ΚΟΣΜΟΣ

Απόφαση σταθμός στη Γαλλία: «Ναι» στην «ευθανασία» άνδρα σε μηχανική υποστήριξη

Απόφαση σταθμός στη Γαλλία: «Ναι» στην «ευθανασία» άνδρα σε μηχανική υποστήριξη
AP Photo/Thibault Camus

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας αποφάσισε ότι οι γιατροί μπορούν να διακόψουν τη μηχανική υποστήριξη σε έναν άντρα, ο οποίος βρίσκεται σε μόνιμη κατάσταση «φυτού» μετά από τροχαίο ατύχημα που συνέβη πριν από 11 χρόνια.

Το δικαστήριο αναίρεσε την απόφαση του εφετείου που είχε ανακοινωθεί στις 20 Μαΐου. Η υπόθεση του 42χρονου τετραπληγικού Vincent Lambert έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση στη Γαλλία σχετικά με το δικαίωμα στο θάνατο. Σύμφωνα με το AFP οι δικηγόροι των γονιών του απείλησαν την Παρασκευή ότι θα ασκούσαν κατηγορίες για δολοφονία, εάν σταματούσαν την μηχανική υποστήριξη στον 42χρονο.

Οι γονείς του δίνουν μάχη για να τον κρατήσουν ζωντανό, η υπόθεση, ωστόσο, έχει διχάσει τόσο την οικογένεια, όσο και ολόκληρη τη χώρα. Η σύζυγός του, έξι από τα αδέρφια του και ένας ανιψιός του έχουν υποστηρίξει ότι το ανθρώπινο θα ήταν να τον αφήσουν να πεθάνει.

Στις 20 Μαΐου οι γιατροί του νοσοκομείου Sebastopol στην πόλη Reims ξεκίνησαν να αφαιρούν τους ορούς τροφοδοσίας του. Λίγο αργότερα, ωστόσο, το Εφετείο του Παρισιού διέταξε να τα επαναφέρουν και η υπόθεση μεταφέρθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο. Στην απόφαση που εξέδωσε την Παρασκευή δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση.

Ο Lambert, πρώην νοσοκόμος ψυχιατρείου, βρίσκεται σε τετραπληγική κατάσταση παράλυσης, με ελάχιστη συνείδηση, έπειτα από ατύχημα με μοτοσικλέτα που είχε το 2008. Μπορεί να αναπνέει χωρίς μηχανική υποστήριξη, ενώ ενίοτε ανοίγει τα μάτια του. Ωστόσο, τον κρατούν ζωντανό με ορούς τροφοδοσίας.

Μετά από πολλά χρόνια που η κατάστασή του δεν είχε βελτιωθεί, οι γιατροί πρότειναν το 2013 να σταματήσουν τη φροντίδα, έπειτα από συνεννόηση με τη σύζυγό του.

Καθώς η υπόλοιπη οικογένειά του δεν είχε ενημερωθεί σχετικά, η απόφαση δεν υλοποιήθηκε και ξεκίνησε μια μεγάλη νομική διαμάχη για τη φροντίδα του. Οι γονείς του, που είναι καθολικοί και δύο από τα αδέρφια του υποστηρίζουν ότι η φροντίδα του πρέπει να συνεχιστεί.

Η υπόθεση έχει διχάσει και τη χώρα, όπου η ευθανασία είναι παράνομη, αλλά στους γιατρούς επιτρέπεται να θέτουν τους άρρωστους σε τελικό στάδιο σε βαθιά καταστολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ