βάλει την υπόθεση στο αρχείο το 2017 με το σκεπτικό ότι η παραμονή του στην πρεσβεία δεν θα επιτρέψει καμία ενέργεια, όμως μετά την σύλληψή του ο φάκελός του ξανάνοιξε.

Στην ακροαματική διαδικασία που έλαβε χώρα νωρίτερα σήμερα, Τρίτη, στην Ουψάλα η εισαγγελική διευθύντρια τόνισε πως ο Ασάνζ στο παρελθόν είχε αρνηθεί να συνεργαστεί με τους σουηδικές Αρχές και διέφυγε του εντάλματος έκδοσης του. Με βάση αυτά τα στοιχεία, λοιπόν, ζήτησε να συλληφθεί και να ανακριθεί στη Σουηδία.

Είναι πολύ σύνηθες για το σουηδικό δίκαιο να αποφασίζεται σύλληψη ερήμην όταν ο ύποπτος είναι εκτός χώρας ή δεν μπορεί να εντοπιστεί.

Ο δικηγόρος του ιδρυτή των WikiLeaks, όμως, υποστήριξε πως μία τέτοια απόφαση θα ήταν «ανούσια» καθώς ο πελάτης του είναι φυλακισμένος στη Βρετανία και δεν μπορεί να θεωρείται ύποπτος φυγής. Όπως συμπλήρωσε, δεν έχει νόημα να ζητάς τη σύλληψη κάποιου μόνο και μόνο για να τον ανακρίνεις.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο Ασάνζ παραμένει ύποπτος, όμως δεν κρίνεται απαραίτητη η σύλληψή του καθώς η έρευνα μπορεί να συνεχιστεί και υπό τις παρούσες συνθήκες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ